Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 15070 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN ISO 16140-6:2020
Dokumentumazonosító
174608
Cím
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 6. rész: Az alternatív (saját) módszerek validálásának protokollja mikrobiológiai megerősítő és tipizáló eljárások esetében (ISO 16140-6:2019)
Angol cím
Microbiology of the food chain. Method validation. Part 6: Protocol for the validation of alternative (proprietary) methods for microbiological confirmation and typing procedures (ISO 16140-6:2019)
Alkalmazási terület
E dokumentum az élelmiszerlánc mikrobiológiájában alkalmazott alternatív megerősítési módszerek validálásának általános alapelvét és műszaki protokollját határozza meg. E dokumentum összehasonlítja az alternatív megerősítési módszer eredményét egy referencia-módszer szerinti megerősítési eljárással, vagy ha szükséges, egy referencia megerősítési módszerrel (pl. teljes genomszekvenálás). E dokumentum az izolált mikroorganizmusok elemzésére (azok kimutatásához vagy mennyiségi meghatározásához) alkalmazott alternatív megerősítési módszerek validálására alkalmazható: - az emberi fogyasztásra szánt termékekre; - az állatok takarmányozására szánt termékekre; - a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, -kezelés területén; valamint - az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra. A validált alternatív megerősítési módszerek (részlegesen vagy teljesen) alkalmazhatók a következőkben leírt megerősítési eljárás helyettesítésére: - a referencia-módszer; - az ISO 16140-2 szerint validált alternatív módszer, ha az alternatív megerősítési módszer validálási körvizsgálatában meghatározott izolációs agarok egyikét használják. Ez a dokumentum alkalmazható az alternatív tipizálási módszerek validálása esetén is, ahol a referencia-módszer lehet például szerológiai módszer (pl. Salmonella szerotipizálása), vagy molekuláris módszer (pl. a Shiga-toxin-termelő E. coli tipizálása). E dokumentum különösen a baktériumokra és gombákra alkalmazható. Egyes fejezetek alkalmazhatók más (mikro)organizmusokra is, amelyeket esetileg kell meghatározni. Az e dokumentum szerint végzett validálási körvizsgálatokat elsősorban a módszer validálásban részt vevő szervezetek vagy szakértő laboratóriumok végzik, de alkalmazható egyetlen laboratóriumban is, különösen, ha bizonyos feltételek mellett házon belüli validálást végeznek (lásd az ISO 16140-4-et).
ICS
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2020-04-01
További adatok
Forrás
idt EN ISO 16140-6:2019; idt ISO 16140-6:2019
Előd
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
882/2004/EK a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (FEE3)
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 2073124) ,
oldalszáma
44 oldal; S kategória
ára
Nettó: 15070 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 18988 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 19139 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ EN ISO 16140-6:2020

2020-04-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok