A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 604
A bizottság neve Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek
A bizottság tevékenységi területe Gabonafélék, hüvelyesek és a belőlük származó termékek, malomipari és sütőipari termékek (ICS 67.060)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 15482:1983

Rizs hántolási arányának és törékenységének meghatározása

MSZ 6189:1979

Rizsliszt élelmezési célra

MSZ 6177:1978

Termények tárolása vasbeton silóban

MSZ 6178:1978

Termények tárolása fémsilóban

MSZ 6184:1979

Termények tárolása csarnok tárolókban

MSZ 6185:1980

Gabonaraktárak tisztítása és fertőtlenítése (rovarmentesítés)

MSZ 6367-2:1983

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztasági vizsgálat

MSZ 6367-3:1983

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6367-6:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Érzékszervi vizsgálatok

MSZ 6367-10:1983

Élelmezési, takarmányozási ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sörárpa csírázóképessége és csírázási energiája

MSZ 6367-11:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Nyersfehérje-tartalom meghatározása

MSZ 6367-13:1982

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Keményítőtartalom és egyes szénhidrátok meghatározása

MSZ 6367-15:1984

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 15474:1980

Mezőgazdasági szemes és szemcsés anyagok agrofizikai jellemzői és mérésük

MSZ 6180:1980

Morzsolt kukorica élelmezési célra

MSZ 6186:1979

Csöves kukorica morzsolási arányának meghatározása

MSZ 6342:1984

Rozs élelmezési és takarmányozási célra

MSZ 6351:1984

Hántolatlan rizs

MSZ 6379:1976

Csöves kukorica

MSZ 6385:1984

Szárazborsó hántolási célra

MSZ 6334:1984

Gabonafélék étkezési őrleményeinek mintavétele és tételminősítése

MSZ 6369-7:1978

Lisztvizsgálati módszerek. Őrlési finomság meghatározása

MSZ 6369-9:1977

Lisztvizsgálati módszerek. Amilolites állapot vizsgálata

MSZ 6369-10:1977

Lisztvizsgálati módszerek. Üszögspóratartalom meghatározása

MSZ 6369-12:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Nyersrost-, keményítő-, dextrin-, összes és oldható szénhidrát- és összes cukortartalom meghatározása

MSZ 6369-13:1979

Lisztvizsgálati módszerek. Fehérjetartalom és proteolites aktivitás meghatározása

MSZ 6369-14:1980

Lisztvizsgálati módszerek. A tészta gáztermelésének és gázvisszatartásának vizsgálata

MSZ 6369-15:1982

Lisztvizsgálati módszerek. Nyerszsír és avasság meghatározása

MSZ 6333:1984

Sütőipari termékek mintavétele és tételminősítése

MSZ 20501-3:1982

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 20501-4:1982

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Mikrobiológiai vizsgálatok

MSZ 16213:1979

Étkezési csöves kukorica

MSZ 11254:1953

Gabonaminőségi mérleg. 1 literes

MSZ 276:1982

Aflatoxin meghatározása terményekben és növényi eredetű élelmiszerekben

MSZ-08-1382:1981

Graham liszt

MSZ-08-1383:1979

Sajtos perec, sajtos rúd és sajtos kavics

MSZ-08-1391:1983

Sóspálcika

MSZ-08-1404:1983

Süteményporok

MSZ-08-0703:1984

Pohánka

MSZ-08-1326:1979

Sörárpa

MSZ-08-0705-1:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Általános előírások

MSZ-08-0705-2:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Tejbegríz por

MSZ-08-0705-3:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Fánk por

MSZ-08-0705-4:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Grízgaluskapor

MSZ-08-0705-5:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Párizsi panírozó por

