Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MCS 905 |
A bizottság neve | Élelmiszerekkel érintkező anyagok és eszközök |
A bizottság tevékenységi területe | |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 842:1983
Étkezési kerámia edények hibáinak fogalommeghatározásai MSZ 938-1:1984Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. A kioldható ólom, kadmium, cink és réz mennyiségének meghatározása polarográfiás módszerrel MSZ 938-2:1984Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. A kioldható ólom, kadmium, cink és réz mennyiségének meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 938-3:1983Étkezési kerámiai edények vizsgálati módszerei. Hőlökésállóság vizsgálata MSZ 938-4:1984Étkezési kerámia edények vizsgálati módszerei. Savállóság meghatározása MSZ-08-1567:1975Műanyag tépőzár borászati termékek palackjaihoz MSZ EN 631-1:1994Élelmiszerekkel érintkező szerkezeti anyagok és tárgyak. Ételtartályok. 1. rész: A tartályok méretei MSZ EN 1184:1998Élelmiszerekkel érintkező anyagok és eszközök. Kerámiaeszközök átlátszóságának vizsgálati módszerei MSZ EN 1183:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. A hőlökés és a hőlökésállóság vizsgálati módszerei MSZ EN 631-2:2000Élelmiszerekkel érintkező szerkezeti anyagok és tárgyak. Ételtartályok. 2. rész: A szerelvények és a tartók méretei MSZ EN ISO 8442-1:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 1. rész: Az élelmiszerek előkészítéséhez használt evőeszközök követelményei (ISO 8442-1:1997) MSZ EN ISO 8442-2:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 2. rész: A rozsdamentes acélból készült és az ezüstözött evőeszközök követelményei (ISO 8442-2:1997) MSZ EN ISO 8442-3:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 3. rész: Az ezüstözött asztali és a dekoratív üreges edények követelményei (ISO 8442-3:1997) MSZ EN ISO 8442-4:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és asztali üreges fémedények. 4. rész: Az aranyozott evőeszközök követelményei (ISO 8442-4:1997) MSZ EN 1217:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Kerámiatárgyak vízfelvételének vizsgálati módszerei MSZ EN 1388-1:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Szilikátfelületek. 1. rész: Kerámiaedényekből kioldható ólom és kadmium meghatározása MSZ EN 1388-2:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Szilikátos felületek. 2. rész: Nem kerámiából készült edények szilikátos felületeiről kioldható ólom és kadmium meghatározása MSZ EN 1900:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Nemfémes asztali edények. Fogalommeghatározások MSZ EN 12571:2000Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Szállítóegységek előkészített élelmiszereket tartalmazó élelmiszertartályokhoz. Termikus és higiéniai követelmények és vizsgálatok MSZ EN 12546-1:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 1. rész: Hőszigetelt vákuumpalackok és kancsók műszaki leírása MSZ EN 12546-2:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 2. rész: Hőszigetelt zacskók és dobozok műszaki leírása MSZ EN 12546-3:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Háztartásban használt, hőszigetelt tárolóeszközök. 3. rész: Hőtartó csomagolások műszaki leírása MSZ EN 12980:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Nem fémből készült tárgyak élelmezési és ipari célra. Az ütésállóság meghatározásának vizsgálati módszere MSZ EN 12983-1:2001Konyhaeszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhaeszközök. 1. rész: Általános követelmények MSZ EN ISO 8442-6:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 6. rész: Lakkal védett, ezüsttel futtatott üreges háztartási edények (ISO 8442-6:2000) MSZ EN ISO 8442-7:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 7. rész: Ezüstből, egyéb nemesfémből és azok ötvözeteiből készült evőeszközök műszaki leírása (ISO 8442-7:2000) MSZ EN ISO 8442-8:2001Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 8. rész: Étkezési és díszítési célú üreges edények (ISO 8442-8:2000) MSZ EN 1186-1:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 1. rész: Útmutató a teljes migráció vizsgálati módszereinek és feltételeinek kiválasztására MSZ EN 1186-2:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 2. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, teljes bemerítéssel MSZ EN 12875-2:2002Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 2. rész: A nemfémes anyagú termékek vizsgálata MSZ EN 1186-3:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 3. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, teljes bemerítéssel MSZ EN 1186-4:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 4. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, cellával MSZ EN 1186-5:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 5. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, cellával MSZ EN 1186-6:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 6. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, zacskóval MSZ EN 1186-7:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 7. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, zacskóval MSZ EN 1186-8:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 8. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei, terméktöltettel MSZ EN 1186-9:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 9. rész: A vizes élelmiszer-utánzó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei, terméktöltettel MSZ EN 1186-12:2002Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 12. rész: A kis hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ CEN/TS 14234:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Polimerbevonat papíron és kartonon. Útmutató a teljes migráció vizsgálati feltételeinek és módszereinek kiválasztására MSZ CEN/TS 14235:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Polimerbevonat fémalapon. Útmutató a teljes migráció vizsgálati feltételeinek és módszereinek kiválasztására MSZ EN 1186-10:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 10. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei (módosított módszer a nem teljes olívaolaj-extrakció esetén) MSZ EN 1186-11:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 11. rész: A C-vel jelölt szintetikus trigliceridek keverékeibe való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ EN 1186-13:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A nagy hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ EN 1186-14:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 14. rész: A zsíros élelmiszerekkel érintkező műanyagok teljes migrációjának vizsgálati módszerei (helyettesítéses vizsgálatok), izooktánnal és 95%-os etanollal MSZ EN 1186-15:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 15. rész: Zsíros élelmiszer-utánzó modellanyagokba való migráció alternatív vizsgálati módszerei, izooktánba és/vagy 95%-os etanolba való gyors extrakcióval MSZ EN 12778:2003Konyhaeszközök. Háztartási kukta MSZ EN 13248:2003Konyhaeszközök. Háztartási kávéfőző önálló hőforrással. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek MSZ EN 13750:2003Háztartási vízforraló kannák kályhán, tűzhelyen vagy főzőlapon használva. Követelmények és vizsgálati módszerek MSZ EN 14233:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. Műanyagok és műanyag termékek hőmérsékletének meghatározása a műanyag és az élelmiszer határfelületén, mikrohullámú sütő és hagyományos tűzhely esetén, a migrációvizsgálat megfelelő hőmérsékletének kiválasztására MSZ EN 13258:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Kerámiatermékek repedésállóságának vizsgálati módszerei MSZ EN 14481:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. Zsíros érintkezés meghatározásának vizsgálati módszerei MSZ EN 13130-1:2004Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Korlátozott felhasználású műanyag-alkotórészek. 1. rész: Útmutató az alkotórészek műanyagokból élelmiszerekbe és élelmiszer-utánzó modellanyagokba való fajlagos migrációjának vizsgálati módszereihez, a műanyagokban lévő alkotórészek meghatározása és az élelmiszer-utánzó modellanyagok expozíciós körülményeinek kiválasztása MSZ EN 13130-2:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 2. rész: Tereftálsav meghatározása élelmiszer-utánzatokban MSZ EN 13130-3:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 3. rész: Akrilnitril meghatározása élelmiszer-utánzatokban MSZ EN 13130-4:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 4. rész: Az 1,3-butadién meghatározása műanyagokban MSZ EN 13130-5:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 5. rész: Vinilidén-klorid meghatározása élelmiszer-utánzatokban MSZ EN 13130-6:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 6. rész: Vinilidén-klorid meghatározása műanyagokban MSZ EN 13130-7:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 7. rész: Monoetilénglikol és dietilénglikol meghatározása élelmiszer-utánzatokban MSZ EN 13130-8:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 8. rész: Izocianát meghatározása műanyagokban MSZ EN ISO 8442-5:2005Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 5. rész: Evőeszközök élességének és az élmegtartó képesség vizsgálatának előírása (ISO 8442-5:2004) MSZ EN 12983-1:2000/A1:2005Konyhaeszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhaeszközök. 