Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 612 |
A bizottság neve | Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek |
A bizottság tevékenységi területe | Érzékszervi vizsgálatok (ICS 67.240) |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 157:1982
A méz érzékszervi vizsgálata MSZ 20684:1980Tea érzékszervi vizsgálata teaitalból MSZ 7304-1:1982Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Izlelőképesség vizsgálata MSZ 7304-4:1978Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Érzékszervi bíráló, érzékszervi bíráló bizottság MSZ 7304-5:1980Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Különbségek kimutatása MSZ 7304-6:1980Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Ízküszöbérték vizsgálata MSZ 7304-7:1980Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Rangsorolás MSZ 7304-10:1982Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata MSZ 7304-12:1982Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Színmegállapító képesség vizsgálata MSZ 9600:1974Likőr- és pálinkakészítmények érzékszervi vizsgálata MSZ 20500-3:1985Száraztészták vizsgálati módszerei. Érzékszervi tulajdonságok vizsgálata MSZ 7028:1986Étkezési tojás pontozásos érzékszervi bírálata MSZ 7304-3:1986Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Általános előírások MSZ 20628-1:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Általános előírások MSZ 20628-2:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Cukorkák MSZ 20628-3:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Csokoládék, csokoládés és kakaóanyag-tartalmú termékek MSZ 20628-4:1986Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Tartós édesipari lisztes készítmények MSZ 20628-5:1988Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Egyéb készítmények MSZ 1801:1989Tartósított élelmiszerek érzékszervi bírálata MSZ ISO 1575:1991A tea összes hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1576:1991A tea vízben oldható és vízben oldhatatlan hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1577:1991A tea savban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 1578:1991A vízben oldható teahamu lúgosságának meghatározása MSZ ISO 3103:1991Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz MSZ ISO 1573:1991A tea szárítási veszteségének meghatározása 103 °C-on MSZ ISO 1572:1992Ismert szárazanyag-tartalmú őrölt teaminta készítése MSZ ISO 4072:1992A csomagolt nyerskávé mintavétele MSZ ISO 6668:1992A nyerskávéminta előkészítése érzékszervi vizsgálathoz MSZ 20689:1993Kávéféleségek érzékszervi bírálata MSZ ISO 6667:1994A rovarsérült kávészemek arányának meghatározása a nyerskávéban MSZ ISO 5497:2001Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Útmutató az érzékszervi vizsgálatra közvetlenül nem alkalmas minták előkészítéséhez MSZ ISO 6658:2001Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ ISO 8586-2:2001Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a bírálók kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez. 2. rész: Szakértők MSZ ISO 11036:2001Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Állományprofil MSZ ISO 11035:2001Érzékszervi vizsgálat. A leíró kifejezések azonosítása és kiválasztása érzékszervi profilhoz többdimenziós eljárással MSZ ISO 9768:2003Tea. A vizes kivonat meghatározása MSZ ISO 3509:2007Kávé és kávétermékek. Szakszótár MSZ ISO 6658:2007Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ EN ISO 4120:2007Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2004) MSZ EN ISO 5495:2007Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Páros összehasonlító vizsgálat (ISO 5495:2005 és ISO 5495:2005/Cor 1:2006) MSZ EN ISO 5492:2009Érzékszervi vizsgálatok. Szakszótár (ISO 5492:2008) MSZ EN ISO 8589:2010Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek tervezéséhez (ISO 8589:2007) MSZ EN ISO 10399:2010Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Duó-trió próba (ISO 10399:2004) MSZ EN ISO 13299:2010Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2003) MSZ ISO 11132:2013Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános irányelvek a leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére MSZ EN ISO 8586:2014Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012 2014-06-15-i helyesbített változat) MSZ ISO 11037:2014Érzékszervi vizsgálat. Irányelvek a termékek színének érzékszervi bírálatára MSZ ISO 6668:2014Zöld kávé. Az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált minták előkészítése MSZ EN ISO 8589:2010/A1:2014Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek tervezéséhez. 1. módosítás (ISO 8589:2007/Amd 1:2014) MSZ ISO 3972:2014Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az ízérzékenység vizsgálati módszere MSZ ISO 8587:2014Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Rangsorolás MSZ ISO 10470:2014Zöld kávé. A hiba referenciatáblázata MSZ ISO 29842:2015Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nem teljes körű kiegyenlített blokkelrendezések MSZ EN ISO 8589:2015Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek kialakításához (ISO 8589:2007) MSZ ISO 3591:2015Érzékszervi vizsgálat. Eszközök. Borkóstolópohár MSZ ISO 4121:2015Érzékszervi vizsgálat. A mennyiségi válaszadási skálák alkalmazási irányelvei MSZ ISO 16820:2015Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Szekvenciális elemzés MSZ EN ISO 5495:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Páros összehasonlító vizsgálat (ISO 5495:2005 és ISO 5495:2005/Cor 1:2006) MSZ ISO 16779:2016Érzékszervi vizsgálat. Az élelmiszerek felhasználhatósági