MSZ-08-0705-6:1984

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Bécsi panírozó por

MSZ-08-1137:1983

Hántolt árpa termékek élelmezési célra

MSZ-08-1361:1980

Búzacsíra étkezési célra

MSZ-08-1374:1982

Sárga- és zöldborsóliszt élelmiszeripari célra

MSZ-01-30003:1984

Pattogatott kukorica

MSZ-08-0711:1986

Pörkölt szójaőrlemény étkezési célra

MSZ-08-1445:1986

Félkész torta

MSZ-08-1387:1987

Pászka kereskedelmi célra

MSZ-08-1390:1987

Pászkadara

MSZ-08-0714:1987

Extrudált borsóliszt élelmiszeripari célra

MSZ-08-0719:1987

Pörkölt étkezési búzacsíra

MSZ-08-0716:1987

Extrudált kukoricaőrlemények

MSZ-08-1385:1987

Vitális búzaglutin

MSZ-01-30006:1987

Puffasztott rizs

MSZ-01-30005:1987

Zabpehely

MSZ-08-0705-7:1988

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Krumplis tésztapor, lángospor és krumplipürépor

MSZ-08-0721:1988

Száraz lóbab élelmiszeripari feldolgozásra

MSZ-08-1149:1988

A zearalenon (F-2 toxin) vizsgálata gabonafélékben és ipari takarmányokban

MSZ-08-1386:1988

Réteslap

MSZ-08-0705-8:1989

Előkevert konyhakész malomipari termékek. Fehérlinzerpor, tejeskalácspor és beiglipor

MSZ-08-1376:1988

Kétszersült

MSZ-08-0724:1989

Gabonaalapú, exrudált reggeli ételek

MSZ-08-0725:1989

Gabonaalapú, extrudált, ízesített, ropogós csemegék

MSZ-08-0723:1989

Diabetikus lisztkeverékek

MSZ-08-1329-1:1989

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Általános előírások

MSZ-08-1329-2:1989

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Nedves sütőélesztő

MSZ-08-1329-3:1989

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Szárított sütőélesztő

MSZ-08-1329-4:1990

Élesztő sütő- és erjedésipari célra. Szárított fajélesztő

MSZ 6369-1:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Érzékszervi vizsgálatok, pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 20500-2:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok

MSZ 20500-1:1985

Száraztészták vizsgálati módszerei. Fizikai vizsgálatok

MSZ 6367-8:1985

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Állati kártevők és kártételük kimutatása

MSZ 6369-2:1985

Lisztvizsgálati módszerek. Idegen anyagok kimutatása és meghatározása

MSZ 12800:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények fogalommeghatározásai

MSZ 6367-4:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Térfogattömeg, ezermagtömeg, osztályozottság meghatározása

MSZ 6367-16:1986

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Amilolites állapot meghatározása

MSZ 6369-4:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Nedvességtartalom meghatározása

MSZ 6369-3:1987

Lisztvizsgálati módszerek. Hamu- és homoktartalom meghatározása

MSZ 20500-4:1987

Száraztészták vizsgálati módszerei. Tojástartalom meghatározása

MSZ 6369-11:1987

Lisztvizsgálati módszerek. A pH, a savfok és a zsírsavszám meghatározása

MSZ 20501-1:1987

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Kémiai vizsgálatok

MSZ 17673:1987

Száraztészták mintavétele és minősítése

MSZ 6367-12:1987

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Sikérvizsgálat

MSZ 6369-5:1987

Lisztvizsgálati módszerek. A sikér vizsgálata

MSZ 6367-5:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Acélosság meghatározása

MSZ 6369-6:1988

Lisztvizsgálati módszerek. A vízfelvevő képesség és a sütőipari érték vizsgálata

MSZ 6369-8:1988

Lisztvizsgálati módszerek. Sütéspróba

MSZ 6367-7:1988

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Gombák és baktériumok okozta fertőzöttség meghatározása

MSZ 6384:1989

Étkezési szárazbab

MSZ 6394:1989

Étkezési lencse

MSZ 20501-2:1989

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. Érzékszervi pontozásos bírálat és minősítés

MSZ 6367-9:1989

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A búzaliszt laboratóriumi előállítása

MSZ 6367-17:1989

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. A közeli infravörös reflexiós spektroszkópia alkalmazása

MSZ ISO 5531:1993

A búzaliszt nedvessikér-tartalmának meghatározása

MSZ ISO 7698:1993

Gabonafélék, hüvelyesek és termékeik baktérium-, élesztőgomba- és penészgombaszámának meghatározása

MSZ ISO 605:1993

A hüvelyes magvak tisztaság-, magméret-, idegenszag-, rovarszennyezettség-vizsgálata és faj-, fajtameghatározása

MSZ ISO 5526:1993

Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények neveinek jegyzéke

MSZ ISO 6645:1993

A búzaliszt szárazsikér-tartalmának meghatározása

MSZ ISO 5529:1993

A búza szedimentációs indexének meghatározása Zeleny-teszttel

MSZ ISO 5530-1:1994

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal

MSZ ISO 8981:1994

Búza. Fajtaazonosítás elektroforézissel

MSZ ISO 9648:1994

Szemes cirok. A csersavtartalom meghatározása

MSZ ISO 3093:1995

Gabonafélék. Az esésszám meghatározása

MSZ ISO 5530-3:1995

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 3. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása valorigráffal

MSZ 6383:1998

Búza

MSZ ISO 2171:1999

Gabonafélék és gabonaőrlemények. Az összes hamu meghatározása

MSZ ISO 11052:1999

Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása

MSZ EN ISO 15141-1:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 1. rész: Szilikagéles tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-1:1998)

MSZ EN ISO 15141-2:2000

Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben. 2. rész: Hidrogén-karbonátos tisztítást követő nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15141-2:1998)

MSZ EN 12955:2000

Élelmiszerek. Az aflatoxin Bˇ1^ és az aflatoxin Bˇ1^, Bˇ2^, Gˇ1^ és Gˇ2^ összegének meghatározása gabonafélékben, csonthéjas gyümölcsökben és az ezekből készült termékekben. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer, oszlop utáni származékképzéssel és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással

MSZ 6367-2:2001

Élelmezési, takarmányozási, ipari magvak és hántolt termények vizsgálata. Tisztaságmeghatározás

MSZ 9042:2002

A búzatermesztés minőségirányítási rendszerének elemei

MSZ ISO 5530-1:2003

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal

MSZ EN ISO 11052:2006

Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994)

MSZ ISO 5530-2:2007

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal

MSZ ISO 711:2007

Gabona és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása (alapvető referencia-módszer)

MSZ ISO 5223:2007

Ellenőrző rosták gabonához

MSZ EN ISO 20483:2007

Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2006)

MSZ EN ISO 3093:2007

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2004)

MSZ EN ISO 6644:2007

Folyamatosan haladó ömlesztett gabonafélék és őrölt gabonatermékek. Automatikus mintavétel mechanikus eszközökkel (ISO 6644:2002)

MSZ EN ISO 13690:2007

Gabonák, hüvelyesek és őrölt termények. Nyugvó tételek mintavétele (ISO 13690:1999)

MSZ 20501-1:2007

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 1. rész: Kémiai vizsgálatok

MSZ EN ISO 21415-1:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006)

MSZ EN ISO 21415-3:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 3. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből szárítószekrényes módszerrel (ISO 21415-3:2006)

MSZ EN ISO 21415-4:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 4. rész: A száraz sikér meghatározása nedves sikérből gyorsszárításos módszerrel (ISO 21415-4:2006)

MSZ ISO 6322-1:2007

Gabonafélék és hüvelyesek tárolása. 1. rész: Általános ajánlások gabonafélék tárolásához

MSZ EN ISO 6647-1:2008

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2007)

MSZ EN ISO 6647-2:2008

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2007)

MSZ EN ISO 21415-2:2008

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2006)

MSZ 3430:2008

Búza és búzaliszt. A sikérterülés vizsgálata

MSZ EN ISO 27971:2008

Gabona és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2008)

