A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 609
A bizottság neve Élelmiszer-mikrobiológia
A bizottság tevékenységi területe Élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatai (ICS 07.100.30)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 3640-5:1981

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A mintavétel általános előírásai

MSZ 3640-10:1982

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Enterobaktériumok kimutatása és legvalószínűbb számának (nagyságrendjének) meghatározása folyékony tápközegben

MSZ 3640-11:1983

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A feltételezetten Clostridium perfringens baktériumok kimutatása és legvalószínűbb számának (nagyságrendjének) meghatározása folyékony tápközegben

MSZ 3640-12:1979

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Escherichia coli kimutatása és számának meghatározása folyékony táptalajból

MSZ 3640-13:1976

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Enterokokkuszok számának meghatározása

MSZ 3640-14:1976

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Clostridium botulinum kimutatása

MSZ 3640-15:1977

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Botulinumtoxin kimutatása

MSZ 3640-16:1978

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A mezofil szulfitredukáló összes klosztridium és klosztridiumspóra számának meghatározása

MSZ 3640-17:1979

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Koliform baktériumok számának meghatározása 30 °C hőmérsékleten folyékony táptalajban

MSZ 3640-18:1979

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Koliform baktériumok számának meghatározása 30 °C hőmérsékleten telepszámlálással

MSZ 3640-19:1979

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Escherichia coli számának meghatározása szilárd táptalajban

MSZ 3640-21:1983

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Enterobaktériumok számának meghatározása szilárd tápközegben telepszámlálással

MSZ 3640-22:1984

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Penész- és élesztőszám meghatározása

MSZ 6367-1:1983

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Előkészítés és mintavétel

MSZ 3743-1:1978

Tej és tejtermékek mikrobiológiai vizsgálata. Feltételezetten koliform baktériumok számának és titerének meghatározása

MSZ 3743-2:1982

Tej és tejtermékek mikrobiológiai vizsgálata. Aerob és fakultatív anaerob mikrobák (összes élőcsírák) számának meghatározása

MSZ 3743-3:1978

Tej és tejtermékek mikrobiológiai vizsgálata. Penész és élesztőgombaszám meghatározása

MSZ 6369-16:1983

Lisztvizsgálati módszerek. Mikrobiológiai vizsgálatok

MSZ 788:1984

Cukor mikrobiológiai vizsgálata

MSZ 8800:1983

Izoszörp mikrobiológiai vizsgálata

MSZ 21360-1:1983

Gyorsfagyasztott élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Általános előírások

MSZ 21360-2:1984

Gyorsfagyasztott élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Mintavételi eljárás és a minta előkészítése

MSZ 21360-3:1979

Gyorsfagyasztott élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Aerob mikrobák számának meghatározása szilárd táptalajon

MSZ 21360-4:1979

Gyorsfagyasztott élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A feltételezetten kóliform baktériumok és a feltételezetten Escherichia-coli kimutatása és számának meghatározása

MSZ 21360-6:1980

Gyorsfagyasztott élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Staphylococcus aureus kimutatása és számának meghatározása

MSZ 21338-4:1980

Alkoholmentes üdítőital. Mikrobiológiai vizsgálati módszerek

MSZ-08-1851:1983

Édesipari termékek mikrobiológiai vizsgálata. A mintavétel általános előírásai, mezofil aerob és fakultatív anaerob mikroorganizmusok meghatározása

MSZ-08-1852:1983

Édesipari termékek mikrobiológiai vizsgálata. Élesztők és penészek meghatározása

MSZ-08-1857:1984

Édesipari termékek mikrobiológiai vizsgálata. Mezofil aerob, mezofil anaerob spóraszám meghatározása

MSZ 3640-9:1985

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A Staphylococcus aureus kimutatása és legvalószínűbb számának (nagyságrendjének) meghatározása folyékony tápközegben

MSZ 828:1985

A cukor gyártásközi termékeinek gyors mikrobiológiai vizsgálata

MSZ 3640-23:1985

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A Staphylococcus aureus számának meghatározása szilárd tápközegen telepszámlálással

MSZ 3640-4:1986

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Aerob mikrobák legvalószínűbb számának meghatározása folyékony tápközegben

MSZ 3640-26:1987

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Kvantitatív és szemikvantitatív közvetlen vizsgálati gyors módszerek

MSZ 3640-2:1987

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Általános előírások

MSZ 3743-4:1987

Tej és tejtermékek mikrobiológiai vizsgálata. Escherichia coli vizsgálata

MSZ 3640-1:1988

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. Fogalommeghatározások

MSZ 3640-24:1989

Húsok és húsalapú élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata. A Campylobacter jejuni kimutatása

MSZ 6891:1989

Az élő aerob mikroorganizmusok számlálása bikaspermában

MSZ 8761-8:1989

Sör. Mikrobiológiai vizsgálat

MSZ ISO 7218:1993

A mikrobiológiai vizsgálatok általános irányelvei

MSZ ISO 6888:1994

Mikrobiológia. Általános irányelv a Staphylococcus aureus meghatározásához. Telepszámlálásos módszer

MSZ EN ISO 11290-1:1998

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 11290-1:1996)

MSZ EN ISO 7932:1999

Mikrobiológia. A Bacillus cereus-szám meghatározásának általános irányelvei. Telepszámlálásos módszer 30 °C-on (ISO 7932:1993)

MSZ EN ISO 6887-1:2000

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 1. rész: Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítésének általános szabályai (ISO 6887-1:1999)

MSZ EN 13401:2000

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium perfringens-szám meghatározására. Telepszámlálásos módszer (ISO 7937:1997 módosítva)

MSZ EN ISO 6888-1:2000

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív staphylococcus-ok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajt alkalmazó eljárás (ISO 6888-1:1999)

MSZ ISO 7218:2001

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános szabályai

MSZ EN ISO 16654:2001

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O 157 kimutatására (ISO 16654:2001)

MSZ EN ISO 6579:2002

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella spp. kimutatására (ISO 6579:2002)

MSZ EN ISO 4833:2003

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. Telepszámlálási technika 30 °C-on (ISO 4833:2003)

MSZ EN ISO 6888-3:2003

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív staphylococcus-ok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 3. rész: Kimutatás és MPN-módszer a kis csíraszámokhoz (ISO 6888-3:2003)

MSZ EN ISO 6887-2:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és hústermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2003)

MSZ EN ISO 6887-3:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A hal és haltermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2003)

MSZ EN ISO 6887-4:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: A tejtől és tejtermékektől, a hústól és hústermékektől, valamint a haltól és haltermékektől különböző termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2003)

MSZ EN ISO 6888-1:1999/A1:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív staphylococcus-ok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajt alkalmazó eljárás. 1. módosítás: A precíziós adatok beillesztése (ISO 6888-1:1999/Amd 1:2003)

MSZ EN ISO 10273:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a feltételezetten patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2003)

MSZ EN ISO 16140:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A választható módszerek validálásának protokollja (ISO 16140:2003)

MSZ EN ISO 7937:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium perfringens-szám meghatározására. Telepszámlálásos módszer (ISO 7937:2004)

MSZ ISO 15214:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a mezofil tejsavtermelő baktériumok megszámlálására. Telepszámlálási technika 30 °C-on

MSZ ISO 17410:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a pszichrotróp mikroorganizmusok megszámlálására

MSZ ISO 16649-1:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 1. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on membránszűrővel és 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal

MSZ ISO 16649-2:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 2. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal

MSZ EN ISO 11290-1:1996/A1:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer. 1. módosítás: Az izoláló táptalaj és a hemolízisvizsgálat változtatása, valamint a precizitási adatok megadása (ISO 11290-1:1996/AM1:2004)

MSZ EN ISO 21567:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Shigella spp. kimutatására (ISO 21567:2004)

MSZ EN ISO 7932:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a feltételezett Bacillus cereus megszámlálására. Telepszámlálásos módszer 30 °C-on (ISO 7932:2004)

MSZ EN ISO 22174:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Általános követelmények és meghatározások (ISO 22174:2005)

MSZ EN ISO 10272-1:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2006)

MSZ EN ISO 21871:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a kis számú, feltételezhetően Bacillus cereus baktériumok meghatározására. Legvalószínűbbszám-technika és kimutatási módszer (ISO 21871:2006)

MSZ ISO 15213:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az anaerob körülmények között növekedő szulfitredukáló baktériumok megszámlálására

MSZ EN ISO 20837:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok kimutatására. A minőségi kimutatás minta-előkészítésének követelményei (ISO 20837:2006)

MSZ EN ISO 20838:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok kimutatására. A minőségi módszerek kibővítésének és kimutatásának követelményei (ISO 20838:2006)

MSZ EN ISO 6579:2006

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a szalmonellafajok kimutatására (ISO 6579:2002)

MSZ EN ISO 6888-3:2007

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 3. rész: Kimutatás és MPN-módszer kisszámú előforduláshoz (ISO 6888-3:2003)

MSZ ISO 21528-2:2007

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszerek az enterobaktériumok kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer

MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a szalmonellafajok kimutatására. 1. módosítás: D melléklet: Szalmonellafajok kimutatása állati ürülékből és az elsődleges termelési szakasz környezeti mintáiból (ISO 6579:2002/Amd 1:2007)

MSZ EN ISO 7218:2008

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei (ISO 7218:2007)

MSZ EN ISO 6888-1:2008

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird-Parker-agar táptalajos eljárás (ISO 6888-1:1999)

MSZ ISO 18593:2008

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a felületek kontaktlemezes és tamponos mintavételi eljárásaira

MSZ EN ISO 6887-5:2010

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 5. rész: A tej és tejtermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-5:2010)

MSZ EN ISO 13720:2011

Hús és húskészítmények. A feltételezett Pseudomonas spp. megszámlálása (ISO 13720:2010)

MSZ EN ISO 22118:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására és mennyiségi meghatározására. Teljesítményjellemzők (ISO 22118:2011)

MSZ EN ISO 22119:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Valós idejű polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Általános követelmények és fogalommeghatározások (ISO 22119:2011)

MSZ EN ISO 11290-2:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes kimutatására és számlálására. 2. rész: Számlálási módszer (ISO 11290-2:1998)

MSZ EN ISO 6887-4:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: A tejtől és tejtermékektől, a hústól és hústermékektől, valamint a haltól és haltermékektől különböző termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2003)

MSZ EN ISO 6888-2:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív Staphylococcus-ok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 2. rész: Nyúlplazmás fibrinogénagar táptalajt alkalmazó eljárás (ISO 6888-2:1999)

MSZ EN ISO 16140:2003/A1:2012

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A választható módszerek validálásának protokollja. 1. módosítás (ISO 16140:2003/Amd 1:2011)

MSZ EN ISO 6887-6:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 6. rész: Az elsődleges termelési szakaszban vett minták előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-6:2013)

MSZ EN ISO 13307:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Elsődleges termelési szakasz. Mintavételi módszerek (ISO 13307:2013)

MSZ EN ISO 7218:2008/A1:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei. 1. módosítás (ISO 7218:2007/Amd 1:2013)

MSZ ISO 21527-2:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az élesztők és a penészek számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos technika legfeljebb 0,95 vízaktivitású termékekre

MSZ ISO 21527-1:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az élesztők és a penészek számlálására. 1. rész: Telepszámlálásos technika a 0,95-nél nagyobb vízaktivitású termékekre

MSZ EN ISO 4833-1:2014

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 1. rész: Telepszámlálás 30 °C-on lemezöntéses módszerrel (ISO 4833-1:2013)

MSZ EN ISO 4833-2:2014

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 2. rész: Telepszámlálás 30 °C-on felületi szélesztéses módszerrel (ISO 4833-2:2013)

MSZ EN ISO 7218:2007/A1:2014

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei. 1. módosítás (ISO 7218:2007/Amd 1:2013 2014-04-15-i helyesbített változat)

MSZ EN ISO 11133:2014

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A táptalajok előkészítése, előállítása, tárolása és ellenőrzése (ISO 11133:2014)

MSZ CEN ISO/TR 6579-3:2014

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 3. rész: A Salmonella spp. szerotipizálásának irányelvei (ISO/TR 6579-3:2014)

MSZ EN ISO 11133:2015

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A táptalajok készítése, előállítása, tárolása és ellenőrzése (ISO 11133:2014, 2014.11.01-jei helyesbített változat)

MSZ EN ISO 16649-3:2015

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 3. rész: Kimutatás és a legvalószínűbb szám technika 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal (ISO 16649-3:2015, 2016. 12. 15-ei helyesbített változat)

MSZ EN ISO 17604:2015

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hasított állati test mintavétele mikrobiológiai vizsgálatokhoz (ISO 17604:2015)

MSZ EN ISO 18743:2015

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Trichinella lárvák kimutatása húsból mesterséges emésztési módszerrel (ISO 18743:2015)

MSZ EN ISO 7218:2016

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei (ISO 7218:2007)

MSZ EN ISO 18744:2016

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Cryptosporidium és a Giardia kimutatása, valamint számlálása friss leveles zöldségekben és bogyós gyümölcsökben (ISO 18744:2016)

MSZ EN ISO 16140-1:2016

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 1. rész: Szakszótár (ISO 16140-1:2016)

MSZ EN ISO 16140-2:2016

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 2. rész: Az alternatív (saját) módszerek validálásának protokollja referencia-módszer alapján (ISO 16140-2:2016)

MSZ EN ISO 17468:2016

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Egy szabványos referencia-módszer kidolgozására vagy felülvizsgálatára vonatkozó műszaki követelmények és útmutató (ISO 17468:2016)

MSZ EN ISO 18465:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Az emetikus toxin (cereulid) mennyiségi meghatározása LC-MS/MS-sel (ISO 18465:2017)

MSZ EN ISO 15216-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 1. rész: Mennyiségi meghatározási módszer (ISO 15216-1:2017)

MSZ EN ISO 6579-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017)

MSZ EN ISO 10273:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2017)

MSZ EN ISO 16654:2001/A1:2017

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O157 kimutatására. 1. módosítás: B melléklet: A laboratóriumi körvizsgálatok eredményei (ISO 16654:2001/Amd 1:2017)

MSZ EN ISO 22964:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Cronobacter spp. kimutatására (ISO 22964:2017)

MSZ EN ISO 6887-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 1. rész: Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítésének általános szabályai (ISO 6887-1:2017)

MSZ EN ISO 6887-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és a húskészítmények előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2017)

MSZ EN ISO 6887-3:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017)

MSZ EN ISO 6887-4:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták előkészítése, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2017)

MSZ EN ISO 10272-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2017)

MSZ EN ISO 10272-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017)

MSZ EN ISO 19343:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hisztamin kimutatása és mennyiségi meghatározása halakban és halászati termékekben. HPLC-módszer (ISO 19343:2017)

MSZ EN ISO 21528-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 1. rész: Az Enterobacteriaceae kimutatása (ISO 21528-1:2017)

MSZ EN ISO 21528-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 21528-2:2017, 2018. 06. 01-jei helyesbített változat)

MSZ EN ISO 21872-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Vibrio spp. meghatározására. 1. rész: A potenciálisan enteropatogén Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae és Vibrio vulnificus kimutatása (ISO 21872-1:2017)

MSZ EN ISO 19020:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Staphylococcus enterotoxinok immunenzimatikus kimutatására élelmiszerekben (ISO 19020:2017)

MSZ EN ISO 11290-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 11290-1:2017)

MSZ EN ISO 11290-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes és a Listeria spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Számlálási módszer (ISO 11290-2:2017)

MSZ EN ISO 11133:2014/A1:2018

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A táptalajok készítése, előállítása, tárolása és ellenőrzése. 1. módosítás (ISO 11133:2014/Amd 1:2018)

