Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 15130 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN ISO 15213-1:2023
Dokumentumazonosító
181639
Cím
Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Clostridium spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: A szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálása telepszámlálásos módszerrel (ISO 15213-1:2023)
Angol cím
Microbiology of the food chain. Horizontal method for the detection and enumeration of Clostridium spp. Part 1: Enumeration of sulfite-reducing Clostridium spp. by colony-count technique (ISO 15213-1:2023)
Alkalmazási terület
E dokumentum a szulfitredukáló Clostridium spp. megszámlálását írja le telepszámlálásos módszerrel. E dokumentum a következőkre alkalmazható: - az emberi fogyasztásra szánt termékekre; - az állatok takarmányozására szánt termékekre; - a környezeti mintákra az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint -kezelés területén; - az elsődleges termelési szakaszból származó mintákra. MEGJEGYZÉS: Ezt a módszert egy laboratóriumi körvizsgálatban a következő élelmiszer-kategóriákra validálták: - fogyasztásra kész termékekre, újramelegítésre kész hústermékekre; - tojásra és tojástermékekre (valamint származékaikra); - feldolgozott gyümölcsökre és zöldségekre; - csecsemőtápszerekre és gabonaalapú csecsemőtápszerekre; - több összetevőből álló élelmiszerekre vagy élelmiszer-összetevőkre. A következő egyéb kategóriákra is validálták: - kedvtelésből tartott állatok eledeleire és takarmányaira; - környezeti mintákra (élelmiszer- vagy takarmány-előállítás). Mivel ezt a módszert legalább öt élelmiszer-kategóriára validálták, a módszer az élelmiszerek széles körére alkalmazható. A validálással kapcsolatos részletes információkat lásd a 11. fejezetben és a C mellékletben. Mivel a módszert általában nem alkalmazzák az elsődleges termelési szakaszból származó minták esetén, ez a kategória nem szerepelt a laboratóriumi körvizsgálatban. Ezért erre a kategóriára nem kaptak teljesítményjellemzőket. Ezt a horizontális módszert eredetileg az élelmiszerlánchoz tartozó valamennyi minta vizsgálatára fejlesztették ki. E dokumentum megjelenésekor rendelkezésre álló információk alapján e módszer teljes mértékben alkalmasnak tekinthető az élelmiszerlánchoz tartozó valamennyi minta vizsgálatára. Az élelmiszerláncban lévő termékek sokfélesége miatt ez a horizontális módszer nem lehet minden részletében megfelelő minden termékre. Mindazonáltal elvárható, hogy a szükséges módosításokat minimalizálják, és e horizontális módszertől való eltérés ne eredményezzen szignifikáns eltérést. Ez a technika alkalmas, de nem kizárólagosan a mikroorganizmusok megszámlálására a vizsgálati mintákban, legalább 10 telep megszámlálásával egy lemezen. Ez olyan szennyezettségi szintnek felel meg, amely folyékony minták esetén várhatóan meghaladja a 10 cfu/ml-t, vagy szilárd minták esetén a 100 cfu/g-ot.
ICS
07.100.30 Élelmiszer-mikrobiológia
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2023-06-01
További adatok
Forrás
idt EN ISO 15213-1:2023; idt ISO 15213-1:2023
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
2017/625/EU (FEE310); 882/2004/EK a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (FEE3)
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 2117558) ,
oldalszáma
34 oldal; Q kategória
ára
Nettó: 15130 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (20% nyomdai költséggel, 5% Áfával): 19064 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén ( 27% Áfával): 19215 Ft
Szabvány életútja
Megtekintett szabvány

MSZ EN ISO 15213-1:2023

2023-06-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok