Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 18230 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV
Dokumentumazonosító
186248
Cím
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a koagulázpozitív sztafilokokkuszok (Staphylococcus aureus és más fajok) számának meghatározására. 1. rész: Baird–Parker-agar tápközeges módszer (ISO 6888-1:2021 + Amd 1:2023) EGYESÍTETT VÁLTOZAT
Angol cím
Microbiology of the food chain. Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species). Part 1: Method using Baird–Parker agar medium (ISO 6888-1:2021 + Amd 1:2023) CONSOLIDATED VERSION
Alkalmazási terület
E dokumentum egy horizontális módszert ír elő a koagulázpozitív sztafilokokkuszok megszámlálására, 34–38 °C közötti hőmérsékleten végzett aerob inkubálást és koagulázmegerősítést követően kapott telepek megszámlálásával szilárd tápközegen (Baird–Parker-tápközeg) [10]. E dokumentum a következőkre alkalmazható: – az emberi fogyasztásra szánt termékekre; – az állatok takarmányozására szánt termékekre; – a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén; – az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra. Ezt a horizontális módszert eredetileg az élelmiszerlánchoz tartozó valamennyi minta vizsgálatára dolgozták ki. Az élelmiszerláncban lévő termékek sokfélesége miatt ez a horizontális módszer nem feltétlen megfelelő minden részletében bizonyos termékekre. Ugyanakkor elvárható, hogy a szükséges módosításokat minimalizálják, hogy ne eredményezzen jelentős eltérést e horizontális módszertől. E dokumentum megjelenésekor rendelkezésre álló információk alapján e módszer nem tekinthető (teljes mértékben) alkalmasnak a fermentált termékek vagy egyéb, Staphylococcus spp. (pl. S. xylosus) alapú, technológiai flórát tartalmazó termékek (mint például a nyers tejből készült sajtok és bizonyos nyers húskészítmények) vizsgálatára, amelyek valószínűleg szennyezettek: – az atipikus telepeket képző sztafilokokkuszokkal Baird–Parker-agar tápközegen; – az olyan háttérflórával, amely elfedheti a keresett telepeket. Ugyanakkor mind ez a dokumentum, mind az ISO 6888-2 egyenértékű.
ICS
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2025-08-01
További adatok
Forrás
idt EN ISO 6888-1:2021; idt EN ISO 6888-1:2021/A1:2023; idt ISO 6888-1:2021; idt ISO 6888-1:2021/Amd 1:2023
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 590652) ,
oldalszáma
37 oldal; T kategória
ára
Nettó: 18230 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (20% nyomdai költséggel, 5% Áfával): 22970 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén ( 27% Áfával): 23152 Ft
Szabvány életútja
Megtekintett szabvány

MSZ EN ISO 6888-1:2025 EV

2025-08-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok