Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 602 |
A bizottság neve | Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok |
A bizottság tevékenységi területe | Állati és növényi zsírok és olajok (ICS 67.200.10), olajmagvak (ICS 67.200.20) |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 3601:1984
Zsiradékok tokoferoltartalmának meghatározása MSZ 3624:1982Zsiradékok epihidrin-aldehid tartalmának kimutatása (Kreiss-féle próba) MSZ 3629:1976Zsiradékok vizsgálata. Hidroxil-szám és acetil-szám meghatározása MSZ 3633:1981Zsiradékok savszámának, szabad zsírsavtartalmának, elszappanosítási számának és észterszámának meghatározása MSZ 3635:1982Zsiradékok antioxidáns-tartalmának kimutatása és mennyiségi meghatározása MSZ 3638:1981Zsiradékok oxidált zsírsavtartalmának meghatározása MSZ 3639:1973Zsiradékok vizsgálata. Reichert-Meissl-, Polenske- és Kirschner-szám meghatározása MSZ 3642:1984Zsiradékok Bőmer-számának meghatározása MSZ 3668:1984Zsiradékok A- és B-számának meghatározása MSZ 15475:1981Zsiradékok ólom- és kadmiumtartalmának meghatározása MSZ 15476:1981Zsiradékok cinktartalmának meghatározása MSZ 15477:1981Zsiradékok óntartalmának meghatározása MSZ 15478:1982Zsírok és olajok izolált transz-telítetlen komponenseinek meghatározása MSZ 19816:1982Zsiradékok víztartalmának meghatározása MSZ 19821:1982Zsiradékok csúszáspontjának és differenciaszámának meghatározása MSZ 19833:1981Zsiradékok keménységének meghatározása MSZ 19842:1978Zsiradékok avasodási számának meghatározása MSZ 15479:1980Margarin mikrobiológiai vizsgálata MSZ 19843:1978Étolaj átlátszóságának vizsgálata MSZ 19810:1984Növényi foszfatidok vizsgálati módszerei MSZ 15485-1:1979Margarinok vizsgálata. Nikkeltartalom meghatározása MSZ 15485-2:1980Margarinok vizsgálata. Penetráció meghatározása MSZ 15485-3:1980Margarinok vizsgálata. Viszkozitás meghatározása MSZ 15485-4:1980Margarinok vizsgálata. Konyhasótartalom meghatározása MSZ 15485-5:1980Margarinok vizsgálata. Réz- és vastartalom meghatározása MSZ 15485-6:1982Margarinok vizsgálata. Citromsavtartalom meghatározása MSZ 15485-7:1982Margarinok vizsgálata. Tartósítószer-tartalom meghatározása MSZ 15485-8:1983Margarinok vizsgálata. Az A-vitamin meghatározása MSZ 19900:1982Extrahált olajmagdarák oldószermaradványának meghatározása MSZ 7009:1983Olajmagvak olajtartalmának meghatározása MSZ 15484:1979Szója termékek ureázaktivitásának meghatározása MSZ 15488:1983Extrahált olajmagdarákban a benzol- és toluolmaradvány meghatározása MSZ 16891:1984Extrahált szójadara MSZ 16892:1984Extrahált napraforgódara MSZ 6361:1984Olajlenmag ipari célra MSZ 6380:1982Szója ipari célra MSZ 6176:1978Étkezési magbelek érzékszervi vizsgálata MSZ-08-1513:1981Olajmagvak és darák kéntartalmú glükozinolát-tartalmának meghatározása MSZ-08-1538:1979Extrahált földimogyoró dara MSZ-08-1514:1981Növényolajok kéntartalmának meghatározása MSZ-08-1026:1970Ipari olvasztott faggyú MSZ-08-1030:1970Olvasztani való sertészsiradék ipari célra MSZ-08-1544:1971Csontzsír. Ipari MSZ-08-1523:1979Keményített növényi olaj ipari célra MSZ-08-1536:1971Vegyes és kevert növényi és állati eredetű ipari zsiradékok MSZ-08-1516:1979Vegyes növényi eredetű ipari olajok MSZ-08-1517:1979Nyers, csökkentett erukasavtartalmú repceolaj MSZ-08-1531:1979Nyers napraforgóolaj MSZ-08-1535:1979Repceolaj nyers és ipari célra finomított MSZ-08-1546:1971Szulfonált növényi olajok MSZ-08-1528:1971Olein (Elain) MSZ-08-1832:1983Teljes olajtartalmú extrudált szójatermékek étkezési célra MSZ-08-1534:1977Sztearin MSZ-08-1831:1983Teljes olajtartalmú hántolt szója MSZ-08-0707:1985Pörkölt napraforgóbél étkezési célra MSZ-08-1143:1985Napraforgómag madáreleség céljára MSZ-08-0710:1986Diópótló. Napraforgóbél és búzacsíra keverék MSZ-08-1537:1988Zsírsav ipari célra MSZ-08-1525:1990Növényi foszfatid MSZ-08-1908:1989Repcemagok és repcedarák glükozinoláttartalmának meghatározása MSZ 3649:1985Zsiradékok természetes színezőanyag-tartalmának meghatározása MSZ 19817:1985Finomított növényi és állati zsiradékok szappantartalmának meghatározása MSZ 16894:1985Exrahált kukoricacsíra-dara MSZ 3609:1985Zsiradékok színének meghatározása MSZ 19928:1986Zsírsavmetilészterek előállítása gázkromatográfiás vizsgálatok céljára MSZ 19905:1986Zsiradékok dilatációjának meghatározása MSZ 3683:1987Napraforgóolaj viasztartalmának meghatározása MSZ 16895:1988Extrahált lenmagdara MSZ 21175:1988Szója és szójatermékek tripszininhibitor-aktivitásának meghatározása MSZ 16897:1988Hőkezelt, teljes zsírtartalmú szójabab és szójatermékek takarmányozási célra MSZ 16893:1990Extrahált repcedara MSZ 6363:1991Káposztarepcemag növényolaj-ipari célra MSZ ISO 3595:1991A növényi zsiradék kimutatása tejzsírban fitoszterin-acetátos módszerrel MSZ ISO 3656:1990Állati és növényi zsírok és olajok ultraibolyafény-elnyelésének meghatározása MSZ ISO 7366:1990Állati és növényi zsírok és olajok 1-monoglicerid- és szabad glicerin-tartalmának meghatározása MSZ 15611:1991Zsírbontó mikroorganizmusok kimutatása margarinban MSZ ISO 659:1990Olajmagvak olajtartalmának meghatározása extrakcióval MSZ ISO 661:1991Állati és növényi zsírok és olajok vizsgálati mintáinak előkészítése MSZ ISO 3960:1991Állati és növényi zsírok és olajok peroxidszámának meghatározása MSZ ISO 3961:1991Állati és növényi zsírok és olajok jódszámának meghatározása MSZ ISO 665:1991Olajmagvak nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása MSZ ISO 664:1991Olajmagvak vizsgálati mintáinak készítése laboratóriumi mintából MSZ ISO 5511:1991Olajmagvak olajtartalmának meghatározása kis felbontóképességű mágneses magrezonancia spektroszkópiával MSZ ISO 935:1992Zsiradékok és zsírsavak titerének meghatározása MSZ ISO 5508:1992A zsírsavösszetétel meghatározása gázkromatográfiás módszerrel MSZ ISO 6320:1992Zsiradékok fénytörésmutatójának meghatározása MSZ ISO 6883:1992Zsírok és olajok tömegsűrűségének meghatározása MSZ ISO 6885:1992Zsiradékok anizidinszámának meghatározása MSZ ISO 542:1992Olajmagvak mintavétele MSZ ISO 729:1992Az olajmagvakban lévő olaj savasságának meghatározása MSZ ISO 3594:1992A növényi zsiradék kimutatás a tejzsírban a szterinek gázkromatográfiás vizsgálatával MSZ ISO 749:1992Olajmagdarák összes hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 771:1992Olajmagdarák nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása MSZ ISO 5500:1992Olajmagdarák mintavétele MSZ ISO 6112:1992Zsírálló és növényolajálló általános ipari használatú PVC-csizmák követelményei MSZ ISO 934:1993Zsiradékok víztartalmának meghatározása desztillációs módszerrel MSZ ISO 6884:1993Zsiradékok hamutartalmának meghatározása MSZ 4684:1993Zsiradékok füstpontjának meghatározása MSZ ISO 5555:1993Állati és növényi zsírok és olajok mintavétele MSZ ISO 8420:1993Zsiradékok poláros komponenseinek meghatározása MSZ ISO 736:1993Olajmagdarák. A dietil-éteres extraktum meghatározása MSZ ISO 5502:1993Olajmagdarák. Vizsgálati minták készítése MSZ ISO 5506:1993Szójababtermékek. Az ureázaktivitás meghatározása MSZ ISO 3596-1:1993Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható anyagok meghatározása. 1. rész: Dietil-éteres extrakciós módszer (Referenciamódszer) MSZ ISO 3596-2:1993Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható anyagok meghatározása. 2. rész: Hexános extrakciós gyors módszer MSZ ISO 735:1993Olajmagdarák. A sósavban oldhatatlan hamu meghatározása MSZ ISO 5507:1993Olajmagvak elnevezése MSZ ISO 5514:1994Szójababtermékek. A krezolvörösindex meghatározása MSZ ISO 3657:1994Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása MSZ ISO 7847:1994Állati és növényi zsírok és olajok többszörösen telítetlen cisz, cisz-1, 4-dién-szerkezetű zsírsavak meghatározása MSZ ISO 9832:1994Állati és növényi zsírok és olajok. A technikaihexán-maradvány meghatározása MSZ ISO 662:1994Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyagú tartalom meghatározása MSZ ISO 663:1994Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása MSZ ISO 9289:1994Olajmagdarák. A szabad hexánmaradék meghatározása MSZ ISO 8892:1994Olajmagdarák. Az összes hexánmaradék meghatározása MSZ ISO 660:1995Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása MSZ ISO 5504:1995Olajmagdarák. Az izotiocianát- és a vinil-tiooxazolidon-tartalom meghatározása MSZ 6368:1998Napraforgómag növényolajipari célra MSZ EN ISO 8292:1998Állati és növényi zsírok és olajok. A szilárdzsír-tartalom meghatározása. Pulzáló mágneses magrezonancia módszer (ISO 8292:1991) MSZ EN ISO 659:2000Olajmagvak. Az olajtartalom meghatározása (Referenciamódszer) (ISO 659:1998) MSZ EN ISO 5511:2000Olajmagvak. Az olajtartalom meghatározása. Folytonos hullámú, kis felbontóképességű, mágneses magrezonanciás spektrometriás módszer (Gyors módszer) (ISO 5511:1992) MSZ EN ISO 9167-1:2000Repcemag. A glükozinoláttartalom meghatározása. 1. rész: Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 9167-1:1992) MSZ EN ISO 9167-2:2000Repcemag. A glükozinoláttartalom meghatározása. 2. rész: Röntgenfluoreszcenciás spektrometriás módszer (ISO 9167-2:1994) MSZ EN ISO 10565:2000Olajmagvak. Az olaj- és víztartalom egyidejű meghatározása. Pulzáló mágneses magrezonanciás spektrometriás módszer (ISO 10565:1998) MSZ EN ISO 3960:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása (ISO 3960:1998) MSZ EN ISO 658:2000Olajmagvak. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 658:1988) MSZ EN ISO 3596-1:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható anyag meghatározása. 1. rész: Dietil-éteres extrakciós módszer (Referencia-módszer) (ISO 3596-1:1988, beleértve az 1:1997 módítást) MSZ EN ISO 5509:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek előállítása (ISO 5509:2000) MSZ EN ISO 6320:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A törésmutató meghatározása (ISO 6320:2000) MSZ EN ISO 9832:2000Növényi zsírok és olajok. A maradék technikaihexán-tartalom meghatározása (ISO 9832:1992; beleértve az 1:1998 módosítást) MSZ EN ISO 12228:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az egyedi és az összes szterintartalom meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 12228:1999) MSZ EN ISO 12193:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az ólomtartalom meghatározása. Grafitkemencés atomabszorpciós módszer (ISO 12193:1994) MSZ EN ISO 8294:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A réz-, a vas- és a nikkeltartalom meghatározása. Grafitkemencés atomabszorpciós módszer (ISO 8294:1994) MSZ 9135:2000Növényolajok metilészterei. A metanoltartalom meghatározása MSZ 9136:2000Növényolajok metilészterei. A szabad és az összes glicerintartalom, továbbá a mono-, a di- és a trigliceridtartalom meghatározása MSZ 9137:2000Növényolajok metilészterei. A foszfortartalom meghatározása induktív csatolású plazmaemissziós spektrometriával MSZ 9138:2000Növényolajok metilészterei. A nátriumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ 9139:2000Növényolajok metilészterei. A káliumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ EN ISO 6800:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A trigliceridmolekulák 2-es helyzetében kapcsolódó zsírsavak összetételének meghatározása (ISO 6800:1997) MSZ EN ISO 3961:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A jódszám meghatározása (ISO 3961:1996) MSZ EN ISO 660:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:1996) MSZ EN ISO 3596-2:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható anyagok meghatározása. 2. rész: Hexános extrakciós, gyors módszer (ISO 3596-2:1988, tartalmazza az 1999. évi 1. módosítást) MSZ EN ISO 734-2:2000Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 2. rész: Gyors extrakciós módszer (ISO 734-2:1998) MSZ EN ISO 734-1:2000Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 1. rész: Hexános (vagy petroléteres) extrakciós módszer (ISO 734-1:1998) MSZ EN ISO 6885:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az anizidinszám meghatározása (ISO 6885:1998) MSZ EN ISO 10519:2000Repcemag. A klorofilltartalom meghatározása. Spektrometriás módszer (ISO 10519:1997) MSZ EN ISO 662:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:1998) MSZ EN ISO 665:2001Olajmagvak. A nedvesség- és illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 665:2000) MSZ ISO 3960:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása MSZ EN ISO 15774:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A kadmiumtartalom meghatározása közvetlen grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (ISO 15774:2000) MSZ EN ISO 15788-1:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A sztigmasztadiének meghatározása növényi olajokban. 1. rész: Kapillároszlopos gázkromatográfiás módszer (referencia-módszer) (ISO 15788-1:1999) MSZ EN ISO 3596:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható rész meghatározása. Dietil-éteres extrakciós módszer (ISO 3596:2000) MSZ EN ISO 18609:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Az el nem szappanosítható rész meghatározása. Hexánextrakciós módszer (ISO 18609:2000) MSZ EN ISO 663:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 663:2000) MSZ EN ISO 5555:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Mintavétel (ISO 5555:2001) MSZ EN ISO 15301:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A nyers zsírok és olajok üledéktartalmának meghatározása. Centrifugálásos módszer (ISO 15301:2001) MSZ EN ISO 16931:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Polimerizált trigliceridek meghatározása nagy hatékonyságú méretkizárásos kromatográfiával (HPSEC) (ISO 16931:2001) MSZ EN ISO 658:2002Olajmagvak. A szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 658:2002) MSZ EN ISO 3656:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása (ISO 3656:2002) MSZ EN ISO 6321:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A zsíradékok olvadáspontjának meghatározása nyitott kapilláriscsövekben (csúszáspont) (ISO 6321:2002) MSZ EN ISO 8420:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A poláros komponensek mennyiségének meghatározása (ISO 8420:2002) MSZ EN ISO 10539:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A lúgosság meghatározása (ISO 10539:2002) MSZ EN ISO 15304:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A növényi zsírok és olajok transz-izomer zsírsavtartalmának meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 15304:2002) MSZ EN 14103:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az észter- és a linolénsav-metil-észter-tartalom meghatározása MSZ EN 14104:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A savszám meghatározása MSZ EN 14105:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad és az összes glicerintartalom, valamint a mono-, di- és a trigliceridtartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ EN 14106:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad glicerintartalom meghatározása MSZ EN 14107:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A foszfortartalom meghatározása induktív csatolású plazma sugárforrású emissziós (ICP) spektrometriával MSZ EN 14108:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A nátriumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ EN 14109:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A káliumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ EN 14110:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A metanoltartalom meghatározása MSZ EN 14111:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A jódszám meghatározása MSZ EN 14112:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az oxidációs stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs vizsgálat) MSZ EN ISO 3657:2004Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása (ISO 3657:2002) MSZ EN ISO 9832:2004Állati és növényi zsírok és olajok. A visszamaradt technikaihexán-tartalom meghatározása (ISO 9832:2002) MSZ EN ISO 19219:2004Állati és növényi zsírok és olajok. A látható lerakódások meghatározása nyers zsírokban és olajokban (ISO 19219:2002) MSZ EN ISO 12193:2004Állati és növényi zsírok és olajok. Az ólomtartalom meghatározása közvetlen grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (ISO 12193:2004) MSZ EN ISO 3960:2005Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása (ISO 3960:2001) MSZ EN ISO 15788-2:2005Állati és növényi zsírok és olajok. A sztigmasztadiének meghatározása növényi olajokban. 2. rész: Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (HPLC) (ISO 15788-2:2003) MSZ EN ISO 660:1999/A1:2006Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása. 1. módosítás: A szűz olívaolajra vonatkozó precizitási adatok (ISO 660:1996/Amd 1:2003) MSZ EN ISO 661:2006Állati és növényi zsírok és olajok. A vizsgálati minták előkészítése (ISO 661:2003) MSZ EN ISO 13884:2006Állati és növényi zsírok és olajok. Az izolált transz-izomerek meghatározása infravörös spektrometriával (ISO 13884:2003) MSZ EN ISO 16035:2006Állati és növényi zsírok és olajok. Az alacsony forráspontú halogénezett szénhidrogének meghatározása étolajokban (ISO 16035:2003) MSZ EN ISO 9936:2006Állati és növényi zsírok és olajok. Tokoferol- és tokotrienol-tartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (ISO 9936:2006) MSZ EN ISO 734-1:2007Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 1. rész: Hexános (vagy petroléteres) extrakciós módszer (ISO 734-1:2006) MSZ EN ISO 15753:2007Állati és növényi zsírok és olajok. A policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása (ISO 15753:2006) MSZ EN ISO 15302:2007Állati és növényi zsírok és olajok. A benz[a]pirén-tartalom meghatározása. Fordított fázisú, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15302:1998) MSZ ISO 5507:2007Olajmagvak, növényi olajok és zsírok. Nómenklatúra MSZ EN ISO 6885:2008Állati és növényi zsírok és olajok. Az anizidinszám meghatározása (ISO 6885:2006) MSZ EN ISO 17932:2008Állati és növényi zsírok és olajok. A fehérítőképességi index leromlásának (DOBI) meghatározása (ISO 17932:2005) MSZ EN ISO 18395:2008Állati és növényi zsírok és olajok. A monoacil-gliceridek, diacil-gliceridek, triacil-gliceridek és a glicerin meghatározása nagy hatékonyságú méretkizárásos kromatográfiával (HPSEC) (ISO 18395:2005) MSZ EN ISO 660:2008Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:1996) MSZ EN ISO 664:2008Olajmagvak. Vizsgálati minta készítése laboratóriumi mintából (ISO 664:2008) MSZ EN ISO 734-2:2009Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 2. rész: Gyors extrakciós módszer (ISO 734-2:2008) MSZ EN ISO 8534:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A víztartalom meghatározása. Karl Fischer-módszer (piridinmentes) (ISO 8534:2008) MSZ EN ISO 663:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 663:2007) MSZ EN ISO 3960:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2007) MSZ EN ISO 6886:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Az oxidatív stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs teszt) (ISO 6886:2006) MSZ EN ISO 15303:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Az illékony szerves szennyező anyagok kimutatása és azonosítása GC/MS-sel (ISO 15303:2001) MSZ EN ISO 23275-1:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A kakaóvaj és az étcsokoládé kakóvaj-egyenértéke. 1. rész: A kakaóvaj-egyenérték meghatározása (ISO 23275-1:2006) MSZ EN ISO 23275-2:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A kakaóvaj és az étcsokoládé kakóvaj-egyenértéke. 2. rész: A kakaóvaj-egyenérték mennyiségi meghatározása (ISO 23275-2:2006) MSZ EN ISO 27107:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Potenciometriás végpont-meghatározás (ISO 27107:2008) MSZ EN ISO 660:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2009) MSZ EN ISO 16931:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Polimerizált trigliceridek meghatározása nagy hatékonyságú méretkizárásos kromatográfiával (HPSEC) (ISO 16931:2009) MSZ EN ISO 22959:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása online donor-akceptor komplexkromatográfiát követő fluoreszcens kimutatásos HPCL-módszerrel (ISO 22959:2009) MSZ EN ISO 17059:2009Olajmagvak. Az olaj extrakciója és a triglicerid-zsírsavak metil-észterré való átalakítása gázkromatográfiás elemzéshez (gyors módszer) (ISO 17059:2007) MSZ EN ISO 659:2010Olajmagvak. Az olajtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 659:2009) MSZ EN ISO 11701:2010Növényi zsírok és olajok. A foszfolipid-tartalom meghatározása HPLC-vel fényszórásos detektor alkalmazásával MSZ EN ISO 11702:2010Állati és növényi zsírok és olajok. Az összes szterintartalom enzimes meghatározása (ISO 11702:2009) MSZ EN ISO 12966-3:2010Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása 3. rész: A metil-észter meghatározása trimetil-szulfónium-hidroxiddal (TMSH) (ISO 12966-3:2009) MSZ EN ISO 734-2:2010Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 2. rész: Gyors extrakciós módszer (ISO 734-2:2008, 2009-06-01-i helyesbített változat) MSZ EN ISO 3960:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2007, 2009-05-15-i helyesbített változat) MSZ EN ISO 27107:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Potenciometriás végpont-meghatározás (ISO 27107:2008, 2009. 05. 15-ei helyesbített változat) MSZ EN ISO 8292-1:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A szilárdzsír-tartalom meghatározása pulzáló NMR-rel. 1. rész: Közvetlen módszer (ISO 8292-1:2008) MSZ EN ISO 8292-2:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A szilárdzsír-tartalom meghatározása pulzáló NMR-rel. 2. rész: Közvetett módszer (ISO 8292-2:2008) MSZ EN ISO 15302:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A benz[a]pirén meghatározása. Fordított fázisú, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15302:2007) MSZ EN ISO 3656:2011Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása (ISO 3656:2011) MSZ EN ISO 12966-2:2011Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 2. rész: A zsírsav-metil-észterek előállítása (ISO 12966-2:2011) MSZ EN 14103:2012Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az észter- és a linolénsav-metil-észtertartalom meghatározása MSZ EN 14105:2012Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad és az összes glicerintartalom, valamint a mono-, di- és a trigliceridtartalom meghatározása MSZ EN ISO 3961:2012Állati és növényi zsírok és olajok. A jódszám meghatározása (ISO 3961:2009) MSZ EN ISO 15753:2006/A1:2012Állati és növényi zsírok és olajok. A policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása. Az olívapogácsa-olaj kizárása az alkalmazási területből (ISO 15753:2006/Amd 1:2011) MSZ EN ISO 17932:2012Állati és növényi zsírok és olajok. A fehérítőképességi index leromlásának (DOBI) és a karotintartalomnak a meghatározása (ISO 17932:2011) MSZ 6368:2012Napraforgómag növény-olajipari célra MSZ EN ISO 3657:2013Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása (ISO 3657:2013) MSZ EN ISO 3961:2013Állati és növényi zsírok és olajok. A jódszám meghatározása (ISO 3961:2013) MSZ ISO 5502:2013Olajmagdarák. Vizsgálati minták készítése MSZ EN ISO 6883:2014Állati és növényi zsírok és olajok. A hagyományos tömeg per térfogat meghatározása (litertömeg levegőben) (ISO 6883:2007) MSZ EN ISO 12872:2014Olívaolaj és olívapogácsa-olaj. A 2-gliceril-monopalmitát-tartalom meghatározása (ISO 12872:2010) MSZ EN ISO 12873:2014Olívaolaj és olívapogácsa-olaj. A viasztartalom meghatározása kapilláris-gázkromatográfiával (ISO 12873:2010) MSZ EN ISO 29822:2014Állati és növényi zsírok és olajok. Izomer diacil-gliceridek. Az 1,2- és a 1,3-diacil-gliceridek relatív mennyiségének meghatározása (ISO 29822:2009) MSZ EN ISO 29841:2014Növényi zsírok és olajok. A klorofill-a és -a’ degradációs termékeinek meghatározása (feofitin-a és -a’ és pirofeofitinek) (ISO 29841:2009) MSZ EN ISO 5555:2001/A1:2014Állati és növényi zsírok és olajok. Mintavétel. 1. módosítás: Flexitartályok (ISO 5555:2001/Amd 1:2014) MSZ EN ISO 12228-1:2014Az egyedi és az összes szterintartalom meghatározása. Gázkromatográfiás módszer. 1. rész: Állati és növényi zsírok és olajok (ISO 12228-1:2014) MSZ ISO 749:2015Olajmagdarák. Az összes hamu meghatározása MSZ EN ISO 12228-2:2015Az egyedi és az összes szterintartalom meghatározása. Gázkromatográfiás módszer. 2. rész: Olíva- és olívapogácsa-olaj (ISO 12228-2:2014) MSZ EN ISO 12966-1:2015Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 1. rész: Irányelvek a zsírsav-metil-észterek modern gázkromatográfiájához (ISO 12966-1:2014) MSZ EN ISO 12966-4:2015Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 4. rész: Kapilláris gázkromatográfiás meghatározás (ISO 12966-4:2015) MSZ EN ISO 10519:2015Repcemag. A klorofilltartalom meghatározása. Spektrometriás módszer (ISO 10519:2015) MSZ 6363:2016Káposztarepcemag növényolajipari célra MSZ EN ISO 22630:2016Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. Gyors extrakciós módszer (ISO 22630:2015) MSZ EN ISO 734:2016Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. Hexános (vagy petroléteres) extrakciós módszer (ISO 734:2015) MSZ EN ISO 29841:2014/A1:2016Növényi zsírok és olajok. A klorofill-a és -a’ degradációs termékeinek meghatározása (feofitin-a és -a’ és pirofeofitinek) (ISO 29841:2009/AMD 1:2016) MSZ EN ISO 6885:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Az anizidinszám meghatározása (ISO 6885:2016) MSZ EN ISO 6886:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Az oxidatív stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs teszt) (ISO 6886:2016) MSZ EN ISO 15753:2016Állati és növényi zsírok és olajok. A policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása (ISO 15753:2016) MSZ EN ISO 662:2016Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:2016) MSZ EN ISO 9936:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Tokoferol- és tokotrienoltartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (ISO 9936:2016) MSZ EN ISO 12966-3:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 3. rész: A metil-észterek előállítása trimetil-szulfónium-hidroxiddal (TMSH) (ISO 12966-3:2016) MSZ EN ISO 11702:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Az összes szterintartalom enzimes meghatározása (ISO 11702:2016) MSZ EN ISO 14244:2016Olajmagdarák. A kálium-hidroxid-oldatban oldódó fehérjék meghatározása (ISO 14244:2014) MSZ EN 14112:2016Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az oxidációs stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs vizsgálat) MSZ EN ISO 15774:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A kadmiumtartalom meghatározása közvetlen grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (ISO 15774:2017) MSZ EN ISO 3960:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2017) MSZ EN ISO 663:2017Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 663:2017) MSZ EN ISO 6883:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A hagyományos tömeg per térfogat meghatározása (litertömeg levegőben) (ISO 6883:2017) MSZ EN ISO 8534:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A víztartalom meghatározása. Karl Fischer-módszer (piridinmentes) (ISO 8534:2017) MSZ 6361:2017Olajlenmag növényolajipari célra MSZ 6190:2017Nagy olajsavtartalmú napraforgómag növényolajipari célra MSZ EN ISO 6320:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A törésmutató meghatározása (ISO 6320:2017) MSZ EN ISO 12966-2:2017Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 2. rész: A zsírsav-metil-észterek előállítása (ISO 12966-2:2017) MSZ EN ISO 15302:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A benz[a]pirén meghatározása. Fordított fázisú, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 15302:2017) MSZ EN ISO 3656:2011/A1:2017Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása. 1. módosítás (ISO 3656:2011/Amd 1:2017) MSZ EN ISO 21294:2017Olajmagvak. Kézi vagy automata szakaszos mintavétel (ISO 21294:2017) MSZT/MS 12228-1:2018Értelmezési segédlet az MSZ EN ISO 12228-1:2014 szabvány szerinti módszerhez MSZ 6380:2018Szójabab élelmiszeripari célra MSZ EN ISO 3961:2018Állati és növényi zsírok és olajok. A jódszám meghatározása (ISO 3961:2018) MSZ EN ISO 18363-2:2019Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavakhoz kötött klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 2. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol lassú lúgos átészterezésére és mérésére (ISO 18363-2:2018) MSZ EN 14110:2019Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A metanoltartalom meghatározása MSZ EN ISO 9167:2019Repcemag és repcemagdarák. A glükozinoláttartalom meghatározása. Nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás módszer (ISO 9167:2019) MSZ ISO 5506:2020Szójababtermékek. Az ureázaktivitás meghatározása MSZ EN ISO 17059:2020Olajmagvak. Az olaj extrakciója és a triglicerid-zsírsavak metil-észterré való átalakítása gázkromatográfiás elemzéshez (gyors módszer) (ISO 17059:2019) MSZ EN 14103:2020Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Észter- és linolénsav-metil-észter-tartalom meghatározása MSZ EN ISO 3657:2020Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása (ISO 3657:2020) MSZ EN ISO 665:2020Olajmagvak. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 665:2020) MSZ ISO 11053:2021Növényi zsírok és olajok. Kakaóvaj-ekvivalensek meghatározása tejcsokoládéban MSZ EN 14105:2021Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad és az összes glicerintartalom, valamint a mono-, di- és trigliceridtartalom meghatározása MSZ EN 14112:2021Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az oxidációs stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs vizsgálat) MSZ EN ISO 660:2021Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2020) MSZ EN 14104:2021Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A savszám meghatározása MSZ EN ISO 18363-4:2021Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavakhoz kötött klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 4. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol gyors lúgos átészterezésére és mérésére, GC-MS/MS-sel (ISO 18363-4:2021) MSZ EN ISO 6321:2021Állati és növényi zsírok és olajok. A zsiradékok olvadáspontjának meghatározása nyitott kapilláriscsövekben. Csúszáspont (ISO 6321:2021) MSZ ISO 771:2022Olajmagdarák. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása MSZ EN ISO 18363-1:2022Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavakhoz kötött klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 1. rész: Módszer a 3-MCPD gyors lúgos átészterezésére és mérésére, valamint a glicidol különbségként való meghatározása (ISO 18363-1:2015) MSZ EN ISO 18363-3:2022Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavakhoz kötött klórpropán-diolok (MCPD-k) és a glicidol meghatározása GC/MS-sel. 3. rész: Módszer a 2-MCPD, a 3-MCPD és a glicidol savas átészterezésére és mérésére (ISO 18363-3:2017) MSZ EN ISO 5509:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A zsírsavak metil-észtereinek előállítása (ISO 5509:2000) MSZ EN ISO 6320:2000Állati és növényi zsírok és olajok. A törésmutató meghatározása (ISO 6320:2000) MSZ EN ISO 734-2:2000Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 2. rész: Gyors extrakciós módszer (ISO 734-2:1998) MSZ EN ISO 734-1:2000Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. 