MSZ EN 15585:2009

Gabona és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). A lisztes szemek százalékának meghatározása és az acélos szemek százalékának számítása

MSZ EN 15587:2009

Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN ISO 7971-1:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 7971-1:2009)

MSZ EN ISO 7971-2:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2009)

MSZ EN ISO 7971-3:2009

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2009)

MSZ EN ISO 712:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009)

MSZ EN ISO 3093:2010

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009)

MSZ EN ISO 24333:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009)

MSZ EN ISO 2171:2010

Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007)

MSZ EN ISO 5529:2010

Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007)

MSZ EN ISO 6540:2010

Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:1980)

MSZ EN ISO 11085:2010

Gabonák, gabonaalapú termékek és takarmányok. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2008)

MSZ EN ISO 520:2011

Gabonafélék és hüvelyesek. Az ezermagtömeg meghatározása (ISO 520:2010)

MSZ EN ISO 11746:2012

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2012)

MSZ 6383:2012

Búza

MSZ EN ISO 11747:2012

Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. (ISO 11747:2012)

MSZ EN ISO 5526:2013

Gabonafélék, hüvelyesek és egyéb étkezési szemes termények. Nevezéktan (ISO 5526:2013)

MSZ 6369-6:2013

Lisztvizsgálati módszerek. 6. rész: A tészták fizikai tulajdonságai. A magyar minőségi értékszám (MÉSZ) meghatározása és értékelése

MSZ EN 16378:2013

Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.)

MSZ ISO 5530-2:2013

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 2. rész: A reológiai tulajdonságok meghatározása extenzográffal

MSZ EN ISO 20483:2014

Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013)

MSZ EN 15587:2008+A1:2014

Gabona és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN ISO 5530-1:2015

Búzaliszt. A tészta fizikai jellemzői. 1. rész: A vízfelvevő képesség és a reológiai tulajdonságok meghatározása farinográffal (ISO 5530-1:2013)

MSZ EN ISO 17715:2015

Búzaliszt (Triticum aestivum L.). Amperometriás módszer sérült keményítő mérésére (ISO 17715:2013)

MSZ EN ISO 17718:2015

A búza teljes őrleménye és lisztje (Triticum aestivum L.). A reológiai viselkedés meghatározása a dagasztás és a hőmérséklet-emelkedés függvényében (ISO 17718:2013)

MSZ EN ISO 5527:2015

Gabonafélék. Szakszótár (ISO 5527:2015)

MSZ EN 15948:2015

Gabonafélék. A nedvesség és a fehérje meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer az egész magokra

MSZ EN ISO 6647-1:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 6647-1:2015)

MSZ EN ISO 6647-2:2015

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Rutinmódszerek (ISO 6647-2:2015)

MSZ EN ISO 27971:2015

Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2015)

MSZ EN ISO 11085:2015

Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015)

MSZ EN ISO 21415-2:2016

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015)

MSZ EN ISO 7973:2016

Gabonafélék és gabonaőrlemények. A liszt viszkozitásának meghatározása. Amilográfos módszer (ISO 7973:1992)

MSZ EN ISO 16634-2:2016

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016)

MSZ 6369-7:2017

Lisztvizsgálati módszerek. 7. rész: Őrlési finomság meghatározása

MSZ 6342:2017

Rozs élelmezési célra

MSZ 6383:2017

Búza és durumbúza élelmezési célra

MSZ 6193:2017

Tönkölybúza élelmezési célra

MSZ 6273:2017

Cirok élelmezési célra

MSZ 6252:2017

Tritikálé élelmezési célra

MSZ 6180:2017

Kukorica malomipari felhasználási célra

MSZ EN ISO 11746:2012/A1:2018

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása. 1. módosítás (ISO 11746:2012/Amd 1:2017)

MSZ ISO 7304-1:2018

Durumbúzából készült dara és étkezési tészta. Az étkezési tészta főzési minőségének értékelése érzékszervi vizsgálattal. 1. rész: Referencia-módszer

