Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 605 |
A bizottság neve | Tej és tejtermékek |
A bizottság tevékenységi területe | Tej és tejtermékek (ICS 67.100) |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 190:1983
A nyerstej szomatikus sejtszámának meghatározása MSZ 1101:1981Ízesített tejitalok vizsgálati módszerei MSZ 3702:1981A tej sűrűségének meghatározása MSZ 3703:1982Tej és ízesített tejitalok zsírtartalmának meghatározása MSZ 3704:1983A tej refrakciószámának meghatározása MSZ 3707:1981A tej titrálható savasságának és pH-jának meghatározása MSZ 3708:1983Tejidegen antibakteriálisan ható anyagok kimutatása tejben és juhtejben MSZ 3709:1976Fenotiazin és származékainak kimutatása tejben és sajtokban MSZ 3712:1981A tej kloridion-tartalmának meghatározása MSZ 3723:1984Előrecsomagolt tej és tejtermékek tömeg- és térfogatellenőrzésének módszerei MSZ 3725:1984Savanyú tejkészítmények vizsgálati módszerei MSZ 3727-3:1984Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A habtejszín térfogatnövekedésének, a tejszínhab keménységének és léeresztésének meghatározása MSZ 3738:1982A tej fagyáspontjának meghatározása MSZ 3744:1981A tej szárazanyag-tartalmának meghatározása MSZ 4014:1984Cukrozott, sűrített tej összes fehérjetartalmának meghatározása MSZ 9602:1984Tejszín, savanyú tej-, tejszínkészítmények és ízesített tejtermékek zsírtartalmának meghatározása MSZ 12045:1984Presszo és mokka tejpor vizsgálati módszerei MSZ 12046:1984Tejpudingok vizsgálati módszerei MSZ 12047:1984Tejipari alapanyagok és tejtermékek homogénezettségének vizsgálata MSZ 12253:1984Tejföl MSZ 12325:1982A tej összes fehérjetartalmának meghatározása MSZ 189:1983Vaj és ömlesztett sajt állományának meghatározása penetrométerrel MSZ 3724:1983Ömlesztett sajt C-vitamin tartalmának meghatározása MSZ 3728:1983Sajt, ömlesztett sajt és túró savfokának és hidrogén-ion koncentrációjának (pH) meghatározása MSZ 9441:1982Fagylalt, jégkrém és parfé mintavétele és vizsgálata MSZ 9443:1977Parfé MSZ 20643:1983Fagylaltporok és fagylaltsűrítmények mintavétele, vizsgálata és minősítése MSZ 20661:1983Fagylaltsűrítmények MSZ 3719:1974Tejtermék-butirométer. Van Gulik butirométer és tartozékai MSZ 4174:1978Ipari savkazein. Minőségi követelmények MSZ-08-0333:1969Tejmintavétel a törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek tejének zsírvizsgálatához MSZ-08-0360:1975A tej termelése és kezelése nagyüzemi tehenészetekben MSZ-08-1227-1:1984Ízesített joghurtok. Málnás joghurt MSZ-08-1227-2:1984Ízesített joghurtok. Epres joghurt MSZ-08-1227-3:1984Ízesített joghurtok. Meggyes joghurt MSZ-08-1227-4:1982Ízesített joghurtok. Vegyes gyümölcsös joghurt MSZ-08-1227-5:1982Ízesített joghurtok. Őszibarackos joghurt MSZ-08-1241:1979Tejpudingok. Minőségi követelmények MSZ-08-1241-1:1977Tejpudingok. Csokoládés puding MSZ-08-1241-2:1977Tejpudingok. Vaniliás puding MSZ-08-1257:1980Tejeskávé MSZ-08-1205-6:1984Ízesített krémtúrók. Almás krémtúró MSZ-08-1211-9:1982Ízesített ömlesztett sajtok. Sonkás, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-10:1972Ízesített ömlesztett sajtok. Sonkaízű, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1244:1979Fehér sajt MSZ-08-1251:1984Juhtúró MSZ-08-1225:1985Túró rudi MSZ-08-1230-1:1985Ízesített tejszínhabok általános előírásai MSZ-08-1230-2:1985Ízesített tejszínhabok. Cukrozott tejszínhab MSZ-08-1240:1985Étkezési író MSZ-08-1206:1986Füstölt sonkasajt MSZ-08-1247:1986Szekszárdi csemege sajt MSZ-08-1249:1986Cukrozott sűrített tej MSZ-08-1217:1987Balaton sajt MSZ-08-1207:1987Tejszín krémsajt MSZ-08-1209:1987Köményes sajt MSZ-08-1214:1987Zalai füstölt sajt MSZ-08-1258:1987Ormánsági sajt MSZ-08-1259:1987Baranya sajt MSZ-08-1260:1987Pelso Delicat sajt MSZ-08-0128:1987Sajtáros fejőberendezések műszaki követelményei MSZ-08-1218:1988Camembert típusú sajt MSZ-08-1262-1:1988Party vajkrémek. Általános előírások MSZ-08-1262-2:1988Party vajkrémek. Natúr MSZ-08-1262-3:1988Party vajkrémek. Magyaros ízesítésű MSZ-08-1262-4:1988Party vajkrémek. Zellerízesítésű MSZ-08-1223:1988Anikó sajt MSZ-08-1234:1988Göcseji csemegesajt MSZ-08-1235:1988Vadász sajt MSZ-08-1239:1988Gouda sajt MSZ-08-1261:1988Ultrapasztőrözött kávétejszín MSZ-08-1211-21:1989Ízesített ömlesztett sajtok. Vikend, krémszerűen kenhető, zsíros ömlesztett sajt MSZ-08-1220:1989Teasajt MSZ-08-1221:1989Vajas márványsajt MSZ-08-1243:1989Hajdu sajt MSZ-08-1245-1:1989Ízesített tejitalok. Kakaós tej MSZ-08-1245-2:1989Ízesített tejitalok. Csokoládés tej MSZ-08-1245-3:1989Ízesített tejitalok. Karamellás tej MSZ-08-1245-4:1989Ízesített tejitalok. Kávés tej MSZ-08-1263:1989Füstölt sajtszalámi MSZ-08-1264:1989Palóc gomolya MSZ-08-1211-1:1990Ízesített ömlesztett sajtok. C paprikás, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-2:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Csipőspaprikás, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-6:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Mese, csokoládés, vágható, félzsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-11:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Téliszalámis, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-16:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Kolbászos, kenhető, zsíros ömlesztett sajt MSZ-08-1211-17:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Frankfurti kolbászízű, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-18:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Boci paprikás, krémszerűen kenhető, zsíros ömlesztett sajt MSZ-08-1211-19:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Boci tejszínes, krémszerűen kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1211-22:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Boci csípőspaprikás, krémszerűen kenhető, zsíros ömlesztett sajt MSZ-08-1211-24:1990Ízesített ömlesztett sajtok. Gombás, kenhető, zsíros, ömlesztett sajt MSZ-08-1204:1990Parenyica sajt MSZ-08-1205-1:1990Ízesített krémtúrók. Mazsolás-vaníliás krémtúró MSZ-08-1205-2:1990Ízesített krémtúrók. Vaníliás krémtúró MSZ-08-1205-4:1990Ízesített krémtúrók. Narancsos krémtúró MSZ-08-1205-5:1990Ízesített krémtúrók. Citromos krémtúró MSZ 3727-2:1985Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A titrálható savasság meghatározása és a plazmasavfok kiszámítása MSZ 3727-1:1985Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. A szárazanyag-tartalom meghatározása és a zsírmentes szárazanyag-tartalom kiszámítása MSZ 12320:1985Nyers tehén- és juhtej vizsgálata Mastitest próbával MSZ 12243:1985A tejpor tejsav- és laktáttartalmának meghatározása MSZ 12273:1985Termelői juhtej MSZ 12242:1985A tej kalciumtartalmának meghatározása MSZ 12240:1985Ipari savkazein pH-értékének, duzzadóképességének és fehérjetartalmának meghatározása MSZ 12241:1985A savópor vizsgálati módszerei MSZ 12254:1985Pasztőrözött és ultrapasztőrözött tej MSZ 12274:1985Termelői tejszín MSZ 12284:1985Edámi sajt MSZ 12245:1986Ipari savkazein víztartalmának meghatározása MSZ 12247:1986Ipari savkazein hamutartalmának meghatározása MSZ 12248:1986Ipari savkazein szabad savasságának meghatározása MSZ 12330:1986Ipari savkazein tisztaságának meghatározása MSZ 12244:1986Ipari savkazein laktóztartalmának meghatározása MSZ 12246:1986Ipari savkazein zsírtartalmának meghatározása MSZ 12068:1986A tejidegen víztartalom meghatározása MSZ 12259:1986Habtejszín MSZ 12272:1986Kefir MSZ 2708-8:1986Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor tejcukortartalmának meghatározása MSZ 12258:1986Joghurt és krémjoghurt MSZ 12263:1986Tehéntúró MSZ 12332:1987Ipari savkazein oldhatósági indexének meghatározása MSZ 12331:1987Ipari savkazein színének meghatározása MSZ 2708-6:1987Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor hamutartalmának meghatározása MSZ 2708-7:1987Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor fehérjetartalmának meghatározása MSZ 3710:1987Tej és tejtermékek hőkezeltségének vizsgálata MSZ 2708-5:1987Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. A tejpor oldhatósági indexének meghatározása MSZ 12058:1987Sajt, tejpor és savópor nitrit- és nitráttartalmának meghatározása MSZ 12188:1987Gomolyatúró MSZ 12292:1987Tej és tejtermékek érzékszervi elemző vizsgálata MSZ 2708-3:1987Sűrített tej és tejpor kémiai és fizikai vizsgálata. Titrálható savasság meghatározása MSZ 12189:1987Körített krémtúró MSZ 12282:1987Márványsajt MSZ 12277:1987Pannónia sajt (Ementáli típusú keménysajt) MSZ 12280:1987Trappista sajt MSZ 2713-3:1988A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. Nátrium-klorid-tartalom meghatározása MSZ 2713-4:1988A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. A vajszérum hidrogénion-koncentrációjának meghatározása MSZ 2713-2:1988A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. Zsírmentes szárazanyag-tartalom meghatározása MSZ 2713-1:1988A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. Víztartalom meghatározása MSZ 2713-5:1988A vaj kémiai és fizikai vizsgálata. Vízeloszlás meghatározása indikátorpapírral MSZ 3722:1988Gerber-féle tejbutirométer és tartozékai MSZ 3701-1:1988A tej kémiai és fizikai vizsgálata. A tejcukortartalom meghatározása MSZ 3727-4:1988Tejföl, tejszín és ízesített tejszínhab vizsgálata. Az ultrapasztőrözött kávétejszín hőstabilitásának mérése MSZ 12281:1988Lajta sajt MSZ 12286:1988Mosonmegyei csemegesajt MSZ 12278:1988Óvári sajt MSZ 21336:1988Ízesített joghurtok általános előírásai MSZ 21333:1988Ízesített, ömlesztett sajtok általános előírásai MSZ 21334:1988Ízesített krémtúrók általános előírásai MSZ 12299:1989Parmezán jellegű sajt MSZ 12288:1989Ömlesztett sajt MSZ 12257:1989Ízesített tejitalok általános előírásai MSZ 2714-1:1989Sajt, ömlesztett sajt és túró kémiai és fizikai vizsgálata. A zsírtartalom meghatározása MSZ 2714-2:1989Sajt, ömlesztett