Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 17420 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN ISO 16140-5:2021
Dokumentumazonosító
176617
Cím
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Módszervalidálás. 5. rész: A nem saját módszerek laboratóriumok közötti, faktoriális validálásának protokollja (ISO 16140-5:2020)
Angol cím
Microbiology of the food chain. Method validation. Part 5: Protocol for factorial interlaboratory validation for non-proprietary methods (ISO 16140-5:2020)
Alkalmazási terület
E dokumentum az élelmiszerlánc mikrobiológiájában alkalmazott módszerek nem saját validálásának általános alapelveit és technikai protokolljait (ortogonális, faktoriális körvizsgálatok alapján) határozza meg. E dokumentum a mikroorganizmusok elemzésére (azok kimutatásához vagy mennyiségi meghatározásához) alkalmazott módszerek validálására alkalmazható: - az emberi fogyasztásra szánt termékekre; - az állatok takarmányozására szánt termékekre; - a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, -kezelés területén; valamint - az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra. E dokumentum különösen a baktériumokra és gombákra alkalmazható. Egyes fejezetek alkalmazhatók más (mikro)organizmusokra vagy azok metabolitjaira is, amelyeket esetileg kell meghatározni. E dokumentum protokollokat határoz meg referencia-módszer alapján történő validáláshoz mind kvantitatív, mind kvalitatív módszerek esetében. E dokumentum egy protokollt is tartalmaz a referencia-módszer nélküli kvantitatív módszerek validálásához. Kvalitatív módszerek nem validálhatók referencia-módszer nélkül e dokumentumnak megfelelően. MEGJEGYZÉS: Az ISO 16140-2 meghatározza az alternatív, többnyire saját módszerek referencia-módszer alapján történő validálásának általános alapelvét és technikai protokollját. E dokumentum csak olyan módszerek validálására alkalmazható, amelyek minden releváns paraméter tekintetében (beleértve a hőmérsékletre vonatkozó tűréseket és a tápközegre vonatkozó specifikációkat) teljes mértékben meghatározottak, és amelyeket már optimalizáltak. Az e dokumentumnak megfelelően validált módszereket a laboratóriumok meghatározott csoportjának laboratóriumai alkalmazhatják.
ICS
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2021-03-01
További adatok
Forrás
idt EN ISO 16140-5:2020; idt ISO 16140-5:2020
Előd
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
882/2004/EK a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (FEE3)
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 4360013) ,
oldalszáma
56 oldal; U kategória
ára
Nettó: 17420 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 21949 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 22123 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ EN ISO 16140-5:2021

2021-03-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok