A bizottság adatai:
A bizottság azonosító jele MSZT/MB 610
A bizottság neve Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek
A bizottság tevékenységi területe Takarmányok (ICS 65.120)
Az MB-hez tartozó szabványok
MSZ 6372:1978

Árpa takarmányozási célra

MSZ 6990:1980

Állatorvoslásban használatos diagnosztikai és szerobakteriológiai készítmények mintavétele

MSZ 6316:1979

Takarmányszalma

MSZ 6830-1:1983

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Érzékszervi vizsgálat

MSZ 6830-4:1981

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nitrogéntartalom meghatározása makro-Kjeldahl-módszerrel a nyersfehérje-tartalom számításához

MSZ 6830-6:1984

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyerszsírtartalom meghatározása dietil-éteres extrahálással

MSZ 6830-7:1981

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyersrosttartalom meghatározása

MSZ 6830-10:1978

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Karbonáttartalom meghatározása takarmánymész-tartalom számításához

MSZ 6830-14:1984

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Karotin- és xantofilltartalom meghatározása

MSZ 6830-19:1979

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyers zsírtartalom meghatározása hexános kivonással

MSZ 6830-21:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Magnéziumtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-22:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Vastartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-23:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Réztartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-24:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Mangántartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-25:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Cinktartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-28:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes káliumtartalom meghatározása lángfotometriás módszerrel

MSZ 6830-29:1980

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes nátriumtartalom meghatározása lángfotometriás módszerrel

MSZ 6830-31:1981

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Atomabszorpciós spektrofotométerek takarmányvizsgálati előírásai

MSZ 6830-32:1982

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Takarmány-alapanyagok festékmegkötő lizintartalmának meghatározása

MSZ 6830-33:1982

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Ólomtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel

MSZ 6830-34:1981

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Szója-ureázaktivitás meghatározása

MSZ 6830-35:1984

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Arzéntartalom meghatározása

MSZ 6962:1984

Ipari takarmányok mintavétele

MSZ 17634:1984

Széna-, szalmafélék és silózott takarmányok mintavétele, vizsgálata és minősítése

MSZ 17672:1984

Korpa takarmányozási célra

MSZ 17676:1984

Rizstakarmányliszt

MSZ 21339:1981

Zöldtakarmányliszt

MSZ-08-0383:1983

Foszfátvegyületek takarmányozási célra

MSZ-08-1141:1983

Takarmánysó

MSZ-08-1358:1981

Búzaőrlemények takarmányozási célra

MSZ-08-1360:1979

Teljes kukorica zöldliszt vagy pellet

MSZ-08-1366:1982

Takarmánymészkőliszt CaCOˇ3^

MSZ-08-1367:1981

Darált rozs takarmányozási célra

MSZ-08-0702:1983

Szudáni fűmag takarmányozásra

MSZ-08-1139:1984

Búzacsíra. Takarmányozási célra

MSZ-08-1357:1973

Triticale takarmányozási célra

MSZ-08-0055:1968

Édescsillagfürtmag ipari és takarmányozási célra

MSZ-08-1362:1980

Édes csillagfürt ipari takarmánygyártás céljára

MSZ-08-1365:1980

Takarmány lóbab

MSZ-08-1354:1985

Szárazborsó takarmányozási célra

MSZ-08-0712:1986

Vinasz takarmányozási célra

MSZ-08-0713:1986

Kukorica gluten takarmányozási célra

MSZ-08-0715:1987

Hántolt zabfélék takarmányozási célra

MSZ-08-1144:1987

Szárított takarmányélesztő

MSZ-08-1356:1988

Cirokmag takarmányozási célra

MSZ-08-0332:1988

Házinyúl törzskönyvezése

MSZ-08-0364:1988

Angóranyúl törzskönyvezése

MSZ-08-0365:1988

Prémes állatok törzskönyvezése

MSZ-08-0366:1988

Az ezüstróka küllemi bírálata

MSZ-08-0367:1988

A sarki róka küllemi bírálata

MSZ-08-0368:1988

A nutria küllemi bírálata

MSZ-08-0370:1988

A prémgörény küllemi bírálata

MSZ-08-0371:1988

A csincsilla küllemi bírálata

MSZ-08-0369:1988

A nyérc küllemi bírálata

MSZ-08-1148:1989

Hántolóipari takarmányok

MSZ 6326:1985

Zab

MSZ 6340:1985

Köles

MSZ 6830-30:1985

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Aflatoxintartalom meghatározása

MSZ 6830-36:1985

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A-vitamin-tartalom meghatározása

MSZ 6830-37:1985

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. E-vitamin-tartalom meghatározása

MSZ 6830-38:1985

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Kˇ3^-vitamin-tartalom meghatározása

MSZ 6830-39:1986

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Erjesztett takarmányok ecetsav-, vajsav- és tejsavtartalmának meghatározása

MSZ 6830-26:1987

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Cukortartalom meghatározása

MSZ 6830-27:1987

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Tejcukortartalom meghatározása

MSZ 6830-5:1987

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Emészthető nyersfehérje-tartalom meghatározása

MSZ 6830-17:1987

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes magnéziumtartalom meghatározása gravimetriás módszerrel

MSZ 6830-41:1987

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Kolin-klorid-tartalom meghatározása takarmánypremixekben

MSZ 6830-42:1988

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Szterigmatocisztin-tartalom meghatározása

MSZ 6978:1988

Mintavétel a takarmányok mikrobiológiai vizsgálatához

MSZ 6830-18:1988

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Keményítőtartalom meghatározása

MSZ 6976:1988

Széna- és szalmafélék tárolása

MSZ 17671:1988

Réti széna és szántóföldi szálastakarmánynövények szénája

MSZ 6830-43:1989

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A nitrit- és a nitráttartalom meghatározása

MSZ 6830-11:1989

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A peroxidszám és a savszám meghatározása

MSZ 6830-46:1989

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A narasin-nátrium-tartalom meghatározása

MSZ ISO 6498:1990

Takarmányok vizsgálati mintáinak előkészítése

MSZ ISO 6491:1990

Takarmányok összes foszfortartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel

MSZ ISO 6495:1990

Takarmányok vízoldható kloridtartalmának meghatározása

MSZ ISO 5984:1992

Takarmányok nyershamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 5985:1992

Takarmányok sósavban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása

MSZ ISO 6490-1:1992

Takarmányok kalciumtartalmának meghatározása. Titrimetriás módszer

MSZ ISO 6490-2:1992

Takarmányok kalciumtartalmának meghatározása. Atomabszorpciós spektrofotometriás módszer

MSZ ISO 6496:1993

Takarmányok nedvességtartalmának meghatározása

MSZ ISO 6654:1993

Takarmányok karbamidtartalmának meghatározása

MSZ 6884-3:1993

Takarmányvizsgálati módszerek. A nyersrostartalom meghatározása

MSZ 6884-4:1993

Takarmányvizsgálati módszerek. A teobromintartalom meghatározása

MSZ 6884-5:1993

Takarmányvizsgálati módszerek. A hidrogén-cianid-tartalom meghatározása

MSZ 6884-1:1994

Takarmányvizsgálati módszerek. Általános előírások

MSZ 6884-2:1994

Takarmányvizsgálati módszerek. Mintavétel

MSZ 21340:1995

Állati eredetű takarmányok

MSZ 12540:1998

Morzsolt kukorica takarmányozási célra

MSZ EN 12824:1999

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a szalmonellák kimutatására (Az ISO 6759:1993 módosított változata)

MSZ 6830-40:1999

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A fluortartalom meghatározása

MSZ ISO 4833:1999

Mikrobiológia. Általános útmutató mikroorganizmusok számlálásához. Telepszámlálási technika 30 °C-on

MSZ ISO 7402:1999

Mikrobiológia. Általános útmutató az enterobaktériumok számának reszuszcitáció nélküli meghatározására. MPN és telepszámlálási technika

MSZ ISO 7937:1999

Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A Clostridium perfringens-szám meghatározásának horizontális módszere. Telepszámlálási technika

MSZ ISO 7954:1999

Mikrobiológia. Általános útmutató élesztők és penészek számlálásához. Telepszámlálási technika 25 °C-on

MSZ 6830-11:1999

Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A peroxidszám és a savszám meghatározása

MSZ EN ISO 14182:2000

Takarmányok. A szervesfoszfor-tartalmú peszticidmaradékok meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14182:1999)

MSZ EN ISO 6865:2001

Takarmányok. A nyersrosttartalom meghatározása. Közbenső szűrési módszer (ISO 6865:2000)

MSZ EN ISO 6867:2001

Takarmányok. Az E-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 6867:2000)

MSZ EN ISO 6869:2001

Takarmányok. A kalcium-, réz-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, nátrium- és cinktartalom meghatározása. Atomabszorpciós spektrometriás módszer (ISO 6869:2000)

MSZ EN ISO 14181:2001

Takarmányok. A klórtartalmú szerves peszticidek maradékainak meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14181:2000)

MSZ EN ISO 14565:2001

Takarmányok. Az A-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14565:2000)

MSZ EN ISO 14939:2001

Takarmányok. A karbadoxtartalom meghatározása. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14939:2001)

MSZ ISO 6491:2001

Takarmányok. A foszfortartalom meghatározása. Spektometriás módszer

MSZ ISO 6495:2001

Takarmányok. A vízoldható kloridtartalom meghatározása

MSZ ISO 6496:2001

Takarmány. A nedvesség- és az egyéb illóanyag-tartalom meghatározása

MSZ ISO 6498:2001

Takarmányok. A vizsgálati minták előkészítése

MSZ EN ISO 14902:2002

Takarmányok. A tripszininhibitor aktivitásának meghatározása szójatermékekben (ISO 14902:2001)

MSZ EN ISO 9831:2004

Állati takarmányok, állati termékek és ürülékek vagy vizelet. A bruttó kalóriaérték meghatározása. Kaloriméterbombás módszer (ISO 9831:1998)

MSZ EN ISO 6497:2005

Takarmányok. Mintavétel (ISO 6497:2002)

MSZ EN ISO 7088:2005

Halliszt. Szakszótár (ISO 7088:1981)

MSZ EN ISO 15914:2005

Takarmányok. Az összes keményítőtartalom enzimatikus meghatározása (ISO 15914:2004)

MSZ EN ISO 13903:2005

Takarmányok. Az aminosav-tartalom meghatározása (ISO 13903:2005)

MSZ EN ISO 13904:2005

Takarmányok. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2005)

MSZ EN ISO 5983-1:2005

Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Kjeldahl-módszer (ISO 5983-1:2005)

MSZ EN ISO 5983-2:2005

Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos/vízgőz-desztillációs módszer (ISO 5983-2:2005)

MSZ EN ISO 16472:2006

Takarmányok. Az amilázzal kezelt, neutrális detergenses rosttartalom meghatározása (ISO 16472:2006)

MSZ EN ISO 17375:2006

Takarmányok. Az aflatoxin Bˇ1^ meghatározása (ISO 17375:2006)

MSZ EN 15510:2008

Takarmányok. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, kobalt-, molibdén-, arzén-, ólom- és kadmiumtartalom meghatározása ICP-AES-sel

MSZ EN 15550:2008

Takarmányok. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása nyomás alatti feltárást követő grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS)

MSZ EN ISO 13906:2009

Takarmányok. A savas-detergenses rost- (ADF-) és lignin- (ADL-) tartalom meghatározása (ISO 13906:2008)

MSZ EN ISO 14183:2009

Takarmányok. A monenzin-, a narizin- és a szalinomicin-tartalom meghatározása. Oszlop utáni származékképzést alkalmazó folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14183:2005)

MSZ EN ISO 16634-1:2009

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Olajmagvak és takarmányok (ISO 16634-1:2008)

MSZ EN 15741:2009

Takarmányok. Az OC-peszticidek és a PCB-k meghatározása GC/MS módszerrel

MSZ EN 15742:2009

Takarmányok. Az OC-peszticidek és a PCB-k meghatározása GC/ECD módszerrel

MSZ EN ISO 5983-2:2009

Takarmány. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos és gőzdesztillációs módszer (ISO 5983-2:2009)

MSZ EN 15781:2009

Takarmányok. A maduramicin-ammónium meghatározása fordított fázisú HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel

MSZ EN 15782:2009

Takarmányok. A nikarbazin meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer

MSZ EN 15784:2010

Takarmányok. A feltételezett Bacillus spp. elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15785:2010

Takarmányok. A Bifidobacterium spp. elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15786:2010

Takarmányok. A Pediococcus spp. elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15787:2010

Takarmányok. A Lactobacillus spp. elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15788:2010

Takarmányok. Az Enterococcus spp. (E. faecium) elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15789:2010

Takarmányok. A probiotikus élesztőgomba-törzsek elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15791:2010

Takarmányok. A deoxinivalenol meghatározása takarmányban. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással

MSZ EN 15792:2010

Takarmányok. A zearalenon meghatározása takarmányban. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer fluoreszcenciás detektálással és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással

MSZ EN ISO 30024:2010

Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2009)

MSZ EN ISO 12099:2010

Takarmányok, gabonák és gabonaőrlemények. A közeli infravörös spektrometria alkalmazási irányelvei (ISO 12099:2010)

MSZ EN 16006:2012

Takarmányok. A fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^ összegének meghatározása keverék takarmányban, immunaffinitásos előtisztítással és RP-HPLC-vel, oszlop előtti vagy utáni származékképzéssel és fluoreszcens kimutatással

MSZ EN 16007:2012

Takarmányok. Az ochratoxin A meghatározása takarmányban, immunaffinitás-oszlopos előtisztítással, nagy felbontású folyadékkromatográfiával és fluoreszcens kimutatással

MSZ EN 15621:2012

Takarmányok. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, kén-, vas-, cink-, réz-, mangán- és kobalttartalom meghatározása nyomás alatti feltárás utáni ICP-AES-sel

MSZ EN 16158:2012

Takarmányok. A szemduramicintartalom meghatározása. Folyadékkromatográfiás módszer „faszerkezetű” analitikai megközelítéssel

MSZ EN 16159:2012

Takarmányok. A szelén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN 16160:2012

Takarmányok. A hidrociánsav meghatározása HPLC-vel

MSZ EN 16206:2012

Takarmányok. Az arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN 16162:2012

Takarmányok. A dekokinát meghatározása HPLC-vel és fluoreszcens kimutatással

MSZ EN 16215:2012

Takarmányok. A dioxinok és a dioxionhoz hasonló PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel és ezek indikátor-PCB-inek meghatározása GC/HRMS-sel

MSZ EN ISO 6498:2012

Takarmány. A minta-előkészítés irányelvei (ISO 6498:2012)

MSZ EN 16277:2012

Takarmány. A higany meghatározása hideg gőzös atomabszorpciós spektrometriával (CVAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (extrakció 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN 16278:2012

Takarmány. A szervetlen arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HG-AAS), mikrohullámú extrakció és szilárd fázisú extrakciós (SPE) elválasztás után

MSZ EN 16279:2012

Takarmány. A fluoridtartalom meghatározása sósavas kezelés után, ionszelektív elektródos módszerrel (ISE)

MSZ EN ISO 17180:2013

Takarmányok. A lizin, a metionin és a treonin meghatározása kereskedelmi aminosav-tartalmú termékekben és előkeverékekben (ISO 17180:2013)

MSZ EN ISO 13904:2016

Takarmány. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2016)

MSZ EN 16877:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A T-2 és a HT-2 toxinok, valamint a deoxinivalenol és a zearalenon meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban LC-MS-sel

MSZ EN 16936:2017

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és az avoparcin antibiotikumok szűrése szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, mikrobiológiai lemezvizsgálattal

MSZ EN 16930:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A karbadox és az olakvindox meghatározása HPLC/UV-vel

MSZ EN 16967:2017

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A kutyáknak és macskáknak szánt takarmány-alapanyagok és összetett takarmányok (kedvtelésből tartott állatok eledelei) metabolizálható energiaszintjének prediktív egyenletei, beleértve a diétás eledeleket

MSZ EN 15510:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, kobalt-, molibdén- és ólomtartalom meghatározása ICP-AES-sel

MSZ EN 15550:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS), nyomás alatti roncsolás után

MSZ EN 15621:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, kén-, vas-, cink-, réz-, mangán- és kobalttartalom meghatározása ICP-AES-sel, nyomás alatti feltárás után

MSZ EN 16939:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, spiramicin és virginiamicin kimutatása. Vékonyréteg-kromatográfia és bioautográfia

MSZ EN 17050:2017

Takarmány. Mintavételi és vizsgálai módszerek. A jód meghatározása takarmányban ICP-MS-sel

MSZ EN ISO 12099:2017

Takarmány, gabonafélék és gabonaőrlemények. A közeli infravörös spektrometria alkalmazási irányelvei (ISO 12099:2017)

MSZ EN 17053:2018

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer)

MSZ EN 17049:2018

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, a spiramicin, a virginiamicin, a karbadox és az olakvindox azonosítása szubadditív szinteken, összetett takarmányban. Megerősítő vizsgálatok LC-MS-sel

MSZ CEN/TS 17174:2018

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Egyetlen laboratórium által és körvizsgálat által validált analitikai módszerek teljesítményjellemzői nehézfémek meghatározása esetén

MSZ 12541:2019

Takarmánybúza

MSZ EN 17294:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Szerves savak meghatározása ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD)

MSZ EN 17298:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Benzoesav és szorbinsav meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC)

MSZ EN 17299:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS)

MSZ EN 17212:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás detektálással, folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS)

MSZ EN 17256:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17270:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Teobromin meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, beleértve a kakaóból származó összetevőket, folyadékkromatográfiával

MSZ EN 17194:2020

Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. Deoxinivalenol, aflatoxin Bˇ1^, fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^, T-2 és HT-2 toxinok, zearalenon és ochratoxin A meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 16215:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A dioxinok és a dioxionszerű PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel és az indikátor-PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel

MSZ EN 15741:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az OCP-k és a PCB-k meghatározása GC/MS-sel

MSZ EN 15742:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az OCP-k meghatározása GC-ECD-vel

MSZ EN 17362:2020

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17374:2021

Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. Szervetlen arzén meghatározása takarmányban anioncserés HPLC-ICP-MS-sel

MSZ EN 17462:2021

Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. A jód-131, a cézium-134 és a cézium-137 radionuklidok meghatározása takarmányban

MSZ EN 15786:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Pediococcus spp. kimutatása és számlálása

MSZ EN 15787:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Lactobacillus spp. kimutatása és számlálása

MSZ EN 15788:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Enterococcus spp. (E. faecium) kimutatása és számlálása

MSZ EN 15789:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Saccharomyces cerevisiae kimutatása és számlálása

MSZ EN 17517:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az ásványolaj-eredetű telített szénhidrogének (MOSH) és aromás szénhidrogének (MOAH) meghatározása online HPLC-GC-FID vizsgálattal

MSZ EN 17547:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az A-, E- és D-vitamin-tartalom meghatározása. Szilárd fázisú extrakciós (SPE-) tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC-) módszer

MSZ EN 17550:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A karotinoidok meghatározása összetett takarmányokban és előkeverékekben nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. UV-detektálás (HPLC-UV)

MSZ EN 15784:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Bacillus spp. kimutatása és számlálása

MSZ EN ISO 14182:2000

Takarmányok. A szervesfoszfor-tartalmú peszticidek maradékának meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14182:1999)

MSZ EN ISO 6865:2001

Takarmányok. A nyersrost-tartalom meghatározása. Közbenső szűrési módszer (ISO 6865:2000)

MSZ EN ISO 6867:2001

Takarmányok. Az E-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 6867:2000)

MSZ EN ISO 6869:2001

Takarmányok. A kalcium-, réz-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, nátrium- és cinktartalom meghatározása. Atomabszorpciós spektrometriás módszer (ISO 6869:2000)

MSZ EN ISO 14181:2001

Takarmányok. A klórozott szerves peszticidmaradékok meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14181:2000)

MSZ ISO 6496:2001

Takarmányok. A nedvesség- és az egyéb illóanyag-tartalom meghatározása

MSZ EN ISO 14902:2002

Takarmányok. A tripszininhibitor aktivitásának meghatározása szójatermékekben (ISO 14902:2001)

MSZ EN ISO 6497:2005

Takarmányok. Mintavétel (ISO 6497:2002)

MSZ EN ISO 15914:2005

Takarmányok. Az összes keményítőtartalom enzimatikus meghatározása (ISO 15914:2004)

MSZ EN ISO 17375:2006

Takarmányok. Az aflatoxin B1 meghatározása (ISO 17375:2006)

MSZ EN ISO 16634-1:2009

Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Olajmagvak és takarmányok (ISO 16634-1:2008)

MSZ EN ISO 5983-2:2009

Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos és vízgőz-desztillációs módszer (ISO 5983-2:2009)

MSZ EN 15781:2009

Takarmányok. A maduramicin-ammónium meghatározása fordított fázisú HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel

MSZ EN 15782:2009

Takarmányok. A nikarbazin meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer

MSZ EN 15784:2010

Takarmányok. A feltételezett Bacillus spp. elkülönítése és megszámlálása

MSZ EN 15791:2010

Élelmiszerek. A dezoxinivalenol meghatározása takarmányban. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással

MSZ EN 15792:2010

Takarmányok. A zearalenon meghatározása takarmányban. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer fluoreszcenciás detektálással és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással

MSZ EN ISO 30024:2010

Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2009)

MSZ EN 16006:2012

Takarmányok. Az összes fumonizin B1- és B2-tartalom meghatározása összetett takarmányban, immunaffinitásos előtisztítással és RP-HPLC-vel, oszlop előtti vagy utáni származékképzéssel és fluoreszcens kimutatással

MSZ EN 16007:2012

Takarmányok. Az ochratoxin A meghatározása takarmányban, immunaffinitás-oszlopos előtisztítással, nagynyomású folyadékkromatográfiával és fluoreszcens kimutatással

MSZ EN 16158:2012

Takarmányok. A szemduramicintartalom meghatározása. Folyadékkromatográfiás módszer, „faszerkezetű” analitikai megközelítéssel

MSZ EN 16159:2012

Takarmányok. A szelén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN 16160:2012

Takarmányok. A ciánsav meghatározása HPLC-vel

MSZ EN 16206:2012

Takarmányok. Az arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN ISO 6498:2012

Takarmányok. A minta-előkészítés irányelvei (ISO 6498:2012)

MSZ EN 16277:2012

Takarmányok. A higany meghatározása hideggőzös atomabszorpciós spektrometriával (CVAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (extrakció 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal)

MSZ EN 16278:2012

Takarmányok. A szervetlen arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HG-AAS), mikrohullámú extrakció és szilárd fázisú extrakciós (SPE) elválasztás után

MSZ EN 16279:2012

Takarmányok. A fluorid-tartalom meghatározása sósavas kezelés után, ionszelektív elektródos módszerrel (ISE)

MSZ EN ISO 13904:2016

Takarmány. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2016)

MSZ EN 16877:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A T-2 és a HT-2 toxinok, valamint a deoxinivalenol és a zearalenon meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban LCMS-sel

MSZ EN 16936:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, a virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és az avoparcin antibiotikumok szűrése szubadditív szinteken, összetett takarmányban, mikrobiológiai lemezvizsgálattal

MSZ EN 16967:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kutyáknak és macskáknak szánt takarmány-alapanyagok és takarmánykeverékek (kisállateledelek) metabolizálható energiaszintjének prediktív egyenletei, beleértve a diétás eledeleket

MSZ EN 15550:2017

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS), nyomás alatti feltárás után

MSZ EN 17194:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Deoxinivalenol, aflatoxin Bˇ1^, fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^, T-2 toxin, HT-2 toxin, zearalenon és ochratoxin A meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17504:2022

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A gosszipol meghatározása gyapotmagban és takarmányokban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17053:2018

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer)

MSZ ISO 5984:2023

Takarmányok. A nyershamutartalom meghatározása

MSZ EN 17683:2023

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pirrolizidin-alkaloidok meghatározása takarmányban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17270:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Teobromin meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, beleértve a kakaóból származó összetevőket, folyadékkromatográfiával

MSZ ISO 6495-1:2023

Takarmányok. A vízben oldható kloridok meghatározása. 1. rész: Titrimetriás módszer

MSZ ISO 5985:2023

Takarmányok. A sósavban oldhatatlan hamutartalom meghatározása

MSZ ISO 5985:2002/Amd 1:2023

Takarmányok. A sósavban oldhatatlan hamutartalom meghatározása. 1. módosítás

MSZ EN 17212:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS)

MSZ EN 17362:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel

MSZ CEN/TR 17421:2024

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ajánlások az elemzések multianalit-módszerekkel végzett körvizsgálatok szervezésére és értékelésére

MSZ CEN ISO/TS 17764-1:2024

Takarmányok. A zsírsavtartalom meghatározása. 1. rész: Metilészterek elkészítése (ISO/TS 17764-1:2002)

MSZ CEN ISO/TS 17764-2:2024

Takarmányok. A zsírsavtartalom meghatározása. 2. rész: Gázkromatográfiás módszer (ISO/TS 17764-2:2002)

MSZ CEN/TS 15754:2024

Takarmányok. A cukortartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfiás módszer (HPAEC-PAD)

MSZ CEN/TS 15790:2024

Takarmányok. Saccharomyces cerevisiae (élesztő) probiotikus törzsek PCR-tipizálása

MSZ CEN/TS 17455:2024

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A mikotoxinok meghatározására szolgáló, egyetlen laboratórium által és körvizsgálat által validált elemzési módszerek teljesítménykritériumai

MSZ CEN/TS 17697:2024

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A laktobacilusok, pediokokkuszok, enterokokkuszok és bacilusok PFGE-tipizálása takarmányokban

MSZ EN 17853:2024

Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A sértetlen glükozinolátok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN 17294:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Szerves savak meghatározása ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD)

MSZ EN 17298:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Benzoesav és szorbinsav meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC)

MSZ EN 17299:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS)

MSZ EN 17256:2020

Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel

MSZ EN ISO 30024:2024

Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2024)

Elnök Párkányi Gábor
Elnökhelyettes Pótsa Zsófia
Titkár Szalay Anna
Megalakulás 1996-05-22

Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek Animal feeding stuffs. Methods of sampling and analysis

Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k
Azonosító jele Neve magyarul Neve angolul
ISO/TC 34/SC 10 Takarmányok Animal feeding stuffs

Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek
MB-tag neve MB-tag képviselőjének neve
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dr. Mézes Miklós
Mertcontrol Hungary Kft. Párkányi Gábor
Concordia Közraktár Zrt. Kocsis Sándorné
Gabonatermesztők Országos Szövetsége Petőházi Tamás
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége Csősz Tibor
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Balázs Viktor
Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége Pótsa Zsófia
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. Balázs Gábor
SGS Hungária Kft. Molnár Lajos
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kusnyarik Éva
Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mádi Éva
Agrárminisztérium Máriáss Balázs