sajt és túró kémiai és fizikai vizsgálata. A víz- és a szárazanyag-tartalom meghatározása MSZ 2714-3:1989Sajt, ömlesztett sajt és túró kémiai és fizikai vizsgálata. A nátrium-klorid-tartalom meghatározása MSZ 20644:1989Fagylaltporok MSZ 12291:1989Pálpusztai sajt MSZ 3698:1991Termelői nyers tej MSZ 9609:1990Vaj MSZ ISO 707:1990Tej és tejtermékek mintavételi módszerei MSZ ISO 7208:1991A fölözött tej, a savó és az író zsírtartalmának meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ ISO 1211:1991A tej zsírtartalmának meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ ISO 2450:1991A tejszín zsírtartalmának meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ ISO 5542:1991A tej fehérjetartalmának meghatározása amidofekete-színezékkötéses eljárással MSZ ISO 8262-3:1992Tejtermékek és tejalapú termékek zsírtartalmának meghatározása. Weibull-Berntrop-féle gravimetriás módszer MSZ ISO 1737:1992A sűrített tej és a cukrozott sűrített tej zsírtartalmának meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ ISO 6730:1992A pszihrotróf mikrobák számának meghatározása tejben 6,5 °C-on, telepszámlálással MSZ ISO 6610:1993Tej és tejtermékek összes mikrobaszámának meghatározása 30 °C-on, telepszámlálással MSZ ISO 6611:1993Tej és tejtermékek élesztő- és penészgombaszámának meghatározása 25 °C-on, telepszámlálással MSZ ISO 8262-1:1993Tejtermékek és tejalapú termékek zsírtartalmának meghatározása Weibull-Berntrop-féle gravimetriás módszerrel. Csecsemőtápszerek MSZ ISO 7328:1993Tejalapú fagylaltok és fagylaltkeverékek zsírtartalmának meghatározása Röse-Gottlieb-féle gravimetriás módszerrel MSZ ISO 8261:1993A vizsgálati minták és a hígítások előkészítése a tej és a tejtermékek mikrobiológiai vizsgálatához MSZ ISO 8262-2:1993Tejtermékek és tejalapú termékek zsírtartalmának meghatározása Weibull-Berntrop-féle gravimetriás módszerrel. Fagylaltok és fagylaltkeverékek MSZ ISO 1735:1993Sajt és ömlesztett sajt zsírtartalmának meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ ISO 2962:1994Sajt és ömlesztett sajt. Az összes foszfortartalom meghatározása. Molekulaabszorpciós spektrometriás módszer MSZ ISO 1546:1994A tehenek tejtermelésének vizsgálata MSZ 4056:1994Tej. A mikrobaszám meghatározása 30 °C-on. Lemez-kacs eljárás MSZ ISO 6785:1994Tej és tejtermékek. A szalmonella kimutatása MSZ 9442:1994Fagylalt MSZ 190:1983/1M:1994A nyerstej szomatikus sejtszámának meghatározása MSZ 12044:1994A termelői nyers tehén- és juhtej fizikai tisztaságának ellenőrzése MSZ ISO 10560:1994Tej és tejtermékek. A Listeria monocytogenes kimutatása MSZ ISO 8381:1994Tejalapú gyermektápszerek. A zsírtartalom meghatározása. Röse-Gottlieb-féle gravimetriás módszer. (Referenciamódszer) MSZ ISO 5541-1:1994Tej és tejtermékek. Koliformbaktériumok meghatározása. 1. rész: Telepszámlálás 30 °C-on MSZ ISO 1736:1995Tejpor, savópor, írópor és vajszérumpor. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referenciamódszer) MSZ ISO 6731:1995Tej, tejszín és sűrített tej. A szárazanyag-tartalom meghatározása (referenciamódszer) MSZ 12044:1999Termelői nyers tehén- és juhtej fizikai tisztaságának ellenőrzése MSZ EN ISO 13366-1:2000Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 1. rész: Mikroszkópos módszer (ISO 13366-1:1997) MSZ EN ISO 13366-2:2000Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 2. rész: Elektronikus részecskeszámlálásos módszer (ISO 13366-2:1997) MSZ EN ISO 13366-3:2000Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 3. rész: Fluoreszcenciás optoelektronikus módszer (ISO 13366-3:1997) MSZ EN ISO 14501:2000Tej és tejpor. Az aflatoxin Mˇ1^-tartalom meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy felbontású folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:1998) MSZ EN ISO 707:2000Tej és tejtermékek. Mintavételi útmutató (ISO 707:1997) MSZ EN ISO 1737:2000Sűrített tej és cukrozott sűrített tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 1737:1999) MSZ EN ISO 1854:2000Savósajt. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1854:1999) MSZ EN ISO 2450:2000Tejszín. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 2450:1999) MSZ EN ISO 7208:2000Fölözött tej, savó és író. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7208:1999) MSZ EN ISO 7328:2000Tejalapú fagylaltok és fagylaltkeverékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7328:1999) MSZ EN ISO 1736:2000Tejpor és porított tejtermékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1736:2000) MSZ EN ISO 3727:2000Vaj. A víz-, a zsírmentes szilárd szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása ugyanazon vizsgálati mintában (Referencia-módszer) (ISO 3727:1977) MSZ EN ISO 8381:2000Tejalapú csecsemő-élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 8381:2000) MSZ EN ISO 11816-1:2000Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása fluorimetriás módszerrel. 1. rész: Tej- és tejalapú italok (ISO 11816-1:1997) MSZ EN ISO 1211:2002Tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1211:1999) MSZ EN ISO 8261:2002Tej és tejtermékek. Általános útmutató a vizsgálati minták, az alapszuszpenziók és a decimális hígítások készítésére a mikrobiológiai vizsgálatokhoz (ISO 8261:2001) MSZ EN ISO 3727-1:2002Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 1. rész: A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-1:2001) MSZ EN ISO 3727-2:2002Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 2. rész: A zsírmentes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-2:2001) MSZ EN ISO 8968-1:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 1. rész: Kjeldahl-módszer (ISO 8968-1:2001) MSZ EN ISO 8968-2:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 2. rész: Blokkroncsolásos módszer (makromódszer) (ISO 8968-2:2001) MSZ EN ISO 8968-4:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A nem proteineredetű nitrogéntartalom meghatározása (ISO 8968-4:2001) MSZ EN ISO 8968-5:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 5. rész: A proteineredetű nitrogéntartalom meghatározása (ISO 8968-5:2001) MSZ EN ISO 14673-1:2002Tej és tejtermékek. A nitrát- és a nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Kadmiumredukciós és spektrometriás módszer (ISO 14673-1:2001) MSZ EN ISO 14673-2:2002Tej és tejtermékek. A nitrát- és a nitrittartalom meghatározása. 2. rész: Folyadékáramlásos vizsgálati módszer (gyors módszer) (ISO 14673-2:2001) MSZ EN ISO 14673-3:2002Tej és tejtermékek. A nitrát- és a nitrittartalom meghatározása. 3. rész: Kadmiumredukciós és folyadékinjektálásos vizsgálat dialízissel (gyors módszer) (ISO 14673-3:2001) MSZ EN ISO 14891:2002Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. Dumas-elven alapuló égetéses rutinmódszer (ISO 14891:2002) MSZ EN ISO 3727-3:2003Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 3. rész: A zsírtartalom számítása (ISO 3727-3:2003) MSZ EN ISO 11816-2:2003Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 2. rész: Fluorimetriás módszer sajtokra (ISO 11816-2:2003) MSZ EN ISO 14675:2003Tej és tejtermékek. Útmutató a kompetitív enzimes immunvizsgálat szabványos leírásához. Az aflatoxin M1-tartalom meghatározása (ISO 14675:2003) MSZ EN ISO 5764:2003Tej. A fagyáspont meghatározása. Termisztoros krioszkópia (referencia-módszer) (ISO 5764:2002) MSZ EN ISO 17189:2004Vaj, étkezési olajemulziók és kenhető zsírok. A zsírtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 17189:2003) MSZ EN ISO 18330:2004Tej és tejtermékek. Antimikrobás maradványok kimutatására szolgáló immunvizsgálatok és receptorvizsgálatok szabványos leírásának irányelvei (ISO 18330:2003) MSZ EN ISO 14673-1:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Kadmiumredukciós és spektrometriás módszer (ISO 14673-1:2004) MSZ EN ISO 14673-2:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 2. rész: Szegmentált áramlásos elemzési módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-2:2004) MSZ EN ISO 14673-3:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 3. rész: Kadmiumos redukciót és injektált áramlásos elemzést inline dialízissel alkalmazó módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-3:2004) MSZ EN ISO 1735:2004Sajtok és ömlesztett sajtok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1735:2004) MSZ EN ISO 5534:2004Sajtok és ömlesztett sajtok. A szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5534:2004) MSZ EN ISO 5537:2004Tejpor. A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5537:2004) MSZ EN ISO 13969:2005Tej és tejtermékek. Mikrobainhibitor-vizsgálatok szabványos leírásának irányelvei (ISO 13969:2003) MSZ EN ISO 5943:2006Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2004) MSZ EN ISO 21187:2006Tej. A bakteriológiai minőség kvantitatív meghatározása. Útmutató a rutin- és a mértékadó módszer eredményei közötti átszámítási tényező megállapításához és igazolásához (ISO 21187:2004) MSZ EN ISO 11816-1:2006Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 1. rész: Fluorimetriás módszer tejhez és tejalapú italokhoz (ISO 11816-1:2006) MSZ ISO 12081:2007Tej. A kalciumtartalom meghatározása. Titrimetriás módszer MSZ EN ISO 5943:2007Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2006) MSZ EN ISO 13366-2:2007Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 2. rész: A fluoreszcenciás optoelektronikus számlálók működési irányelvei (ISO 13366-2:2006) MSZ EN ISO 14637:2007Tej. A karbamidtartalom meghatározása. pH-változáson alapuló enzimes módszer (referencia-módszer) (ISO 14637:2004) MSZ EN ISO 22160:2007Tej és tejalapú italok. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. Enzimatikus fotoaktivált rendszeres (EPAS) módszer (ISO 22160:2007) MSZ ISO/TS 26844:2007Tej és tejtermékek. Az antimikrobás maradványok meghatározása. Csődiffúziós vizsgálat MSZ EN ISO 6785:2007Tej és tejtermékek. A szalmonellafajok kimutatása (ISO 6785:2001) MSZ EN ISO 8069:2007Tejpor. A tejsav- és a laktáttartalom meghatározása (ISO 8069:2005) MSZ EN ISO 8968-3:2007Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 3. rész: Blokkroncsolásos módszer (félmikro gyors rutinmódszer) (ISO 8968-3:2004) MSZ EN ISO 14501:2008Tej és tejpor. Az aflatoxin Mˇ1^-tartalom meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2007) MSZ EN ISO 13366-1:2008Tej. A szomatikus sejtszám meghatározása. 1. rész: Mikroszkópos módszer (referencia-módszer) (ISO 13366-1:2008) MSZ ISO 7889:2009Joghurt. A jellemző mikroorganizmusok meghatározása. Telepszámlálásos eljárás 37 °C-on MSZ EN ISO 707:2009Tej és tejtermékek. Mintavételi útmutató (ISO 707:2008) MSZ EN ISO 20541:2009Tej és tejtermékek. A nitráttartalom meghatározása. Vizsgálat enzimes redukcióval és molekuláris abszorpciós spektrometriával Griess-reakció után (ISO 20541:2008) MSZ EN ISO 1736:2009Tejpor és porított tejtermékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1736:2008) MSZ EN ISO 1737:2009Sűrített tej és cukrozott sűrített tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1737:2008) MSZ EN ISO 1854:2009Savósajt. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1854:2008) MSZ EN ISO 2450:2009Tejszín. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 2450: 2008) MSZ EN ISO 7208:2009Fölözött tej, savó és író. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7208: 2008) MSZ EN ISO 7328:2009Tejalapú fagylaltok és fagylaltkeverékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7328:2008) MSZ EN ISO 8381:2009Tejalapú csecsemő-élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 8381: 2008) MSZ 12068:2009A tejidegen víztartalom meghatározása MSZ EN ISO 5764:2009Tej. A fagyáspont meghatározása. Termisztoros krioszkópos módszer (referencia-módszer) (ISO 5764:2009) MSZ EN ISO 17678:2010Tej és tejtermékek. A tejzsír tisztaságának meghatározása triglicerides gázkromatográfiás módszerrel (referencia-módszer) (ISO 17678:2010) MSZ EN ISO 1211:2010Tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1211:2010) MSZ EN ISO 5536:2013Tejzsír termékek. A víztartalom meghatározása. Karl Fischer-módszer (ISO 5536:2009) MSZ EN ISO 9233-1:2013Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicin-tartalom meghatározása. 1. rész: Molekuláris abszorpciós spektormetria sajtkéreghez (ISO 9233-1:2007, tartalmazza az Amd 1:2012 módosítást) MSZ EN ISO 9233-2:2013Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicintartalom meghatározása. 2. rész: Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer sajthoz, sajtkéreghez és ömlesztett sajthoz (ISO 9233-2:2007, tartalmazza az Amd 1:2012 módosítást) MSZ EN ISO 12779:2013Laktóz. A víztartalom meghatározása. Karl Fisher-módszer (ISO 12799:2011) MSZ EN ISO 11816-1:2014Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 1. rész: Fluorimetriás módszer tejhez és tejalapú italokhoz (ISO 11816-1:2013) MSZ EN ISO 8968-1:2014Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 1. rész: Kjeldahl-elv és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása (ISO 8968-1:2014) MSZ EN ISO 16297:2014Tej. Baktériumszámlálás. Az alternatív módszerek kiértékelésének protokollja (ISO 16297:2013) MSZ ISO 22662:2015Tej és tejtermékek. Laktóztartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (referencia-módszer) MSZ EN ISO 8968-4:2016Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A fehérje- és a nem fehérjeeredetű nitrogéntartalom meghatározása, valamint a valódi fehérjetartalom kiszámítása (referencia-módszer) (ISO 8968-4:2016) MSZ EN ISO 11816-2:2016Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 2. rész: Fluorimetriás módszer sajtokra (ISO 11816-2:2016) MSZ ISO 22935-2:2017Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 2. rész: Érzékszervi vizsgálathoz ajánlott módszerek MSZ 3728:2017Sajt, ömlesztett sajt és túró titrálható savasságának (savfokának) és hidrogénion-koncentrációjának (pH) meghatározása MSZ 3707:2017A tej titrálható savasságának és pH-jának meghatározása MSZ 9441:2018Jégkrémek vizsgálatai MSZ 9602:2018Tejszín, savanyú tej-, tejszínkészítmények és ízesített tejtermékek zsírtartalmának meghatározása MSZ 3703:2018Tej és ízesített tejitalok zsírtartalmának meghatározása MSZ EN ISO 9233-1:2018Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicintartalom meghatározása. 1. rész: Molekuláris abszorpciós spektrometriás módszer sajtkéreghez (ISO 9233-1:2018) MSZ EN ISO 9233-2:2018Sajt, sajtkéreg és ömlesztett sajt. A natamicintartalom meghatározása. 2. rész: Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer sajthoz, sajtkéreghez és ömlesztett sajthoz (ISO 9233-2:2018) MSZ ISO 16958:2018Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. A zsírsavösszetétel meghatározása. Kapilláris gázkromatográfiás módszer MSZ ISO 22935-1:2019Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 1. rész: Általános útmutató a bírálók toborzásához, kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez MSZ ISO 22935-3:2019Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 3. rész: Útmutató a termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés pontozásos értékelési módszerére MSZ EN ISO 17678:2019Tej és tejtermékek. A tejzsír tisztaságának meghatározása a trigliceridek gázkromatográfiás analízisével (ISO 17678:2019) MSZ ISO 3728:2020Jégkrém és tejalapú jégkrém. Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ ISO 1738:2020Vaj. A sótartalom meghatározása MSZ ISO 8262-2:2020Tejtermékek és tejalapú élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása Weibull–Berntrop-féle gravimetriás módszerrel (referencia-módszer). 2. rész: Fagylaltok és fagylaltkeverékek MSZ EN ISO 16297:2020Tej. Baktériumszámlálás. Az alternatív módszerek kiértékelésének protokollja (ISO 16297:2020) MSZ EN ISO 15151:2020Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. Ásványi anyagok és nyomelemek meghatározása. Induktív csatolású plazma atomemissziós spektrometriás (ICP-AES) módszer (ISO 15151:2018) MSZ EN ISO 20647:2020Csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. Az összes jód meghatározása. Induktív csatolású plazma-tömegspektrometria (ICP-MS) (ISO 20647:2015) MSZ EN ISO 21424:2020Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. Ásványi anyagok és nyomelemek meghatározása. Induktív csatolású plazma-tömegspektrometriás (ICP-MS) módszer (ISO 21424:2018) MSZ EN ISO 21187:2021Tej. A mikrobiológiai minőség kvantitatív meghatározása. Útmutató az alternatív és a mértékadó módszer eredményei közötti átszámítási tényező megállapításához és igazolásához (ISO 21187:2021) MSZ EN ISO 22184:2021Tej és tejtermékek. A cukortartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfia pulzáló amperometriás kimutatási módszerrel (HPAEC-PAD) (ISO 22184:2021) MSZ EN ISO 22579:2021Csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. Fruktánok meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfia pulzáló amperometriás kimutatással (HPAEC-PAD), enzimatikus kezelés után (ISO 22579:2020) MSZ ISO 6091:2021Tejpor. A titrálható savasság meghatározása (referencia-módszer) MSZ ISO 8156:2021Tejpor és porított tejtermékek. Az oldhatatlansági index meghatározása MSZ EN ISO 14501:2021Tej és tejpor. Az aflatoxin Mˇ1^ meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2021) MSZ EN ISO 24223:2022Sajt. Útmutató a fizikai és kémiai vizsgálatok minta-előkészítésére (ISO 24223:2021) MSZ EN ISO 1737:2000Sűrített tej és cukrozott tejkoncentrátum. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 1737:1999) MSZ EN ISO 1854:2000Savósajt. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 1854:1999) MSZ EN ISO 2450:2000Tejszín. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 2450:1999) MSZ EN ISO 7208:2000Fölözött tej, savó és író. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 7208:1999) MSZ EN ISO 7328:2000Tejalapú jégkrémek és -turmixok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 7328:1999) MSZ EN ISO 1736:2000Tejpor és tejporkészítmények. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 1736:2000) MSZ EN ISO 8381:2000Tejalapú csecsemőtápszerek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (Referencia-módszer) (ISO 8381:2000) MSZ EN ISO 11816-1:2000Tej és tejtermékek. Az alkáli-foszfát-aktivitás meghatározása fluorimetriás módszerrel. 1. rész: Tej- és tejalapú italok (ISO 11816-1:1997) MSZ EN ISO 1211:2002Tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1211:1999) MSZ EN ISO 8261:2002Tej és tejtermékek. Általános útmutató a vizsgálati minták, az alapszuszpenziók és a decimális hígítások elkészítésére a mikrobiológiai vizsgálathoz (ISO 8261:2001) MSZ EN ISO 3727-1:2002Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 1. rész: A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-1:2001) MSZ EN ISO 3727-2:2002Vaj. A nedvesség-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 2. rész: A zsírmentes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 3727-2:2001) MSZ EN ISO 8968-1:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 1. rész: Kjeldahl-módszer (ISO 8968-1:2001) MSZ EN ISO 8968-2:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 2. rész: Blokkroncsolásos módszer (makromódszer) (ISO 8968-2:2001) MSZ EN ISO 8968-4:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A nem proteineredetű nitrogéntartalom meghatározása (ISO 8968-4:2001) MSZ EN ISO 8968-5:2002Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 5. rész: A proteineredetű nitrogéntartalom meghatározása (ISO 8968-5:2001) MSZ EN ISO 3727-3:2003Vaj. A víz-, a zsírmentes szárazanyag- és a zsírtartalom meghatározása. 