MSZ EN ISO 11747:2012/A1:2018

Rizs. A rizsszem főzést követő extrudálási ellenállásának meghatározása. 1. módosítás (ISO 11747:2012/Amd 1:2017)

MSZ 20501-2:2018

Sütőipari termékek vizsgálati módszerei. 2. rész: Kenyerek és vajaskifli érzékszervi vizsgálata

MSZ EN 15587:2019

Gabonafélék és gabonatermékek. A szennyező anyag (Besatz) meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.), tritikáléban (Triticosecale Wittmack spp.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN ISO 7971-2:2019

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 2. rész: A mérőeszközök nemzetközi referenciaetalon-mérőeszközre való visszavezethetőségének módszere (ISO 7971-2:2019)

MSZ EN ISO 7971-3:2019

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2019)

MSZ EN ISO 16624:2020

Búzaliszt és durumbúzadara. Színmeghatározás szórt visszaverődésen alapuló színméréssel (ISO 16624:2020)

MSZ EN 15948:2021

Gabonafélék. A nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározása. Közeli infravörös spektroszkópiás módszer teljes gabonaszemekre

MSZ EN ISO 6647-1:2021

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 1. rész: Spektrofotometriás módszer metanolos zsírtalanító eljárással, burgonya-amilóz és viaszosrizs-amilopektin kalibrálóoldataival (ISO 6647-1:2020)

MSZ EN ISO 6647-2:2021

Rizs. Az amilóztartalom meghatározása. 2. rész: Spektrofotometriás rutinmódszer zsírtalanító eljárás nélkül és kalibrálás rizsstandardok alapján (ISO 6647-2:2020)

MSZ EN ISO 6540:2021

Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (őrölt és egész szemek esetén) (ISO 6540:2021)

MSZ EN ISO 11052:2006

Durumbúzaliszt és -dara. A sárgapigment-tartalom meghatározása (ISO 11052:1994)

MSZ EN ISO 3093:2007

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2004)

MSZ EN ISO 6644:2007

Folyamatosan haladó, ömlesztett gabonák és őrölt gabonatermékek. Automatikus mintavétel mechanikus eszközökkel (ISO 6644:2002)

MSZ EN ISO 13690:2007

Gabonák, hüvelyesek és őrölt termékek. Nyugvó tételek mintavétele (ISO 13690:1999)

MSZ EN ISO 21415-1:2007

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 1. rész: A nedves sikér meghatározása kézi módszerrel (ISO 21415-1:2006)

MSZ EN ISO 21415-2:2008

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér meghatározása mechanikus készülékkel (ISO 21415-2:2006)

MSZ EN ISO 7971-3:2009

Gabonák. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutineljárás (ISO 7971-3:2009)

MSZ EN ISO 712:2010

Gabona és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. Referencia-módszer (ISO 712:2009)

MSZ EN ISO 3093:2010

Búza, rozs és lisztjeik, durumbúza és durumbúzadara. Az esésszám meghatározása Hagberg-Perten szerint (ISO 3093:2009)

MSZ EN ISO 24333:2010

Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavétel (ISO 24333:2009)

MSZ EN ISO 2171:2010

Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamu mennyiségének égetéses meghatározása (ISO 2171:2007)

MSZ EN ISO 5529:2010

Búza. A szedimentációs index meghatározása. Zeleny-teszt (ISO 5529:2007)

MSZ EN ISO 6540:2010

Kukorica. A nedvességtartalom meghatározása (hántolt és egész szemek) (ISO 6540:1980)

MSZ EN 16378:2013

Gabonafélék. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.)

MSZ EN ISO 20483:2014

Gabonafélék és hüvelyesek. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. Kjeldahl-módszer (ISO 20483:2013)

MSZ EN ISO 11085:2015

Gabonafélék, gabonaalapú termékek és takarmány. A nyerszsír- és az összes zsírtartalom meghatározása Randall-féle extrakciós módszerrel (ISO 11085:2015)

MSZ EN ISO 21415-2:2016

Búza és búzaliszt. Sikértartalom. 2. rész: A nedves sikér és a sikérindex meghatározása gépi módszerrel (ISO 21415-2:2015)

MSZ EN ISO 16634-2:2016

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Gabonafélék, hüvelyesek és gabonaőrlemények (ISO 16634-2:2016)

MSZ EN 15587:2019

Gabonafélék és gabonatermékek. Az idegenanyag-tartalom meghatározása búzában (Triticum aestivum L.), durumbúzában (Triticum durum Desf.), rozsban (Secale cereale L.), tritikáléban (Triticosecale Wittmack spp.) és takarmányárpában (Hordeum vulgare L.)

MSZ EN ISO 7971-3:2019

Gabonafélék. A hektolitertömegnek nevezett térfogatsűrűség meghatározása. 3. rész: Rutinmódszer (ISO 7971-3:2019)

MSZ EN ISO 11746:2023

Rizs. A szemek biometrikus jellemzőinek meghatározása (ISO 11746:2020)

MSZ EN ISO 7301:2023

Rizs. Előírások (ISO 7301:2021)

MSZ EN ISO 2171:2023

Gabonafélék, hüvelyesek és melléktermékek. A hamutartalom meghatározása égetéssel (ISO 2171:2023)

MSZ CEN ISO/TR 29263:2024

Gabonafélék és gabonatermékek. Mintavételi körvizsgálatok (ISO/TR 29263:2021)

MSZ CEN/TR 16324:2024

Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a szennyező anyag (Besatz) meghatározására közönséges búzában, rozsban és durumbúzában

MSZ CEN/TR 16875:2024

Gabonafélék és gabonatermékek. Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a szennyezőanyag-tartalom meghatározására kukoricában (Zea mays, L.) és cirokban (Sorghum bicolor, L.)

MSZ CEN/TR 17474:2024

Gabonafélék (búza és árpa). Laboratóriumi körvizsgálat műszaki jelentése a nedvesség- és a fehérjetartalom meghatározására teljes gabonaszemekben, közeli infravörös spektroszkópiával

MSZ CEN/TS 15465:2024

Gabonafélék és gabonatermékek. Durumbúza (T. durum Desf.). Általános irányelvek a búzadara színének műszeres mérési módszereire

MSZ CEN/TS 15731:2024

Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása adaptált vízfelvétel mellett, kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana

MSZ EN ISO 27971:2024

Gabonafélék és gabonatermékek. Közönséges búza (Triticum aestivum L.). A tészta alveográfos tulajdonságainak meghatározása állandó vízfelvétel mellett, kereskedelmi vagy kísérleti lisztből, továbbá a kísérleti őrlés módszertana (ISO 27971:2023)

Elnök Dr. Tömösközi Sándor
Titkár Szalay Anna
Megalakulás 1996-05-22

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
CEN/TC 338 Gabonafélék és gabonatermékek Cereal and cereal products

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
ISO/TC 34/SC 4 Gabonafélék és hüvelyesek Cereals and pulses

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
Agrártudományi Kutatóközpont Dr. Rakszegi Marianna
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Fegyverneki Csenge Fruzsina
Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. Muzsnyainé Laczkovics Katalin
SGS Hungária Kft. Molnár Lajos
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. Balázs Gábor
Mertcontrol Hungary Kft. Párkányi Gábor
Gabonakutató Nonprofit Kft. Dr. Mihály-Langó Bernadett
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. Bálint Mária
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Badakné dr. Kerti Katalin
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Balázs Viktor
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége Csősz Tibor
GoodMills Magyarország Malomipari Kft. Halasi Tibor
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Tömösközi Sándor
Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége Pótsa Zsófia
Vetőmag Szövetség és Terméktanács Polgár Gábor
Concordia Közraktár Zrt. Kocsis Sándorné
Gabonatermesztők Országos Szövetsége Petőházi Tamás
Agrárminisztérium Soós Tamara
Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dr. Nemes Csilla