MSZ ISO 16649-1:2018

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a ß-glükuronidáz-pozitív Escherichia coli megszámlálására. 1. rész: Telepszámlálási technika 44 °C-on membránszűrővel és 5-bróm-4-klór-3-indolil-ß-D-glükuroniddal

MSZ EN ISO 18593:2018

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszerek a felületi mintavételre (ISO 18593:2018)

MSZ EN ISO 6888-1:1999/A2:2018

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajos eljárás. 2. módosítás: Kiegészítés egy alternatív megerősítő vizsgálattal, az RPFA-szúrásos módszerrel (ISO 6888-1:1999/Amd 2:2018)

MSZ EN ISO 11133:2019 EV

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A tápközegek előkészítése, előállítása, tárolása és teljesítményvizsgálata (ISO 11133:2014, 2014. 11. 01-jei helyesbített változat + Amd 1:2018) EGYESÍTETT VÁLTOZAT

MSZ EN ISO 22117:2019

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A jártassági vizsgálat specifikus követelményei és útmutatója a laboratóriumok közötti összehasonlítás során (ISO 22117:2019)

MSZ EN ISO 20976-1:2019

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Az élelmiszertermékek és takarmányfélék "challenge" tesztjeire vonatkozó követelmények és irányelvek. 1. rész: "Challenge" tesztek a növekedési potenciál, a lappangási idő és a maximális növekedési sebesség vizsgálatára (ISO 20976-1:2019)

MSZ CEN ISO/TS 17728:2019

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Mintavételi technikák az élelmiszertermékek és takarmányfélék mintáinak mikrobiológiai vizsgálatához (ISO/TS 17728:2015)

MSZ ISO 17410:2019

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a pszichrotróf mikroorganizmusok megszámlálására

MSZ EN ISO 15216-2:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 2. rész: Kimutatási módszer (ISO 15216-2:2019)

MSZ EN ISO 16140-6:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 6. rész: Az alternatív (saját) módszerek validálásának protokollja mikrobiológiai megerősítő és tipizáló eljárások esetében (ISO 16140-6:2019)

MSZ EN ISO 19036:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A mérési bizonytalanság becslése kvantitatív meghatározásokhoz (ISO 19036:2019)

MSZ EN ISO 6579-1:2017/A1:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása. 1. módosítás: Az inkubálási hőmérséklet szélesebb tartománya, a D melléklet státuszának módosítása, valamint az MSRV és az SC összetételének helyesbítése (ISO 6579-1:2017/Amd 1:2020)

MSZ EN ISO 7932:2004/A1:2020

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a feltételezett Bacillus cereus megszámlálására. Telepszámlálásos módszer 30 °C-on. 1. módosítás: Kiegészítés választható vizsgálatokkal (ISO 7932:2004/Amd 1:2020, 2020. augusztusi helyesbített változat)

MSZ EN ISO 11133:2014/A2:2020

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A tápközegek előkészítése, előállítása, tárolása és teljesítményvizsgálata. 2. módosítás (ISO 11133:2014/Amd 2:2020)

MSZ EN ISO 6887-5:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 5. rész: A tej és tejtermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-5:2020)

MSZ EN ISO 16140-4:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 4. rész: A módszer validálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-4:2020)

MSZ EN ISO 16140-5:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 5. rész: A nem saját módszerek laboratóriumok közötti, faktoriális validálásának protokollja (ISO 16140-5:2020)

MSZ EN ISO 6887-3:2017/A1:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A halak és a halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai. 1. módosítás: Minta-előkészítés nyers tengeri csigák esetén (ISO 6887-3:2017/Amd 1:2020)

MSZ EN ISO 15216-1:2017/A1:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Hepatitis A és a norovírus meghatározására valós idejű RT-PCR-rel. 1. rész: Mennyiségi meghatározási módszer. 1. módosítás (ISO 15216-1:2017/Amd 1:2021)

MSZ EN ISO 16140-3:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 3. rész: A referencia-módszerek és a validált alternatív módszerek verifikálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-3:2021)

MSZ EN ISO 23036-1:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 1. rész: UV-nyomásos módszer (ISO 23036-1:2021)

MSZ EN ISO 23036-2:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszerek az Anisakidae L3 lárvák kimutatására halakban és halászati termékekben. 2. rész: Mesterséges emésztéses módszer (ISO 23036-2:2021)

MSZ EN ISO 6888-1:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajos módszer (ISO 6888-1:2021)

MSZ EN ISO 6888-2:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 2. rész: Nyúlplazmás fibrinogénagar táptalajos módszer (ISO 6888-2:2021)

MSZ EN ISO 20836:2022

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) a mikroorganizmusok kimutatására. A termikus ciklusok hőteljesítményének vizsgálata (ISO 20836:2021)

MSZ EN ISO 4833-1:2013/A1:2022

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 1. rész: Telepszámlálás 30 °C-on lemezöntéses módszerrel. 1. módosítás: Az alkalmazási terület pontosítása (ISO 4833-1:2013/Amd 1:2022)

MSZ EN ISO 4833-2:2013/A1:2022

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 2. rész: Telepszámlálás 30 °C-on felületi szélesztéses módszerrel. 1. módosítás: Az alkalmazási terület pontosítása (ISO 4833-2:2013/Amd 1:2022)

MSZ EN ISO 16654:2001

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O 157 kimutatására (ISO 16654:2001)

MSZ EN ISO 4833:2003

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálásához. Telepszámlálási technika 30 °C-on (ISO 4833:2003)

MSZ EN ISO 6887-2:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és hústermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2003)

MSZ EN ISO 6888-1:1999/A1:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív staphylococcusok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajt alkalmazó eljárás. 1. módosítás: A precíziós adatok megadása (ISO 6888-1:1999/Amd.1:2003)

MSZ EN ISO 10273:2004

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a feltételezetten patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2003)

MSZ EN ISO 11290-1:1996/A1:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiai vizsgálata. Horizontális módszer a Listeria monocytogenes kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer. 1. módosítás: Az izoláló tápközeg és a hemolízisvizsgálat módosítása, valamint a precizitási adatok megadása (ISO 11290-1:1996/AM1:2004)

MSZ EN ISO 22174:2005

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogén mikroorganizmusok kimutatására. Általános követelmények és meghatározások (ISO 22174:2005)

MSZ EN ISO 6579:2002/A1:2007

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a szalmonellafajok kimutatására. 1. módosítás: D melléklet: Szalmonellafajok kimutatása állati ürülékből és az elsődleges gyártási szakasz környezeti mintáiból (ISO 6579:2002/Amd 1:2007)

MSZ EN ISO 13720:2011

Hús és húskészítmények. A feltételezett Pseudomonas spp. megszámlálása (ISO 13720:2010)

MSZ EN ISO 6887-6:2013

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 6. rész: Az elsődleges termelési szakaszban vett minták előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-6:2013)

MSZ EN ISO 4833-1:2014

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. Telepszámlálás 30 °C-on lemezöntéses módszerrel (ISO 4833-1:2013)

MSZ EN ISO 17604:2015

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hasított állati test mintavétele mikrobiológiai vizsgálatokhoz (ISO 17604:2015)

MSZ EN ISO 6579-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017)

MSZ EN ISO 10273:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a patogén Yersinia enterocolitica kimutatására (ISO 10273:2017)

MSZ EN ISO 16654:2001/A1:2017

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O 157 kimutatására. 1. módosítás: B melléklet: A körvizsgálatok eredményei (ISO 16654:2001/Amd 1:2017)

MSZ EN ISO 22964:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Cronobacter spp. kimutatására (ISO 22964:2017)

MSZ EN ISO 6887-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 1. rész: Az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítésének általános szabályai (ISO 6887-1:2017)

MSZ EN ISO 6887-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 2. rész: A hús és hústermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-2:2017)

MSZ EN ISO 6887-3:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 3. rész: A hal és halászati termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-3:2017)