idejének értékelése (meghatározása és verifikálása) MSZ ISO 13300-1:2016Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége MSZ ISO 13300-2:2016Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 2. rész: Bírálóbizottsági vezetők toborzása és képzése MSZ 9462:2016Útmutató a borok érzékszervi vizsgálatához MSZ 9600:2016Útmutató a szeszes italok érzékszervi vizsgálatához MSZ EN ISO 13299:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016) MSZ ISO 11056:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer MSZ EN ISO 5492:2009/A1:2017Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár. 1. módosítás (ISO 5492:2008/Amd 1:2016) MSZ EN ISO 11136:2017Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014) MSZ ISO 8588:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az „A” vagy „nem A” teszt MSZ EN ISO 10399:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Duó-trió próba (ISO 10399:2017) MSZ ISO 13302:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére MSZ ISO 6658:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ ISO 18794:2019Kávé. Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár MSZ ISO 16820:2020Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Szekvenciális elemzés MSZ ISO 3103:2020Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz MSZ ISO 11036:2020Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Állományprofil MSZ ISO 20481:2020Kávé és kávétermékek. Koffeintartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC). Referencia-módszer MSZ EN ISO 11136:2017/A1:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal. 1. módosítás (ISO 11136:2014/Amd 1:2020) MSZ EN ISO 4120:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2021) MSZ ISO 11056:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer MSZ EN ISO 11132:2021Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Irányelvek a mennyiségi leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére (ISO 11132:2021) MSZ ISO 3509:2007Kávé és kávétermékek. Szakszótár MSZ ISO 6658:2007Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ EN ISO 4120:2007Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2004) MSZ EN ISO 5492:2009Érzékszervi vizsgálatok. Szakszótár (ISO 5492:2008) MSZ EN ISO 10399:2010Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Duó-trió teszt (ISO 10399:2004) MSZ EN ISO 8586:2014Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012) MSZ EN ISO 13299:2016Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016) MSZ EN ISO 5492:2009/A1:2017Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár. 1. módosítás (ISO 5492:2008/Amd 1:2016) MSZ ISO 13302:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére MSZ ISO 6658:2018Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató MSZ ISO 3103:2020Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz MSZ ISO 20481:2020Kávé és kávétermékek. Koffeintartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC). Referencia-módszer MSZ ISO 11287:2022Zöld tea. Fogalommeghatározás és alapvető követelmények MSZ ISO 11287:2022Zöld tea. Fogalommeghatározás és alapvető követelmények MSZ ISO 6666:2023Kávémintavétel. A zöld kávé vagy nyerskávé és a pergamenkávé mintavevő eszközei MSZ ISO 20715:2024Tea. A teafajták osztályozása MSZ ISO 1839:2024Tea. Mintavétel MSZ ISO 9884-1:2024Teazsákok. Előírás. 1. rész: A tea raklapos és konténeres szállítására szolgáló referenciazsákok MSZ ISO 9884-2:2024Teazsákok. Előírás. 2. rész: A tea raklapos és konténeres szállítására szolgáló zsákok teljesítmény-előírása MSZ ISO 11286:2024Tea. A minőség osztályozása részecskeméret-elemzés alapján MSZ ISO 19563:2024A teanin meghatározása szilárd alakúra préselt teában és instant teában nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával MSZ ISO 15598:2024Tea. A nyersrosttartalom meghatározása MSZ EN ISO 8586:2024Érzékszervi vizsgálat. Az érzékszervi bírálók kiválasztása és képzése (ISO 8586:2023) MSZ EN ISO 11136:2024 EVÉrzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014 + Amd 1:2020) EGYESÍTETT VÁLTOZAT MSZ ISO/TR 12591:2024Fehér tea. Fogalommeghatározás MSZ ISO/TR 21380:2024Matcha tea. Fogalommeghatározás és jellemzők |
Elnök | Dr. Kókai Zoltán |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 2000-05-03 |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 34/SC 12 | Érzékszervi vizsgálatok | Sensory analysis |
ISO/TC 34/SC 8 | Tea | Tea |
ISO/TC 34/SC 15 | Kávé | Coffee |
ISO/TC 34/SC 18 | Kakaó | Cocoa |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Balázs Gábor |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Czermann Krisztina Katinka |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Trecskó Sándorné |
Pálinka Nemzeti Tanács | Dull Péter |
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar | Dr. Benedek Csilla |
EMT Első Magyar Tanúsító Zrt. | Dr. Erdélyi Mihály |
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. | Hucker Attila |
Agrárminisztérium | Kelemen Gábor |
DNV Business Assurance Magyarország Kft. | Kata Anette |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Pető Krisztina |
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem | Dr. Németh Renáta |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | Bálint Mária |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem | Dr. Kókai Zoltán |
Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület | Barabás Attila |
SGS Hungária Kft. | Kiss Andrea |
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ | Miháldy Kinga |
Igazságügyi Minisztérium | Elek Bernadett |