1. rész: Extrakciós módszer hexánnal (vagy könnyű petróleummal) (ISO 734-1:1998) MSZ EN ISO 6885:2000Állati és növényi zsírok és olajok. Az anzidinszám meghatározása (ISO 6885:1998) MSZ EN ISO 662:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:1998) MSZ EN ISO 665:2001Olajmagvak. A nedvesség- és illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 665:2000) MSZ EN ISO 15774:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A kadmiumtartalom meghatározása közvetlen grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (ISO 15774:2000) MSZ EN ISO 15788-1:2001Állati és növényi zsírok és olajok. A sztigmasztadién meghatározása növényi olajokban. 1. rész: Kapillárkolonnás gázkromatográfiás módszer (referencia-módszer) (ISO 15788-1:1999) MSZ EN ISO 663:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 663:2000) MSZ EN ISO 5555:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Mintavétel (ISO 5555:2001) MSZ EN ISO 15301:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A nyers zsírok és olajok üledékének meghatározása. Centrifugálásos módszer (ISO 15301:2001) MSZ EN ISO 16931:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A polimerizált trigliceridek meghatározása nagy hatékonyságú méretkizárásos kromatográfiával (HPSEC) (ISO 16931:2001 MSZ EN ISO 658:2002Olajmagvak. A tisztaság meghatározása (ISO 658:2002) MSZ EN ISO 3656:2002Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása (ISO 3656:2002) MSZ EN ISO 8420:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A zsíradékok poláros komponenseinek meghatározása. (ISO 8420:2002) MSZ EN ISO 15304:2002Állati és növényi zsírok és olajok. A növényi zsírok és olajok transz-izomer zsírsavtartalmának meghatározása Gázkromatográfiás módszer (ISO 15304:2002) MSZ EN 14103:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az észter- és a linolénsav-metil-észter-tartalom meghatározása MSZ EN 14104:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A savszám meghatározása MSZ EN 14105:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad és az összes glicerintartalom, valamint a mono-, di- és a trigliceridtartalom meghatározása (referencia-módszer) MSZ EN 14106:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad glicerintartalom meghatározása MSZ EN 14107:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A foszfortartalom meghatározása induktív csatolású plazmaemissziós (ICP) spektrometriával MSZ EN 14108:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A nátriumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ EN 14109:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A káliumtartalom meghatározása atomabszorpciós spektrometriával MSZ EN 14110:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A metanoltartalom meghatározása MSZ EN 14111:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A jódszám meghatározása MSZ EN 14112:2004Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). Az oxidációs stabilitás meghatározása (gyorsított oxidációs vizsgálat) MSZ EN ISO 9832:2004Állati és növényi zsírok és olajok. A maradék technikaihexán-tartalom meghatározása (ISO 9832:2002) MSZ EN ISO 12193:2004Állati és növényi zsírok és olajok. Az ólomtartalom meghatározása közvetlen grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (ISO 12193:2004) MSZ EN ISO 660:1999/A1:2006Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása. 1. módosítás: Precizítási adatok szűz olivaolajra (ISO 660:1996/Amd.1:2003) MSZ EN ISO 661:2006Állati és növényi zsírok és olajok. A vizsgálati minták elkészítése (ISO 661:2003) MSZ EN ISO 9936:2006Állati és növényi zsírok és olajok. A tokoferol- és tokotrienoltartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (ISO 9936:2006) MSZ EN ISO 663:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Az oldhatatlan szennyezőanyag-tartalom meghatározása (ISO 663:2007) MSZ EN ISO 15303:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Az illékony szerves szennyező anyagok kimutatása és azonosítása GC/MS-sel (ISO 15303:2001) MSZ EN ISO 660:2009Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2009) MSZ EN ISO 16931:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Polimerizált trigliceridek meghatározása nagy hatékonyságú méretkizárásos kromatográfiával (HPSEC) (ISO 16931:2009) MSZ EN ISO 22959:2009Állati és növényi zsírok és olajok. Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása donor-akceptor komplexes kromatográfiával és HPCL-lel, fluoreszcens detektálással (ISO 22959:2009) MSZ EN ISO 659:2010Olajmagvak. Az olajtartalom meghatározása (referencia-módszer) (ISO 659:2009) MSZ EN ISO 3960:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2007, 2009-05-15-i helyesbített változat) MSZ EN ISO 27107:2010Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Potenciometriás végpont-meghatározás (ISO 27107:2008, 2009. 05. 15-ei helyesbített változat) MSZ EN ISO 12966-2:2011Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 2. rész: A zsírsav-metil-észterek előkészítése (ISO 12966-2:2011) MSZ EN 14105:2012Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A szabad és az összes glicerintartalom, valamint a mono-, di- és a trigliceridtartalom meghatározása MSZ EN ISO 3657:2013Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása (ISO 3657:2013) MSZ EN ISO 12228-1:2014Az egyedi és az összes szterintartalom meghatározása. Gázkromatográfiás módszer. 1. rész: Állati és növényi zsírok és olajok (ISO 12228-1:2014) MSZ EN ISO 12966-4:2015Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 4. rész: Kapilláris gázkromatográfiás meghatározás (ISO 12966-4:2015) MSZ EN ISO 12966-2:2017Állati és növényi zsírok és olajok. Zsírsav-metil-észterek gázkromatográfiás meghatározása. 2. rész: A zsírsav-metil-észterek előállítása (ISO 12966-2:2017) MSZ EN ISO 21294:2017Olajmagvak. Kézi vagy automatikus szakaszos mintavétel (ISO 21294:2017) MSZ EN ISO 665:2020Olajmagvak. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 665:2020) MSZ ISO 11053:2021Növényi zsírok és olajok. Kakaóvaj-ekvivalensek meghatározása tejcsokoládéban MSZ EN 14111:2022Zsír- és olajszármazékok. Zsírsav-metil-észterek (FAME). A jódszám meghatározása MSZ EN ISO 9936:2016Állati és növényi zsírok és olajok. Tokoferol- és tokotrienoltartalom meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (ISO 9936:2016) MSZ EN ISO 5555:2001/A1:2014Állati és növényi zsírok és olajok. Mintavétel. 1. módosítás: Flexitartályok (ISO 5555:2001/Amd 1:2014) MSZ EN ISO 660:2021Állati és növényi zsírok és olajok. A savszám és a savasság meghatározása (ISO 660:2020) MSZ EN ISO 12872:2023Olívaolaj és olívapogácsa-olaj. A 2-gliceril-monopalmitát-tartalom meghatározása (ISO 12872:2022) MSZ EN ISO 734:2023Olajmagdarák. Az olajtartalom meghatározása. Hexános (vagy petroléteres) extrakciós módszer (ISO 734:2023) MSZ ISO 6884:2023Állati és növényi zsírok és olajok. A hamutartalom meghatározása MSZ CEN ISO/TS 22115:2024Állati és növényi zsírok és olajok. A lipidosztályok szétválasztása kapilláris gázkromatográfiával (ujjlenyomatmódszer) (ISO/TS 22115:2021) MSZ EN ISO 3657:2024Állati és növényi zsírok és olajok. Az elszappanosítási szám meghatározása (ISO 3657:2023) MSZ ISO 771:2022Olajmagdarák. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása MSZ ISO/TS 12788:2024Repcemag. A glükozinoláttartalom meghatározása. Spektrometriás módszer az összes glükozinolát meghatározására glükózfelszabadulással MSZ ISO/TS 16465:2024Állati és növényi zsírok és olajok. A ftalátok meghatározása növényi olajokban MSZ ISO/TS 17383:2024Zsírok és olajok triacil-glicerid-összetételének meghatározása. Meghatározás kapilláris gázkromatográfiával MSZ ISO/TS 23647:2024Növényi zsírok és olajok. A viasztartalom meghatározása gázkromatográfiával MSZ 15485-7:2024Margarinok vizsgálata. 7. rész: A tartósítószer-tartalom meghatározása MSZ EN ISO 20122:2024Növényi olajok. Az ásványolaj-eredetű telített szénhidrogének (MOSH) és aromás szénhidrogének (MOAH) meghatározása online csatolású, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás, gázkromatográfiás, lángionizációs kimutatással (HPLC-GC-FID) történő vizsgálattal. Módszer az alsó mennyiségi meghatározási határértékre (ISO 20122:2024) MSZ EN ISO 662:2016Állati és növényi zsírok és olajok. A nedvesség- és az illóanyag-tartalom meghatározása (ISO 662:2016) MSZ EN ISO 3960:2017Állati és növényi zsírok és olajok. A peroxidszám meghatározása. Jodometriás (vizuális) végpont-meghatározás (ISO 3960:2017) |
Elnök | dr. Recseg Katalin |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 1996-05-30 |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
CEN/TC 307 | Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok, valamint ezek származékai. Mintavétel és vizsgálati módszerek | Oilseeds, vegetable and animal fats and oils and their by-products - Methods of sampling and analysis |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 34/SC 2 | Olajos magvak és gyümölcsök, valamint olajmagdarák | Oleaginous seeds and fruits and oilseed meals |
ISO/TC 34/SC 11 | Állati és növényi zsírok és olajok | Animal and vegetable fats and oils |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
SGS Hungária Kft. | Molnár Lajos |
Gabonatermesztők Országos Szövetsége | Petőházi Tamás |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Balázs Gábor |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Balázs Viktor |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | dr. Miskucza Mária |
Mertcontrol Hungary Kft. | Párkányi Gábor |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Fejesné dr. Tóth Eszter |
Concordia Közraktár Zrt. | Kocsis Sándorné |
BUNGE Zrt. Kutatóintézet | dr. Recseg Katalin |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Brunner Krisztina |
MOL Nyrt. Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. | Halászné Bogos Júlia |
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ | Fejes József |
Agrárminisztérium | Illés Anna |