MSZ EN ISO 6887-4:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 4. rész: Különféle termékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-4:2017)

MSZ EN ISO 10272-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer (ISO 10272-1:2017)

MSZ EN ISO 10272-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 10272-2:2017)

MSZ EN ISO 19343:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A hisztamin kimutatása és mennyiségi meghatározása halakban és halászati termékekben. HPLC-módszer (ISO 19343:2017)

MSZ EN ISO 21528-1:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 1. rész: Az Enterobacteriaceae kimutatása (ISO 21528-1:2017)

MSZ EN ISO 21528-2:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer az Enterobacteriaceae kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer (ISO 21528-2:2017, 2018. 06. 01-jei helyesbített változat)

MSZ EN ISO 19020:2017

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Staphylococcus enterotoxinok immunenzimatikus kimutatására élelmiszerekben (ISO 19020:2017)

MSZ EN ISO 18593:2018

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszerek a felületi mintavételre (ISO 18593:2018)

MSZ EN ISO 6887-5:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A vizsgálati minták, az alapszuszpenzió és a decimális hígítások elkészítése mikrobiológiai vizsgálathoz. 5. rész: A tej és tejtermékek előkészítésének specifikus szabályai (ISO 6887-5:2020)

MSZ EN ISO 23418:2022

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Teljes genomszekvenálás a baktériumok tipizálására és genomikai jellemzésére. Általános követelmények és útmutatás (ISO 23418:2022)

MSZ EN ISO 11133:2014/A2:2020

Élelmiszer, takarmány és víz mikrobiológiája. A tápközegek előkészítése, előállítása, tárolása és teljesítményvizsgálata. 2. módosítás (ISO 11133:2014/Amd 2:2020)

MSZ EN ISO 4833-1:2013/A1:2022

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a mikroorganizmusok számlálására. 1. rész: Telepszámlálás 30 °C-on lemezöntéses módszerrel. 1. módosítás: Az alkalmazási terület pontosítása (ISO 4833-1:2013/Amd 1:2022)

MSZ EN ISO 20976-2:2023

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Az élelmiszertermékek és takarmányfélék „challenge” tesztjeire vonatkozó követelmények és irányelvek. 2. rész: „Challenge” tesztek az inaktiválási potenciál és a kinetikai paraméterek vizsgálatára (ISO 20976-2:2022)

MSZ EN ISO 10272-1:2017/A1:2023

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer. 1. módosítás: Kiegészítés a termotoleráns Campylobacter spp. molekuláris megerősítésére és azonosítására szolgáló módszerekkel, a növekedési kiegészítéssel a Preston-tápközegben és a tápközegek teljesítményvizsgálatának változásával (ISO 10272-1:2017/Amd 1:2023)

MSZ EN ISO 10272-2:2017/A1:2023

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: Telepszámlálásos módszer. 1. módosítás: Kiegészítés a termotoleráns Campylobacter spp. molekuláris megerősítésére és azonosítására szolgáló módszerekkel és a tápközegek teljesítményvizsgálatának változásával (ISO 10272-2:2017/Amd 1:2023)

MSZ EN ISO 15213-1:2023

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: A szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálása telepszámlálásos módszerrel (ISO 15213-1:2023)

MSZ EN ISO 16654:2001/A2:2023

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer az Escherichia coli O157 kimutatására. 2. módosítás: Kiegészítés az összes tápközeg és reagens teljesítményvizsgálatával (ISO 16654:2001/Amd 2:2023)

MSZ EN ISO 21872-1:2017/A1:2023

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Vibrio spp. meghatározására. 1. rész: A potenciálisan enteropatogén Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae és Vibrio vulnificus kimutatása. 1. módosítás: Kiegészítés a tápközegek és reagensek teljesítményvizsgálatával (ISO 21872-1:2017/Amd 1:2023)

MSZ ISO 4832:2023

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a koliformok megszámlálására. Telepszámlálásos módszer

MSZ CEN ISO/TS 13136:2024

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Valós idejű polimeráz-láncreakción (PCR) alapuló módszer az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Horizontális módszer a Shiga-toxint termelő Escherichia coli (STEC) kimutatására, valamint az O157, O111, O26, O103 és O145 szerocsoportok meghatározására (ISO/TS 13136:2012)

MSZ CEN ISO/TS 17919:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. Az A, B, E és F típusú botulinum neurotoxint termelő klosztridiumok kimutatása (ISO/TS 17919:2013)

MSZ CEN ISO/TS 18867:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Polimeráz-láncreakció (PCR) az élelmiszer-eredetű patogének kimutatására. A patogén Yersinia enterocolitica és Yersinia pseudotuberculosis kimutatása (ISO/TS 18867:2015)

MSZ CEN ISO/TS 6579-2:2024

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 2. rész: Számlálás mikromódszerrel (a legvalószínűbb szám technikájával) (ISO/TS 6579-2:2012)

MSZ EN ISO 18743:2015/A1:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A Trichinella lárvák kimutatása húsból mesterséges emésztési módszerrel. 1. módosítás: Módszervalidálási körvizsgálat és teljesítményjellemzők (ISO 18743:2015/Amd 1:2023)

MSZ EN ISO 6888-1:2021/A1:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar táptalajos módszer. 1. módosítás (ISO 6888-1:2021/Amd 1:2023)

MSZ EN ISO 6888-2:2021/A1:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 2. rész: Nyúlplazmás fibrinogénagar táptalajos módszer. 1. módosítás (ISO 6888-2:2021/Amd 1:2023)

MSZ EN ISO 19036:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A mérési bizonytalanság becslése mennyiségi meghatározásokhoz (ISO 19036:2019)

MSZ EN ISO 15213-2:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium spp. kimutatására és számlálására. 2. rész: A Clostridium perfringens megszámlálása telepszámlálásos módszerrel (ISO 15213-2:2023)

MSZ EN ISO 17468:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Egy szabványos referencia-módszer kidolgozására vagy felülvizsgálatára vonatkozó műszaki követelmények és útmutató (ISO 17468:2023)

MSZ EN ISO 16140-1:2016

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. A módszervalidálás. 1. rész: Szakszótár (ISO 16140-1:2016)

MSZ EN ISO 16140-6:2020

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 6. rész: A választható (saját) módszerek validálásának protokollja mikrobiológiai megerősítési és tipizálási eljárások esetében (ISO 16140-6:2019)

MSZ EN ISO 16140-4:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 4. rész: A módszer validálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-4:2020)

MSZ EN ISO 16140-5:2021

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 5. rész: A nem szabadalmaztatott (saját) módszerek laboratóriumok közötti, faktoriális validálásának protokollja (ISO 16140-5:2020)

MSZ EN ISO 6579-1:2024 EV

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Salmonella kimutatására, számlálására és szerotipizálására. 1. rész: A Salmonella spp. kimutatása (ISO 6579-1:2017 + Amd 1:2020) EGYESÍTETT VÁLTOZAT

MSZ ISO/TS 21872-2:2024

Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Vibrio spp. meghatározására. 2. rész: Az összes és a potenciálisan enteropatogén Vibrio parahaemolyticus megszámlálása a tenger gyümölcseiben, nukleinsav-hibridizációval

Elnök Mohácsiné Dr. Farkas Csilla
Elnökhelyettes Dr. Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna
Titkár Szalay Anna
Megalakulás 1996-05-22

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
CEN/TC 463 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája Microbiology of the food chain

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
ISO/TC 34/SC 9 Mikrobiológia Microbiology

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
SGS Hungária Kft. Czapár Mária
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. dr. Beyer Dániel Ernő
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Hucker Attila
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Mohácsiné Dr. Farkas Csilla
DABIC Dél-Alföldi Bio-Innovációs Centrum Nonprofit Kft. Győrfi Zsolt
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. Gasparikné dr. Reichardt Judit
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Dr. Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Pető Krisztina
Mertcontrol Hungary Kft. Fias Krisztina
Agrárminisztérium Máriáss Balázs