Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 18390 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN ISO 16140-4:2021
Dokumentumazonosító
176616
Cím
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 4. rész: A módszer validálásának protokollja egyetlen laboratóriumban (ISO 16140-4:2020)
Angol cím
Microbiology of the food chain. Method validation. Part 4: Protocol for method validation in a single laboratory (ISO 16140-4:2020)
Alkalmazási terület
E dokumentum az élelmiszerlánc mikrobiológiájában alkalmazott módszerek egylaboratóriumos validálásának általános alapelveit és technikai protokolljait határozza meg. Az e dokumentumban szereplő protokollok csak a körvizsgálatot végző laboratórium módszerét validálják. E dokumentum a következők egylaboratóriumos validálására alkalmazható: - a mikroorganizmusok elemzésére (azok kimutatásához vagy mennyiségi meghatározásához) alkalmazott módszerekre: - az emberi fogyasztásra szánt termékekre; - az állatok takarmányozására szánt termékekre; - a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, -kezelés területén; valamint - az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra; - a mikroorganizmusok megerősítésének vagy tipizálásának módszereire. Ez a validálás csak egy meghatározott módszer megerősítési vagy tipizálási eljárását helyettesíti (lásd a G mellékletet). E dokumentum különösen a baktériumokra és gombákra alkalmazható. Egyes fejezetek alkalmazhatók más (mikro)organizmusokra vagy azok metabolitjaira is, amelyeket esetileg kell meghatározni. Egylaboratóriumos validálásra van szükség, ha az ISO 16140-2 szerinti laboratóriumok közötti validálás nem alkalmazható. A lehetséges alkalmazások a következők: - házon belüli módszer validálása; - módszerértékelési körvizsgálat az ISO 17468 szerinti referencia-módszer validálási folyamatában; - egy, az ISO 16140-2 szerint validált módszer alkalmazási területének kiterjesztése, pl. kategóriabővítés vagy vizsgálati mintarész méretének növelése; - meglévő módszerek módosítása. Az egylaboratóriumos validálás a referencia-módszer szabványosításának második lépése (lásd az ISO 17468-at). Csak olyan módszerekre alkalmazható, amelyek az összes releváns paraméter (beleértve a hőmérsékletre vonatkozó tűréshatárokat és a tápközegekre vonatkozó előírásokat) tekintetében teljes mértékben meghatározottak, és amelyeket már optimalizáltak.
ICS
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2021-03-01
További adatok
Forrás
idt EN ISO 16140-4:2020; idt ISO 16140-4:2020
Előd
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
882/2004/EK a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (FEE3)
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 4880508) ,
oldalszáma
69 oldal; V kategória
ára
Nettó: 18390 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 23171 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 23355 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ EN ISO 16140-4:2021

2021-03-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok