Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 604 |
A bizottság neve | Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek |
A bizottság tevékenységi területe | Gabonafélék, hüvelyesek és a belőlük származó termékek, malomipari és sütőipari termékek (ICS 67.060) |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 15482:1983
Rizs hántolási arányának és törékenységének meghatározása MSZ 6189:1979Rizsliszt élelmezési célra MSZ 6177:1978Termények tárolása vasbeton silóban MSZ 6178:1978Termények tárolása fémsilóban MSZ 6184:1979Termények tárolása csarnok tárolókban MSZ 6185:1980Gabonaraktárak tisztítása és fertőtlenítése (rovarmentesítés) MSZ 6367-2:1983Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztasági vizsgálat MSZ 6367-3:1983Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nedvességtartalom meghatározása MSZ 6367-6:1984Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Érzékszervi vizsgálatok MSZ 6367-10:1983Élelmezési, takarmányozási ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sörárpa csírázóképessége és csírázási energiája MSZ 6367-11:1984Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nyersfehérje-tartalom meghatározása MSZ 6367-13:1982Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Keményítőtartalom és egyes szénhidrátok meghatározása MSZ 6367-15:1984Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Hamu- és homoktartalom meghatározása MSZ 15474:1980Mezőgazdasági szemes és szemcsés anyagok agrofizikai jellemzői és mérésük MSZ 6180:1980Morzsolt kukorica élelmezési célra MSZ 6186:1979Csöves kukorica morzsolási arányának meghatározása MSZ 6342:1984Rozs élelmezési és takarmányozási célra MSZ 6351:1984Hántolatlan rizs MSZ 6379:1976Csöves kukorica MSZ 6385:1984Szárazborsó hántolási célra MSZ 6334:1984Gabonafélék étkezési őrleményeinek mintavétele és tételminősítése MSZ 6369-7:1978Lisztvizsgálati módszerek. Őrlési finomság meghatározása MSZ 6369-9:1977Lisztvizsgálati módszerek. Amilolites állapot vizsgálata MSZ 6369-10:1977Lisztvizsgálati módszerek. Üszögspóratartalom meghatározása MSZ 6369-12:1979Lisztvizsgálati módszerek. Nyersrost-, keményítő-, dextrin-, összes és oldható szénhidrát- és összes cukortartalom meghatározása MSZ 6369-13:1979Lisztvizsgálati módszerek. Fehérjetartalom és proteolites aktivitás meghatározása MSZ 6369-14:1980Lisztvizsgálati módszerek. A tészta gáztermelésének és gázvisszatartásának vizsgálata MSZ 6369-15:1982Lisztvizsgálati módszerek. Nyerszsír és avasság meghatározása MSZ 6333:1984Sütőipari termékek mintavétele és tételminősítése MSZ 20501-3:1982Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok MSZ 20501-4:1982Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Mikrobiológiai vizsgálatok MSZ 16213:1979Étkezési csöves kukorica MSZ 11254:1953Gabonaminőségi mérleg. 1 literes MSZ 276:1982Aflatoxin meghatározása terményekben és növényi eredetű élelmiszerekben MSZ-08-1382:1981Graham liszt MSZ-08-1383:1979Sajtos perec, sajtos rúd és sajtos kavics MSZ-08-1391:1983Sóspálcika MSZ-08-1404:1983Süteményporok MSZ-08-0703:1984Pohánka MSZ-08-1326:1979Sörárpa MSZ-08-0705-1:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Általános előírások MSZ-08-0705-2:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Tejbegríz por MSZ-08-0705-3:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Fánk por MSZ-08-0705-4:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Grízgaluskapor MSZ-08-0705-5:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Párizsi panírozó por MSZ-08-0705-6:1984Előkevert konyhakész malomipari termékek. Bécsi panírozó por MSZ-08-1137:1983Hántolt árpa termékek élelmezési célra MSZ-08-1361:1980Búzacsíra étkezési célra MSZ-08-1374:1982Sárga- és zöldborsóliszt élelmiszeripari célra MSZ-01-30003:1984Pattogatott kukorica MSZ-08-0711:1986Pörkölt szójaőrlemény étkezési célra MSZ-08-1445:1986Félkész torta MSZ-08-1387:1987Pászka kereskedelmi célra MSZ-08-1390:1987Pászkadara MSZ-08-0714:1987Extrudált borsóliszt élelmiszeripari célra MSZ-08-0719:1987Pörkölt étkezési búzacsíra MSZ-08-0716:1987Extrudált kukoricaőrlemények MSZ-08-1385:1987Vitális búzaglutin MSZ-01-30006:1987Puffasztott rizs MSZ-01-30005:1987Zabpehely MSZ-08-0705-7:1988Előkevert konyhakész malomipari termékek. Krumplis tésztapor, lángospor és krumplipürépor MSZ-08-0721:1988Száraz lóbab élelmiszeripari feldolgozásra MSZ-08-1149:1988A zearalenon (F-2 toxin) vizsgálata gabonafélékben és ipari takarmányokban MSZ-08-1386:1988Réteslap MSZ-08-0705-8:1989Előkevert konyhakész malomipari termékek. Fehérlinzerpor, tejeskalácspor és beiglipor MSZ-08-1376:1988Kétszersült MSZ-08-0724:1989Gabonaalapú, exrudált reggeli ételek MSZ-08-0725:1989Gabonaalapú, extrudált, ízesített, ropogós csemegék MSZ-08-0723:1989Diabetikus lisztkeverékek MSZ-08-1329-1:1989Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Általános előírások MSZ-08-1329-2:1989Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Nedves sütőélesztő MSZ-08-1329-3:1989Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Szárított sütőélesztő MSZ-08-1329-4:1990Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Szárított fajélesztő MSZ 6369-1:1985Lisztvizsgálati módszerek. Érzékszervi vizsgálatok, pontozásos bírálat és minősítés MSZ 20500-2:1985Száraztészták vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok MSZ 20500-1:1985Száraztészták vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok MSZ 6367-8:1985Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Állati kártevők és kártételük kimutatása MSZ 6369-2:1985Lisztvizsgálati módszerek. Idegen anyagok kimutatása és meghatározása MSZ 12800:1986Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények fogalommeghatározásai MSZ 6367-4:1986Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Térfogattömeg, ezermagtömeg, osztályozottság meghatározása MSZ 6367-16:1986Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Amilolites állapot meghatározása MSZ 6369-4:1987Lisztvizsgálati módszerek. Nedvességtartalom meghatározása MSZ 6369-3:1987Lisztvizsgálati módszerek. Hamu- és homoktartalom meghatározása MSZ 20500-4:1987Száraztészták vizsgálati módszerei. Tojástartalom meghatározása MSZ 6369-11:1987Lisztvizsgálati módszerek. A pH, a savfok és a zsírsavszám meghatározása MSZ 20501-1:1987Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok MSZ 17673:1987Száraztészták mintavétele és minősítése MSZ 6367-12:1987Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sikérvizsgálat MSZ 6369-5:1987Lisztvizsgálati módszerek. A sikér vizsgálata MSZ 6367-5:1988Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Acélosság meghatározása MSZ 6369-6:1988Lisztvizsgálati módszerek. A vízfelvevő képesség és a sütőipari érték vizsgálata MSZ 6369-8:1988Lisztvizsgálati módszerek. Sütéspróba MSZ 6367-7:1988Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Gombák és baktériumok okozta fertőzöttség meghatározása MSZ 6384:1989Étkezési szárazbab MSZ 6394:1989Étkezési lencse MSZ 20501-2:1989Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Érzékszervi pontozásos bírálat és minősítés MSZ 6367-9:1989Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A búzaliszt laboratóriumi előállítása MSZ 6367-17:1989Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A közeli infravörös reflexiós spektroszkópia alkalmazása MSZ ISO 5531:1993A búzaliszt nedvessikér-tartalmának meghatározása MSZ ISO 7698:1993Gabonafélék, hüvelyesek és termékeik baktérium-, élesztőgomba- és penészgombaszámának meghatározása MSZ ISO 605:1993A hüvelyes magvak tisztaság-, magméret-, idegenszag-, rovarszennyezettség-vizsgálata és faj-, fajtameghatározása MSZ ISO 5526:1993Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények neveinek jegyzéke MSZ ISO 6645:1993A búzaliszt szárazsikér-tartalmának meghatározása MSZ ISO 5529:1993A búza szedimentációs indexének meghatározása Zeleny-teszttel MSZ ISO 5530-1:1994Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal MSZ ISO 8981:1994Búza. Fajtaazonosítás elektroforézissel MSZ ISO 9648:1994Szemes cirok. A csersavtartalom meghatározása MSZ ISO 3093:1995Gabonafélék. Az esésszám meghatározása MSZ ISO 5530-3:1995Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 3. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása valorigráffal MSZ 6383:1998Búza MSZ ISO 2171:1999Gabonafélék és gabonaőrlemények. Az összes hamu meghatározása MSZ ISO 11052:1999Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása MSZ EN ISO 15141-1:2000Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 1. rész: Szilikagéles tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-1:1998) MSZ EN ISO 15141-2:2000Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 2. rész: Hidrogén-karbonátos tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-2:1998) MSZ EN 12955:2000Élelmiszerek. Az aflatoxin Bˇ1^ és az aflatoxin Bˇ1^, Bˇ2^, Gˇ1^ és Gˇ2^ összegének meghatározása gabonafélékben, csonthéjas gyümölcsökben és az ezekből készült termékekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer, oszlop utáni származékképzéssel és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ 6367-2:2001Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztaságmeghatározás MSZ 9042:2002A búzatermesztés minőségirányítási rendszerének elemei MSZ ISO 5530-1:2003Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal MSZ EN ISO 11052:2006Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994) MSZ ISO 5530-2:2007Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal MSZ ISO 711:2007Gabona és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása (alapvető referencia-módszer) MSZ ISO 5223:2007Ellenőrző rosták gabonához MSZ EN ISO 20483:2007Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2006) MSZ EN ISO 3093:2007Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2004) MSZ EN ISO 6644:2007Folyamatosan haladó ömlesztett gabonafélék és őrölt gabonatermékek. Automatikus mintavétel mechanikus eszközökkel (ISO 6644:2002) MSZ EN ISO 13690:2007Gabonák, hüvelyesek és őrölt termények. Nyugvó tételek mintavétele (ISO 13690:1999) MSZ 20501-1:2007Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 1. rész: Kémiai vizsgálatok MSZ EN ISO 21415-1:2007Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006) MSZ EN ISO 21415-3:2007Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 3. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből szárítószekrényes módszerrel (ISO 21415-3:2006) MSZ EN ISO 21415-4:2007Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 4. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből gyorsszárításos módszerrel (ISO 21415-4:2006) MSZ ISO 6322-1:2007Gabonafélék és hüvelyesek tárolása. 1. rész: Általános ajánlások gabonafélék tárolásához MSZ EN ISO 6647-1:2008Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2007) MSZ EN ISO 6647-2:2008Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2007) MSZ EN ISO 21415-2:2008Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2006) MSZ 3430:2008Búza és búzaliszt. A sikérterülés vizsgálata MSZ EN ISO 27971:2008Gabona és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2008) MSZ EN 15585:2009Gabona és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). A lisztes szemek százalékának meghatározása és az acélos szemek százalékának számítása MSZ EN 15587:2009Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.) MSZ EN ISO 7971-1:2009Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 7971-1:2009) MSZ EN ISO 7971-2:2009Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2009) MSZ EN ISO 7971-3:2009Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2009) MSZ EN ISO 712:2010Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009) MSZ EN ISO 3093:2010Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009) MSZ EN ISO 24333:2010Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009) MSZ EN ISO 2171:2010Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007) MSZ EN ISO 5529:2010Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007) MSZ EN ISO 6540:2010Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:1980) MSZ EN ISO 11085:2010Gabonák, gabonaalapú termékek és takarmányok. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2008) MSZ EN ISO 520:2011Gabonafélék és hüvelyesek. Az ezermagtömeg meghatározása (ISO 520:2010) MSZ EN ISO 11746:2012Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2012) MSZ 6383:2012Búza MSZ EN ISO 11747:2012Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása (ISO 11747:2012) MSZ EN ISO 5526:2013Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények. Nevezéktan (ISO 5526:2013) MSZ 6369-6:2013Lisztvizsgálati módszerek. 6. rész: A tészták fizikai tulajdonságai. A magyar minőségi értékszám (MÉSZ) meghatározása és értékelése MSZ EN 16378:2013Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.) MSZ ISO 5530-2:2013Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal MSZ EN ISO 20483:2014Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013) MSZ EN 15587:2008+A1:2014Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.) MSZ EN ISO 5530-1:2015Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal (ISO 5530-1:2013) MSZ EN ISO 17715:2015Búzaliszt (Triticum aestivum L.). Amperometriás módszer sérült keményítő mérésére (ISO 17715:2013) MSZ EN ISO 17718:2015A búza teljes őrleménye és lisztje (Triticum aestivum L.). A reológiai viselkedés meghatározása a dagasztás és a hőmérséklet-emelkedés függvényében (ISO 17718:2013) MSZ EN ISO 5527:2015Gabonafélék. Szakszótár (ISO 5527:2015) MSZ EN 15948:2015Gabonafélék. A nedvesség és a fehérje meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer az egész magokra MSZ EN ISO 6647-1:2015Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2015) MSZ EN ISO 6647-2:2015Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2015) MSZ EN ISO 27971:2015Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2015) MSZ EN ISO 11085:2015Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015) MSZ EN ISO 21415-2:2016Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015) MSZ EN ISO 7973:2016Gabonafélék és gabonaőrlemények. A liszt viszkozitásának meghatározása. Amilográfos módszer (ISO 7973:1992) MSZ EN ISO 16634-2:2016Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016) MSZ 6369-7:2017Lisztvizsgálati módszerek. 7. rész: Őrlési finomság meghatározása MSZ 6342:2017Rozs élelmezési célra MSZ 6383:2017Búza és durumbúza élelmezési célra MSZ 6193:2017Tönkölybúza élelmezési célra MSZ 6273:2017Cirok élelmezési célra MSZ 6252:2017Tritikálé élelmezési célra MSZ 6180:2017Kukorica malomipari felhasználási célra MSZ EN ISO 11746:2012/A1:2018Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása. 1. módosítás (ISO 11746:2012/Amd 1:2017) MSZ ISO 7304-1:2018Durumbúzából készült dara és étkezési tészta. Az étkezési tészta főzési minőségének értékelése érzékszervi vizsgálattal. 1. rész: Referencia-módszer MSZ EN ISO 11747:2012/A1:2018Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. 1. módosítás (ISO 11747:2012/Amd 1:2017) MSZ 20501-2:2018Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 2. rész: Kenyerek és vajaskifli érzékszervi vizsgálata MSZ EN 15587:2019Gabonafélék és gabonatermékek. A szennyező anyag (Besatz) meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.), tritikáléban (Triticosecale Wittmack spp.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.) MSZ EN ISO 7971-2:2019Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2019) MSZ EN ISO 7971-3:2019Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2019) MSZ EN ISO 16624:2020Búzaliszt és durumbúzadara. Színmeghatározás szórt visszaverődésen alapuló színméréssel (ISO 16624:2020) MSZ EN 15948:2021Gabonafélék. A nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer teljes gabonaszemekre MSZ EN ISO 6647-1:2021Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Spektrofotometriás módszer metanolos zsírtalanító eljárással, burgonya-amilóz és viaszosrizs-amilopektin kalibrálóoldataival (ISO 6647-1:2020) MSZ EN ISO 6647-2:2021Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Spektrofotometriás rutinmódszer zsírtalanító eljárás nélkül és kalibrálás rizsstandardok alapján (ISO 6647-2:2020) MSZ EN ISO 6540:2021Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:2021) MSZ EN ISO 11052:2006Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994) MSZ EN ISO 3093:2007Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2004) MSZ EN ISO 6644:2007Folyamatosan haladó, ömlesztett gabonák és őrölt gabonatermékek. Automatikus mintavétel mechanikus eszközökkel (ISO 6644:2002) MSZ EN ISO 13690:2007Gabonák, hüvelyesek és őrölt termékek. Nyugvó tételek mintavétele (ISO 13690:1999) MSZ EN ISO 21415-1:2007Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006) MSZ EN ISO 21415-2:2008Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér meghatározása mechanikus készülékkel (ISO 21415-2:2006) MSZ EN ISO 7971-3:2009Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutineljárás (ISO 7971-3:2009) MSZ EN ISO 712:2010Gabona és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009) MSZ EN ISO 3093:2010Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009) MSZ EN ISO 24333:2010Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009) MSZ EN ISO 2171:2010Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007) MSZ EN ISO 5529:2010Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007) MSZ EN ISO 6540:2010Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (hántolt és egész szemek) (ISO 6540:1980) MSZ EN 16378:2013Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.) MSZ EN ISO 20483:2014Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013) MSZ EN ISO 11085:2015Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015) MSZ EN ISO 21415-2:2016Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015) MSZ EN ISO 16634-2:2016Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016) MSZ EN 15587:2019Gabonafélék és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.), tritikáléban (Triticosecale Wittmack spp.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.) MSZ EN ISO 7971-3:2019Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2019) MSZ EN ISO 11746:2023Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2020) MSZ EN ISO 7301:2023Rizs. Előírások (ISO 7301:2021) MSZ EN ISO 2171:2023Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamutartalom meghatározása égetéssel (ISO 2171:2023) MSZ CEN ISO/TR 29263:2024Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavételi körvizsgálatok (ISO/TR 29263:2021) MSZ CEN/TR 16324:2024Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a szennyező anyag (Besatz) meghatározására közönséges búzában, rozsban és durumbúzában MSZ CEN/TR 16875:2024Gabonafélék és gabonatermékek. Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a szennyezőanyag-tartalom meghatározására kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.) MSZ CEN/TR 17474:2024Gabonafélék (búza és árpa). Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározására teljes gabonaszemekben, közeli infravörös spektroszkópiával MSZ CEN/TS 15465:2024Gabonafélék és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). Általános irányelvek a búzadara színének műszeres mérési módszereire MSZ CEN/TS 15731:2024Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása adaptált vízfelvétel mellett, kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana MSZ EN ISO 27971:2024Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett, kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2023) |
Elnök | Dr. Tömösközi Sándor |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 1996-05-22 |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
CEN/TC 338 | Gabonafélék és gabonatermékek | Cereal and cereal products |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 34/SC 4 | Gabonafélék és hüvelyesek | Cereals and pulses |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Agrártudományi Kutatóközpont | Dr. Rakszegi Marianna |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Fegyverneki Csenge Fruzsina |
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. | Muzsnyainé Laczkovics Katalin |
SGS Hungária Kft. | Molnár Lajos |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Balázs Gábor |
Mertcontrol Hungary Kft. | Párkányi Gábor |
Gabonakutató Nonprofit Kft. | Dr. Mihály-Langó Bernadett |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | Bálint Mária |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem | Badakné dr. Kerti Katalin |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Balázs Viktor |
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége | Csősz Tibor |
GoodMills Magyarország Malomipari Kft. | Halasi Tibor |
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem | Dr. Tömösközi Sándor |
Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége | Pótsa Zsófia |
Vetőmag Szövetség és Terméktanács | Polgár Gábor |
Concordia Közraktár Zrt. | Kocsis Sándorné |
Gabonatermesztők Országos Szövetsége | Petőházi Tamás |
Agrárminisztérium | Soós Tamara |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Dr. Nemes Csilla |