Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 19470 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ ISO 16958:2018
Dokumentumazonosító
168875
Cím
Tej, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek. A zsírsavösszetétel meghatározása. Kapilláris gázkromatográfiás módszer
Angol cím
Milk, milk products, infant formula and adult nutritionals. Determination of fatty acids composition. Capillary gas chromatographic method
Alkalmazási terület
Ez a nemzetközi szabvány az egyedi és/vagy az összes zsírsavak mennyiségi meghatározásának módszerét írja elő azon tejek, tejtermékek, csecsemőtápszerek és felnőtt-tápszerek jellemzésére, amelyek tejzsírt és/vagy növényi olajat tartalmaznak, és amelyeket hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavakkal (LC-PUFA) dúsítottak vagy nem dúsítottak. Ennek a szabványnak a körébe tartoznak a jelölésen gyakran feltüntetett zsírsavcsoportok is [úm. transz-zsírsavak (TFA), telített zsírsavak (SFA), egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA), többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA), omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak] és/vagy az egyedi zsírsavak [úm. linolsav (LA), ??-linolénsav (ALA), arachidonsav (ARA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA)]. Élelmiszermátrixokban a meghatározás közvetlen átészterezéssel történik előzetes zsírkivonás nélkül, következésképpen alkalmazható folyékony, illetve porból víz hozzáadásával elkészített mintákra, ahol az összes zsír ?? 1,5% m/m. Az 1,5% m/m-nál kisebb zsírtartalmú termékekből kivont zsírt ugyanezzel a módszerrel lehet vizsgálni, miután a zsírt a 2. fejezetben hivatkozott módszerekkel előzetesen kivontuk. Az olyan tejtermékeket, mint a lágy vagy kemény sajtokat, amelyek savszáma ?? 1 mmol/100 g zsír, előzetes zsírkivonást követően lehet elemezni, amelyet a 2. fejezetben hivatkozott módszerrel kell végezni. A halolaj- vagy algaeredetű PUFA-val dúsított termékek esetén az oldószereket a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten (pl. max. 40 °C-on) kell bepárolni annak érdekében, hogy ezeket az érzékeny zsírsavakat vissza tudjuk nyerni. 2. Rendelkező hivatkozások
ICS
67.100.10 Tej és feldolgozott tejtermékek
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2018-10-01
További adatok
Forrás
idt ISO 16958:2015; idt EN ISO 16958:2020
Előd
Utód
Módosítás
SZK-közlemények
2020/10: Közlemény
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 3678622) ,
oldalszáma
58 oldal; W kategória
ára
Nettó: 19470 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 24532 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 24727 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ ISO 16958:2018

2018-10-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok