A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MCS 905
A bizottság neve Élelmiszerekkel érintkező anyagok és eszközök
A bizottság tevékenységi területe
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 842:1983

Étkezési kerámia edények hibáinak fogalommeghatározásai

MSZ 938-1:1984

Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. A kioldható ólom, kadmium, cink és réz mennyiségének meghatározása polarográfiás módszerrel

MSZ 938-2:1984

Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. A kioldható ólom, kadmium, cink és réz mennyiségének meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 938-3:1983

Étkezési kerámiai edények vizsgálati módszerei. Hőlökésállóság vizsgálata

MSZ 938-4:1984

Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. Savállóság meghatározása

MSZ-08-1567:1975

Műanyag tépőzár borászati termékek palackjaihoz

MSZ EN 631-1:1994

Élelmiszerekkel érintkező szerkezeti anyagok és tárgyak. Ételtartályok. 1. rész: A tartályok méretei

MSZ EN 1184:1998

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és eszközök. Kerámiaeszközök átlátszóságának vizsgálati módszerei

MSZ EN 1183:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. A hőlökés és a hőlökésállóság vizsgálati módszerei

MSZ EN 631-2:2000

Élelmiszerekkel érintkező szerkezeti anyagok és tárgyak. Ételtartályok. 2. rész: A szerelvények és a tartók méretei

MSZ EN ISO 8442-1:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 1. rész: Az élelmiszerek előkészítéséhez használt evőeszközök követelményei (ISO 8442-1:1997)

MSZ EN ISO 8442-2:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 2. rész: A rozsdamentes acélból készült és az ezüstözött evőeszközök követelményei (ISO 8442-2:1997)

MSZ EN ISO 8442-3:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 3. rész: Az ezüstözött asztali és a dekoratív üreges edények követelményei (ISO 8442-3:1997)

MSZ EN ISO 8442-4:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 4. rész: Az aranyozott evőeszközök követelményei (ISO 8442-4:1997)

MSZ EN 1217:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Kerámiatárgyak vízfelvételének vizsgálati módszerei

MSZ EN 1388-1:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Szilikátfelületek. 1. rész: Kerámiaedényekből kioldható ólom és kadmium meghatározása

MSZ EN 1388-2:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Szilikátos felületek. 2. rész: Nem kerámiából készült edények szilikátos felületeiről kioldható ólom és kadmium meghatározása

MSZ EN 1900:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Nemfémes asztali edények. Fogalommeghatározások

MSZ EN 12571:2000

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Szállítóegységek előkészített élelmiszereket tartalmazó élelmiszertartályokhoz. Termikus és higiéniai követelmények és vizsgálatok

MSZ EN 12546-1:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 1. rész: Hőszigetelt vákuumpalackok és kancsók műszaki leírása

MSZ EN 12546-2:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 2. rész: Hőszigetelt zacskók és dobozok műszaki leírása

MSZ EN 12546-3:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 3. rész: Hőtartó csomagolások műszaki leírása

MSZ EN 12980:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Nem fémből készült tárgyak élelmezési és ipari célra. Az ütésállóság meghatározásának vizsgálati módszere

MSZ EN 12983-1:2001

Konyhaeszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhaeszközök. 1. rész: Általános követelmények

MSZ EN ISO 8442-6:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 6. rész: Lakkal védett, ezüsttel futtatott üreges háztartási edények (ISO 8442-6:2000)

MSZ EN ISO 8442-7:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 7. rész: Ezüstből, egyéb nemesfémből és azok ötvözeteiből készült evőeszközök műszaki leírása (ISO 8442-7:2000)

MSZ EN ISO 8442-8:2001

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 8. rész: Étkezési és díszítési célú üreges edények (ISO 8442-8:2000)

MSZ EN 1186-1:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 1. rész: Útmutató a teljes migráció vizsgálati módszereinek és feltételeinek kiválasztására

MSZ EN 1186-2:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 2. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, teljes bemerítéssel

MSZ EN 12875-2:2002

Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 2. rész: A nemfémes anyagú termékek vizsgálata

MSZ EN 1186-3:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 3. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, teljes bemerítéssel

MSZ EN 1186-4:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 4. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, cellával

MSZ EN 1186-5:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 5. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, cellával

MSZ EN 1186-6:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 6. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, zacskóval

MSZ EN 1186-7:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 7. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, zacskóval

MSZ EN 1186-8:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 8. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, terméktöltettel

MSZ EN 1186-9:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 9. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, terméktöltettel

MSZ EN 1186-12:2002

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 12. rész: A kis hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ CEN/TS 14234:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Polimerbevonat papíron és kartonon. Útmutató a teljes migráció vizsgálati feltételeinek és módszereinek kiválasztására

MSZ CEN/TS 14235:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Polimerbevonat fémalapon. Útmutató a teljes migráció vizsgálati feltételeinek és módszereinek kiválasztására

MSZ EN 1186-10:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 10. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei (módosított módszer a nem teljes olívaolaj-extrakció esetén)

MSZ EN 1186-11:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 11. rész: A C-vel jelölt szintetikus trigliceridek keverékeibe való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ EN 1186-13:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A nagy hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ EN 1186-14:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 14. rész: A zsíros élelmiszerekkel érintkező műanyagok teljes migrációjának vizsgálati módszerei (helyettesítéses vizsgálatok), izooktánnal és 95%-os etanollal

MSZ EN 1186-15:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 15. rész: Zsíros élelmiszer-utánzó modellanyagokba való migráció alternatív vizsgálati módszerei, izooktánba és/vagy 95%-os etanolba való gyors extrakcióval

MSZ EN 12778:2003

Konyhaeszközök. Háztartási kukta

MSZ EN 13248:2003

Konyhaeszközök. Háztartási kávéfőző önálló hőforrással. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek

MSZ EN 13750:2003

Háztartási vízforraló kannák kályhán, tűzhelyen vagy főzőlapon használva. Követelmények és vizsgálati módszerek

MSZ EN 14233:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. Műanyagok és műanyag termékek hőmérsékletének meghatározása a műanyag és az élelmiszer határfelületén, mikrohullámú sütő és hagyományos tűzhely esetén, a migrációvizsgálat megfelelő hőmérsékletének kiválasztására

MSZ EN 13258:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Kerámiatermékek repedésállóságának vizsgálati módszerei

MSZ EN 14481:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. Zsíros érintkezés meghatározásának vizsgálati módszerei

MSZ EN 13130-1:2004

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Korlátozott felhasználású műanyag-alkotórészek. 1. rész: Útmutató az alkotórészek műanyagokból élelmiszerekbe és élelmiszer-utánzó modellanyagokba való fajlagos migrációjának vizsgálati módszereihez, a műanyagokban lévő alkotórészek meghatározása és az élelmiszer-utánzó modellanyagok expozíciós körülményeinek kiválasztása

MSZ EN 13130-2:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 2. rész: Tereftálsav meghatározása élelmiszer-utánzatokban

MSZ EN 13130-3:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 3. rész: Akrilnitril meghatározása élelmiszer-utánzatokban

MSZ EN 13130-4:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 4. rész: Az 1,3-butadién meghatározása műanyagokban

MSZ EN 13130-5:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 5. rész: Vinilidén-klorid meghatározása élelmiszer-utánzatokban

MSZ EN 13130-6:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 6. rész: Vinilidén-klorid meghatározása műanyagokban

MSZ EN 13130-7:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 7. rész: Monoetilénglikol és dietilénglikol meghatározása élelmiszer-utánzatokban

MSZ EN 13130-8:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 8. rész: Izocianát meghatározása műanyagokban

MSZ EN ISO 8442-5:2005

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 5. rész: Evőeszközök élességének és az élmegtartó képesség vizsgálatának előírása (ISO 8442-5:2004)

MSZ EN 12983-1:2000/A1:2005

Konyhaeszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhaeszközök. 1. rész: Általános követelmények

MSZ EN 12778:2002/A1:2005

Konyhaeszközök. Háztartási kukta

MSZ EN 12875-1:2005

Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 1. rész: Vizsgálati referencia-módszer

MSZ EN 12875-4:2006

Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 4. rész: Háztartási kerámiatermékek gyors vizsgálata

MSZ EN 12875-5:2006

Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 5. rész: Nagykonyhai kerámiatermékek gyors vizsgálata

MSZ EN 14916:2006

Háztartási konyhaeszközök. Grafikus jelképek (piktogramok)

MSZ EN 15136:2006

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzó modellanyagokban

MSZ EN 15137:2006

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A NOGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása

MSZ EN 15284:2008

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Kerámia-, üveg-, üvegkerámia vagy műanyag edények mikrohullámú melegítéssel szembeni ellenálló képességének vizsgálati módszere

MSZ EN 13834:2007+A1:2009

Konyhai eszközök. Hagyományos háztartási sütőkben használt eszközök

MSZ EN 16889:2016

Élelmiszer-higiénia. Forróital-készülékekből forró italok előállítása és adagolása. Higiéniai követelmények, migrációs vizsgálat

MSZ EN ISO 8442-9:2018

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 9. rész: Kerámiakések követelményei (ISO 8442-9:2018)

MSZ EN 13834:2021

Konyhai eszközök. Hagyományos háztartási sütőkben használt eszközök

MSZ EN 1217:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Kerámiatárgyak vízfelvételének vizsgálati módszerei

MSZ EN 1388-1:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Szilikátos felületek. 1. rész: Kerámiaedényekből kioldható ólom és kadmium meghatározása

MSZ EN 1900:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Nemfémes asztali edények. Fogalommeghatározások

MSZ EN 12571:2000

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Előkészített élelmiszereket tartalmazó élelmiszertartályok szállítóegységei. Termikus és higiéniai követelmények és vizsgálatok

MSZ EN 1186-13:2003

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A magas hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ EN 13130-1:2004

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 1. rész: Útmutató anyagoknak műanyagokból élelmiszerekbe és élelmiszer-utánzatokba való specifikus migrációjának vizsgálati módszereihez, a műanyagokban lévő anyagok meghatározása és az élelmiszer-utánzatok expozíciós feltételeinek kiválasztása

MSZ EN 15136:2006

Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzatokban

MSZ EN 1186-2:2023

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 2. rész: A növényi olajokba való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ EN 1186-3:2023

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 3. rész: A könnyen párolgó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei

MSZ EN 12983-1:2023

Konyhai eszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhai eszközök. 1. rész: Általános követelmények

MSZ EN 12983-2:2023

Konyhai eszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhai eszközök. 2. rész: Kerámiaedények és üvegfedők általános követelményei

Titkár Szalay Anna
Megalakulás 1999-04-26

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
CEN/TC 194 Élelmiszerekkel érintkező felszerelések Utensils in contact with food

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
ISO/TC 166 Élelmiszerekkel érintkező kerámia-, üveg- és kerámia-üveg edények Ceramic ware, glassware and glass ceramic ware in contact with food
ISO/TC 186 Evőeszközök, asztali és dekorációs fémedények Cutlery and table and decorative metal hollow-ware

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kardos Valéria
Magyar Kerámia Szövetség Túri András
SGS Hungária Kft.
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. Bálint Mária
Agrárminisztérium Kelemen Gábor
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. Dr. Kovács Ágnes
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Szőke Rita