3. rész: A zsírtartalom meghatározása (ISO 3727-3:2003) MSZ EN ISO 11816-2:2003Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 2. rész: Fluorimetriás módszer sajtokra (ISO 11816-2:2003) MSZ EN ISO 14675:2003Tej és tejtermékek. Útmutató a kompetitív enzimes immunvizsgálat szabványos leírásához. Az aflatoxin M1-tartalom meghatározása (ISO 14675:2003) MSZ EN ISO 5764:2003Tej. A fagyáspont meghatározása. Termisztorkrioszkópos módszer (referencia-módszer) (ISO 5764:2002) MSZ EN ISO 17189:2004Vaj, étkezési olajemulziók és kenhető zsírok. A zsírtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 17189:2003) MSZ EN ISO 18330:2004Tej és tejtermékek. Irányelvek az antibakteriális maradékok kimutatására alkalmas immunvizsgálatok vagy receptorvizsgálatok szabványos leírásához (ISO 18330:2003) MSZ EN ISO 14673-1:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 1. rész: Kadmiumos redukciót és spektrometriát alkalmazó módszer (ISO 14673-1:2004) MSZ EN ISO 14673-2:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 2. rész: Szegmentált áramlásos elemzést alkalmazó módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-2:2004) MSZ EN ISO 14673-3:2004Tej és tejtermékek. A nitrát- és nitrittartalom meghatározása. 3. rész: Kadmiumos redukciót és injektált áramlásos elemzést in-line dialízissel alkalmazó módszer (rutinmódszer) (ISO 14673-3:2004) MSZ EN ISO 1735:2004Sajtok és ömlesztett sajtok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1735:2004) MSZ EN ISO 5534:2004Sajtok és ömlesztett sajtok. A szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5534:2004) MSZ EN ISO 5537:2004Tejpor. A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5537:2004) MSZ EN ISO 21187:2006Tej és tejtermékek. A bakteriológiai minőség kvantitatív meghatározása. Útmutató a rutin- és a referencia-módszer eredményei közötti átszámítási tényező megállapításához és igazolásához (ISO 21187:2004) MSZ EN ISO 5943:2007Sajtok és ömlesztett sajtok. A kloridtartalom meghatározása. Potenciometriás titrálásos módszer (ISO 5943:2006) MSZ EN ISO 8968-3:2007Tej. A nitrogéntartalom meghatározása. 3. rész: Blokkroncsolásos módszer (félmikro gyors rutinmódszer) (ISO 8968-3:2004) MSZ EN ISO 14501:2008Tej és tejpor. Az aflatoxin M1-tartalom meghatározása. Immunaffinitásos kromatográfiás tisztítás és nagy felbontású folyadékkromatográfiás meghatározás (ISO 14501:2007) MSZ EN ISO 707:2009Tej és tejtermékek. Mintavételi útmutató (ISO 707:2008) MSZ EN ISO 1736:2009Tejpor és porított tejtermékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1736:2008) MSZ EN ISO 1737:2009Sűrített tej és cukrozott sűrített tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1737:2008) MSZ EN ISO 1854:2009Savósajt. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1854:2008) MSZ EN ISO 2450:2009Tejszín. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 2450: 2008) MSZ EN ISO 7208:2009Fölözött tej, savó és író. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7208: 2008) MSZ EN ISO 7328:2009Tejalapú fagylaltok és fagylaltkeverékek. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 7328:2008) MSZ EN ISO 5764:2009Tej. A fagyáspont meghatározása. Termisztoros krioszkópiás módszer (referencia-módszer) (ISO 5764:2009) MSZ EN ISO 1211:2010Tej. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (referencia-módszer) (ISO 1211:2010) MSZ EN ISO 8968-1:2014Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 1. rész: Kjeldahl-módszer és a nyersfehérje kiszámítása (ISO 8968-1:2014) MSZ EN ISO 8968-4:2016Tej és tejtermékek. A nitrogéntartalom meghatározása. 4. rész: A protein és a nem proteineredetű nitrogéntartalom meghatározása, valamint a valódi proteintartalom kiszámítása (referencia-módszer) (ISO 8968-4:2016) MSZ ISO 16958:2018Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. A zsírsavösszetétel meghatározása. Kapilláris gázkromatográfiás módszer MSZ ISO 22935-1:2019Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 1. rész: Általános útmutató a bírálók toborzásához, kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez MSZ ISO 22935-3:2019Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 3. rész: Útmutató a termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés pontozásos értékelési módszerére MSZ ISO 3728:2020Jégkrém és tejalapú jégkrém. Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ ISO 1738:2020Vaj. A sótartalom meghatározása MSZ ISO 8262-2:2020Tejtermékek és tejalapú élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása Weibull–Berntrop-féle gravimetriás módszerrel (referencia-módszer). 2. rész: Fagylaltok és fagylaltkeverékek MSZ EN ISO 23319:2022Sajtok és ömlesztett sajtok, kazeinek és kazeinátok. A zsírtartalom meghatározása. Gravimetriás módszer (ISO 23319:2022) MSZ ISO 22935-1:2023Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 1. rész: A bírálók toborzása, kiválasztása, képzése és folyamatos ellenőrzése MSZ ISO 22935-2:2023Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 2. rész: Érzékszervi vizsgálati módszerek MSZ ISO 22935-3:2023Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 3. rész: A termékleírásban szereplő érzékszervi tulajdonságoknak való megfelelés pontozásos értékelési módszere MSZ ISO 12081:2023Tej. A kalciumtartalom meghatározása. Titrimetriás módszer MSZ ISO 2911:2023Cukrozott sűrített tej. A szacharóztartalom meghatározása. Polarimetriás módszer MSZ ISO 2962:2023Sajtok és ömlesztett sajtok. Az összes foszfortartalom meghatározása. Molekuláris abszorpciós spektrometriás módszer MSZ ISO/TS 2963:2023Sajtok és ömlesztett sajtok. A citromsavtartalom meghatározása. Enzimes módszer MSZ ISO 5738:2023Tej és tejtermékek. A réztartalom meghatározása. Fotometriás módszer (referencia-módszer) MSZ ISO 6611:2023Tej és tejtermékek. Az élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek megszámlálása. Telepszámlálásos módszer 25 °C-on MSZ ISO 6731:2023Tej, tejszín és sűrített tej. Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ ISO 6732:2023Tej és tejtermékek. A vastartalom meghatározása. Spektrometriás módszer (referencia-módszer) MSZ ISO 8262-1:2023Tejtermékek és tejalapú élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása Weibull–Berntrop-féle gravimetriás módszerrel (referencia-módszer). 1. rész: Csecsemő-élelmiszerek MSZ ISO 8262-3:2023Tejtermékek és tejalapú élelmiszerek. A zsírtartalom meghatározása Weibull–Berntrop-féle gravimetriás módszerrel (referencia-módszer). 3. rész: Speciális esetek MSZ CEN ISO/TS 23758:2024Irányelvek a tejben és tejtermékekben lévő állatgyógyászati gyógyszerek szermaradékainak kimutatására szolgáló kvalitatív szűrési módszerek validálásához (ISO/TS 23758:2021) MSZ EN ISO 5537:2024Tejpor és porított tejtermékek. A nedvességtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 5537:2023) MSZ ISO 22662:2024Tej és tejtermékek. A laktóztartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (referencia-módszer) MSZ EN ISO 11816-1:2024Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 1. rész: Fluorimetriás módszer tejhez és tejalapú italokhoz (ISO 11816-1:2024) MSZ EN ISO 11816-2:2024Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. 2. rész: Fluorimetriás módszer sajtokhoz (ISO 11816-2:2024) MSZ ISO/TS 4985:2024Tej és tejtermékek. Az alkalikus foszfatáz aktivitásának meghatározása. Fluorimetriás mikrolemezes módszer MSZ ISO/TS 6733:2024Tej és tejtermékek. Az ólomtartalom meghatározása. Grafitkemencés, atomabszorpciós spektrometriás módszer MSZ ISO/TS 9941:2024Tej és sűrített-tej-konzerv. Az óntartalom meghatározása. Spektrometriás módszer MSZ ISO/TS 11059:2024Tej és tejtermékek. Módszer a Pseudomonas spp. megszámlálására MSZ ISO/TS 11869:2024Fermentált tejtermékek. A titrálható savasság meghatározása. Potenciometriás módszer MSZ ISO/TS 15495:2024Tej, tejtermékek és csecsemőtápszerek. Irányelvek a melamin és a cianursav kvantitatív meghatározásához, LC-MS/MS-sel MSZ ISO/TS 17193:2024Tej. A laktoperoxidázaktivitás meghatározása. Fotometriás módszer (referencia-módszer) MSZ ISO/TS 17758:2024Instant tejpor. A diszpergálhatóság és nedvesedőképesség meghatározása MSZ ISO/TS 17996:2024Sajt. A reológiai tulajdonságok meghatározása egytengelyű sajtolással, állandó elmozdulási sebesség mellett MSZ ISO/TS 18083:2024Ömlesztett sajtok. A hozzáadottfoszfát-tartalom kiszámítása, foszforban kifejezve MSZ ISO/TS 19046-1:2024Sajt. A propionsavszint meghatározása kromatográfiával. 1. rész: Gázkromatográfiás módszer MSZ ISO/TS 19046-2:2024Sajt. A propionsavszint meghatározása kromatográfiával. 2. rész: Ioncserés kromatográfiás módszer MSZ ISO/TS 22113:2024Tej és tejtermékek. A tejzsír titrálható savasságának meghatározása MSZ ISO/TS 27106:2024Sajt. Az A-nizin-tartalom meghatározása, LC-MS-sel és LC-MS-MS-sel MSZ ISO/TS 27265:2024Tejpor. A termofil baktériumok fokozottan hőrezisztens spóráinak megszámlálása MSZ ISO 6611:2023Tej és tejtermékek. Az élesztő- és/vagy penészgombák telepképző egységeinek megszámlálása. Telepszámlálásos módszer 25 °C-on |
Elnök | Hucker Attila |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 1996-05-22 |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
CEN/TC 302 | Tej és tejtermékek. Mintavétel és elemzési módszerek | Milk and milk products - Methods of sampling and analysis |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 34/SC 5 | Tej és tejtermékek | Milk and milk products |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége | Oláh Endre |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | dr. Miskucza Mária |
Agrárminisztérium | Bart Ágnes |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Vadász Sándor |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Balázs Gábor |
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. | Hucker Attila |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Trecskó Sándorné |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Czermann Krisztina Katinka |