1. rész: Általános követelmények MSZ EN 12778:2002/A1:2005Konyhaeszközök. Háztartási kukta MSZ EN 12875-1:2005Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 1. rész: Vizsgálati referencia-módszer MSZ EN 12875-4:2006Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 4. rész: Háztartási kerámiatermékek gyors vizsgálata MSZ EN 12875-5:2006Háztartási eszközök gépimosogatás-állósága. 5. rész: Nagykonyhai kerámiatermékek gyors vizsgálata MSZ EN 14916:2006Háztartási konyhaeszközök. Grafikus jelképek (piktogramok) MSZ EN 15136:2006Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzó modellanyagokban MSZ EN 15137:2006Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A NOGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása MSZ EN 15284:2008Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Kerámia-, üveg-, üvegkerámia vagy műanyag edények mikrohullámú melegítéssel szembeni ellenálló képességének vizsgálati módszere MSZ EN 13834:2007+A1:2009Konyhai eszközök. Hagyományos háztartási sütőkben használt eszközök MSZ EN 16889:2016Élelmiszer-higiénia. Forróital-készülékekből forró italok előállítása és adagolása. Higiéniai követelmények, migrációs vizsgálat MSZ EN ISO 8442-9:2018Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Evőeszközök és üreges háztartási edények. 9. rész: Kerámiakések követelményei (ISO 8442-9:2018) MSZ EN 13834:2021Konyhai eszközök. Hagyományos háztartási sütőkben használt eszközök MSZ EN 1217:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Kerámiatárgyak vízfelvételének vizsgálati módszerei MSZ EN 1388-1:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Szilikátos felületek. 1. rész: Kerámiaedényekből kioldható ólom és kadmium meghatározása MSZ EN 1900:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Nemfémes asztali edények. Fogalommeghatározások MSZ EN 12571:2000Élelmiszerekkel érintkező anyagok és tárgyak. Előkészített élelmiszereket tartalmazó élelmiszertartályok szállítóegységei. Termikus és higiéniai követelmények és vizsgálatok MSZ EN 1186-13:2003Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A magas hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ EN 13130-1:2004Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak. Műanyagokban lévő, korlátozott felhasználású anyagok. 1. rész: Útmutató anyagoknak műanyagokból élelmiszerekbe és élelmiszer-utánzatokba való specifikus migrációjának vizsgálati módszereihez, a műanyagokban lévő anyagok meghatározása és az élelmiszer-utánzatok expozíciós feltételeinek kiválasztása MSZ EN 15136:2006Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzatokban MSZ EN 1186-2:2023Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 2. rész: A növényi olajokba való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ EN 1186-3:2023Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 3. rész: A könnyen párolgó modellanyagokba való teljes migráció vizsgálati módszerei MSZ EN 12983-1:2023Konyhai eszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhai eszközök. 1. rész: Általános követelmények MSZ EN 12983-2:2023Konyhai eszközök. Tűzhelyen, főzőlapon használt háztartási konyhai eszközök. 2. rész: Kerámiaedények és üvegfedők általános követelményei |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 1999-04-26 |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
CEN/TC 194 | Élelmiszerekkel érintkező felszerelések | Utensils in contact with food |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 166 | Élelmiszerekkel érintkező kerámia-, üveg- és kerámia-üveg edények | Ceramic ware, glassware and glass ceramic ware in contact with food |
ISO/TC 186 | Evőeszközök, asztali és dekorációs fémedények | Cutlery and table and decorative metal hollow-ware |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Kardos Valéria |
Magyar Kerámia Szövetség | Túri András |
SGS Hungária Kft. | |
Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. | Bálint Mária |
Agrárminisztérium | Kelemen Gábor |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Dr. Kovács Ágnes |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Szőke Rita |