Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 8000 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN 1186-10:2003
Dokumentumazonosító
124952
Cím
Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 10. rész: Az olívaolajba való teljes migráció vizsgálati módszerei (módosított módszer a nem teljes olívaolaj-extrakció esetén)
Angol cím
Materials and articles in contact with foodstuffs. Plastics. Part 10: Test methods for overall migration into olive oil (modified method for use in cases where incomplete extraction of olive oil occurs)
Alkalmazási terület
This European Standard describes test methods for the determination of the overall migration into fatty food simulants from plastics materials and articles, by total immersion of test specimens in a fatty food simulant at any temperatures above 5 °C up to and including, 175 °C for selected times. When some plastics are tested by the methods in prEN 1186-2, prEN 1186-4, prEN 1186-6, prEN 1186-8, prEN 1186-12 and prEN 1186-13, the soxhlet extraction process does not achieve complete recovery of the absorbed olive oil from the test specimens. In this method, the olive oil is released from the plastics test specimens by dissolving them in chloroform, toluene, xylene or tetrahydrofuran. This method is suitable for plastics when exposure to olive oil is by total immersion as described in prEN 1186-2, in a cell, as described in prEN 1186-4, in a pouch, as described in prEN 1186-6, and by filling, as described in prEN 1186-8 and to tests carried out at low and high temperature, as described in prEN 1186-12 and prEN 1186-13. This is provided the plastics are soluble in chloroform, toluene, xylene or tetrahydrofuran and insoluble in methanol and that whenever prEN 1186-2 is referred to in this method the appropriate clause of the relevant part of prEN 1186 is substituted. The method may also be suitable for plastics which are only partially soluble in chloroform, toluene, xylene or tetrahydrofuran and insoluble in methanol. NOTE 1 This test method has been written for use with the fatty food simulant, olive oil. The test method can also be used with appropriate modifications with 'other fatty food simulants ' called simulant D - a synthetic mixture of triglycerides, sunflower oil and corn oil. These other fatty food simulants will produce different chromatograms for the simulant methyl esters to those of the methyl esters of olive oil.
ICS
67.250 Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek
A szabvány nyelve
angol
Az érvényesség kezdete
2003-07-01
A visszavonás napja
2023-04-01
További adatok
Forrás
idt EN 1186-10:2002
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 180943) ,
oldalszáma
13 oldal; G kategória
ára
Nettó: 8000 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 10080 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 10160 Ft
Szabvány életútja
Megtekintett szabvány

MSZ EN 1186-10:2003

2003-07-01 - 2023-04-01