A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 612
A bizottság neve Érzékszervi vizsgálatok és az élvezeti élelmiszerek
A bizottság tevékenységi területe Érzékszervi vizsgálatok (ICS 67.240)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 157:1982

A méz érzékszervi vizsgálata

MSZ 20684:1980

Tea érzékszervi vizsgálata teaitalból

MSZ 7304-1:1982

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Izlelőképesség vizsgálata

MSZ 7304-4:1978

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Érzékszervi bíráló, érzékszervi bíráló bizottság

MSZ 7304-5:1980

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Különbségek kimutatása

MSZ 7304-6:1980

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Ízküszöbérték vizsgálata

MSZ 7304-7:1980

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Rangsorolás

MSZ 7304-10:1982

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. A szaglóképesség vizsgálata

MSZ 7304-12:1982

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Színmegállapító képesség vizsgálata

MSZ 9600:1974

Likőr- és pálinkakészítmények érzékszervi vizsgálata

MSZ 20500-3:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Érzékszervi tulajdonságok vizsgálata

MSZ 7028:1986

Étkezési tojás pontozásos érzékszervi bírálata

MSZ 7304-3:1986

Élelmiszerek érzékszervi vizsgálati módszerei. Általános előírások

MSZ 20628-1:1986

Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Általános előírások

MSZ 20628-2:1986

Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Cukorkák

MSZ 20628-3:1986

Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Csokoládék, csokoládés és kakaóanyag-tartalmú termékek

MSZ 20628-4:1986

Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Tartós édesipari lisztes készítmények

MSZ 20628-5:1988

Édesipari termékek érzékszervi vizsgálata. Egyéb készítmények

MSZ 1801:1989

Tartósított élelmiszerek érzékszervi bírálata

MSZ ISO 1575:1991

A tea összes hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1576:1991

A tea vízben oldható és vízben oldhatatlan hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1577:1991

A tea savban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 1578:1991

A vízben oldható teahamu lúgosságának meghatározása

MSZ ISO 3103:1991

Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 1573:1991

A tea szárítási veszteségének meghatározása 103 °C-on

MSZ ISO 1572:1992

Ismert szárazanyag-tartalmú őrölt teaminta készítése

MSZ ISO 4072:1992

A csomagolt nyerskávé mintavétele

MSZ ISO 6668:1992

A nyerskávéminta előkészítése érzékszervi vizsgálathoz

MSZ 20689:1993

Kávéféleségek érzékszervi bírálata

MSZ ISO 6667:1994

A rovarsérült kávészemek arányának meghatározása a nyerskávéban

MSZ ISO 5497:2001

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Útmutató az érzékszervi vizsgálatra közvetlenül nem alkalmas minták előkészítéséhez

MSZ ISO 6658:2001

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ ISO 8586-2:2001

Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a bírálók kiválasztásához, képzéséhez és folyamatos ellenőrzéséhez. 2. rész: Szakértők

MSZ ISO 11036:2001

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Állományprofil

MSZ ISO 11035:2001

Érzékszervi vizsgálat. A leíró kifejezések azonosítása és kiválasztása érzékszervi profilhoz többdimenziós eljárással

MSZ ISO 9768:2003

Tea. A vizes kivonat meghatározása

MSZ ISO 3509:2007

Kávé és kávétermékek. Szakszótár

MSZ ISO 6658:2007

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ EN ISO 4120:2007

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2004)

MSZ EN ISO 5495:2007

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Páros összehasonlító vizsgálat (ISO 5495:2005 és ISO 5495:2005/Cor 1:2006)

MSZ EN ISO 5492:2009

Érzékszervi vizsgálatok. Szakszótár (ISO 5492:2008)

MSZ EN ISO 8589:2010

Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek tervezéséhez (ISO 8589:2007)

MSZ EN ISO 10399:2010

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Duó-trió próba (ISO 10399:2004)

MSZ EN ISO 13299:2010

Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2003)

MSZ ISO 11132:2013

Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Általános irányelvek a leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére

MSZ EN ISO 8586:2014

Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012 2014-06-15-i helyesbített változat)

MSZ ISO 11037:2014

Érzékszervi vizsgálat. Irányelvek a termékek színének érzékszervi bírálatára

MSZ ISO 6668:2014

Zöld kávé. Az érzékszervi vizsgálatokban felhasznált minták előkészítése

MSZ EN ISO 8589:2010/A1:2014

Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek tervezéséhez. 1. módosítás (ISO 8589:2007/Amd 1:2014)

MSZ ISO 3972:2014

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az ízérzékenység vizsgálati módszere

MSZ ISO 8587:2014

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Rangsorolás

MSZ ISO 10470:2014

Zöld kávé. A hiba referenciatáblázata

MSZ ISO 29842:2015

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nem teljes körű kiegyenlített blokkelrendezések

MSZ EN ISO 8589:2015

Érzékszervi vizsgálatok. Általános útmutató a bírálati helyiségek kialakításához (ISO 8589:2007)

MSZ ISO 3591:2015

Érzékszervi vizsgálat. Eszközök. Borkóstolópohár

MSZ ISO 4121:2015

Érzékszervi vizsgálat. A mennyiségi válaszadási skálák alkalmazási irányelvei

MSZ ISO 16820:2015

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Szekvenciális elemzés

MSZ EN ISO 5495:2016

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Páros összehasonlító vizsgálat (ISO 5495:2005 és ISO 5495:2005/Cor 1:2006)

MSZ ISO 16779:2016

Érzékszervi vizsgálat. Az élelmiszerek felhasználhatósági idejének értékelése (meghatározása és verifikálása)

MSZ ISO 13300-1:2016

Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 1. rész: A személyzet felelőssége

MSZ ISO 13300-2:2016

Érzékszervi vizsgálat. Általános irányelvek az érzékszervi laboratórium személyzete számára. 2. rész: Bírálóbizottsági vezetők toborzása és képzése

MSZ 9462:2016

Útmutató a borok érzékszervi vizsgálatához

MSZ 9600:2016

Útmutató a szeszes italok érzékszervi vizsgálatához

MSZ EN ISO 13299:2016

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016)

MSZ ISO 11056:2016

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer

MSZ EN ISO 5492:2009/A1:2017

Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár. 1. módosítás (ISO 5492:2008/Amd 1:2016)

MSZ EN ISO 11136:2017

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014)

MSZ ISO 8588:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Az „A” vagy „nem A” teszt

MSZ EN ISO 10399:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Duó-trió próba (ISO 10399:2017)

MSZ ISO 13302:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére

MSZ ISO 6658:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ ISO 18794:2019

Kávé. Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár

MSZ ISO 16820:2020

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Szekvenciális elemzés

MSZ ISO 3103:2020

Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 11036:2020

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Állományprofil

MSZ ISO 20481:2020

Kávé és kávétermékek. Koffeintartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC). Referencia-módszer

MSZ EN ISO 11136:2017/A1:2021

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal. 1. módosítás (ISO 11136:2014/Amd 1:2020)

MSZ EN ISO 4120:2021

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2021)

MSZ ISO 11056:2021

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Nagyságrendbecslő módszer

MSZ EN ISO 11132:2021

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Irányelvek a mennyiségi leíró vizsgálatot végző bírálóbizottság teljesítményének mérésére (ISO 11132:2021)

MSZ ISO 3509:2007

Kávé és kávétermékek. Szakszótár

MSZ ISO 6658:2007

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ EN ISO 4120:2007

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Háromszögpróba (ISO 4120:2004)

MSZ EN ISO 5492:2009

Érzékszervi vizsgálatok. Szakszótár (ISO 5492:2008)

MSZ EN ISO 10399:2010

Érzékszervi vizsgálatok. Módszertan. Duó-trió teszt (ISO 10399:2004)

MSZ EN ISO 8586:2014

Érzékszervi vizsgálat. Általános útmutató a kiválasztott bírálók és az érzékszervi szakértő bírálók kiválasztásához, képzéséhez, valamint folyamatos ellenőrzéséhez (ISO 8586:2012)

MSZ EN ISO 13299:2016

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató az érzékszervi profil kialakításához (ISO 13299:2016)

MSZ EN ISO 5492:2009/A1:2017

Érzékszervi vizsgálat. Szakszótár. 1. módosítás (ISO 5492:2008/Amd 1:2016)

MSZ ISO 13302:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszerek az élelmiszerek csomagolóanyaga által okozott zamatmódosulásának értékelésére

MSZ ISO 6658:2018

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató

MSZ ISO 3103:2020

Tea. Teafőzet-készítés érzékszervi vizsgálathoz

MSZ ISO 20481:2020

Kávé és kávétermékek. Koffeintartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC). Referencia-módszer

MSZ ISO 11287:2022

Zöld tea. Fogalommeghatározás és alapvető követelmények

MSZ ISO 11287:2022

Zöld tea. Fogalommeghatározás és alapvető követelmények

MSZ ISO 6666:2023

Kávémintavétel. A zöld kávé vagy nyerskávé és a pergamenkávé mintavevő eszközei

MSZ ISO 20715:2024

Tea. A teafajták osztályozása

MSZ ISO 1839:2024

Tea. Mintavétel

MSZ ISO 9884-1:2024

Teazsákok. Előírás. 1. rész: A tea raklapos és konténeres szállítására szolgáló referenciazsákok

MSZ ISO 9884-2:2024

Teazsákok. Előírás. 2. rész: A tea raklapos és konténeres szállítására szolgáló zsákok teljesítmény-előírása

MSZ ISO 11286:2024

Tea. A minőség osztályozása részecskeméret-elemzés alapján

MSZ ISO 19563:2024

A teanin meghatározása szilárd alakúra préselt teában és instant teában nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával

MSZ ISO 15598:2024

Tea. A nyersrosttartalom meghatározása

MSZ EN ISO 8586:2024

Érzékszervi vizsgálat. Az érzékszervi bírálók kiválasztása és képzése (ISO 8586:2023)

MSZ EN ISO 11136:2024 EV

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014 + Amd 1:2020) EGYESÍTETT VÁLTOZAT

MSZ ISO/TR 12591:2024

Fehér tea. Fogalommeghatározás

MSZ ISO/TR 21380:2024

Matcha tea. Fogalommeghatározás és jellemzők

Elnök Dr. Kókai Zoltán
Titkár Szalay Anna
Megalakulás 2000-05-03


Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
ISO/TC 34/SC 12 Érzékszervi vizsgálatok Sensory analysis
ISO/TC 34/SC 8 Tea Tea
ISO/TC 34/SC 15 Kávé Coffee
ISO/TC 34/SC 18 Kakaó Cocoa

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. Balázs Gábor
Nemzeti Adó- és Vámhivatal Czermann Krisztina Katinka
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Trecskó Sándorné
Pálinka Nemzeti Tanács Dull Péter
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dr. Benedek Csilla
EMT Első Magyar Tanúsító Zrt. Dr. Erdélyi Mihály
Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Hucker Attila
Agrárminisztérium Kelemen Gábor
DNV Business Assurance Magyarország Kft. Kata Anette
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Pető Krisztina
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Németh Renáta
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. Bálint Mária
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dr. Kókai Zoltán
Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület Barabás Attila
SGS Hungária Kft. Kiss Andrea
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Miháldy Kinga
Igazságügyi Minisztérium Elek Bernadett