Magyar Szabványügyi Testület
Magyar Szabványügyi Testület
- MSZT-ről
- Szabványosítás
- Tanúsítás
- MSZT-Akadémia
- Szolgáltatások
- Megrendelt szabványok
- Számláim
- Belépés
hibabejelentő
A bizottság adatai: | |
---|---|
A bizottság azonosító jele | MSZT/MB 610 |
A bizottság neve | Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek |
A bizottság tevékenységi területe | Takarmányok (ICS 65.120) |
Az MB-hez tartozó szabványok |
MSZ 6372:1978
Árpa takarmányozási célra MSZ 6990:1980Állatorvoslásban használatos diagnosztikai és szerobakteriológiai készítmények mintavétele MSZ 6316:1979Takarmányszalma MSZ 6830-1:1983Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Érzékszervi vizsgálat MSZ 6830-4:1981Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nitrogéntartalom meghatározása makro-Kjeldahl-módszerrel a nyersfehérje-tartalom számításához MSZ 6830-6:1984Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyerszsírtartalom meghatározása dietil-éteres extrahálással MSZ 6830-7:1981Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyersrosttartalom meghatározása MSZ 6830-10:1978Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Karbonáttartalom meghatározása takarmánymész-tartalom számításához MSZ 6830-14:1984Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Karotin- és xantofilltartalom meghatározása MSZ 6830-19:1979Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Nyers zsírtartalom meghatározása hexános kivonással MSZ 6830-21:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Magnéziumtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-22:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Vastartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-23:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Réztartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-24:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Mangántartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-25:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Cinktartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-28:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes káliumtartalom meghatározása lángfotometriás módszerrel MSZ 6830-29:1980Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes nátriumtartalom meghatározása lángfotometriás módszerrel MSZ 6830-31:1981Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Atomabszorpciós spektrofotométerek takarmányvizsgálati előírásai MSZ 6830-32:1982Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Takarmány-alapanyagok festékmegkötő lizintartalmának meghatározása MSZ 6830-33:1982Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Ólomtartalom meghatározása atomabszorpciós módszerrel MSZ 6830-34:1981Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Szója-ureázaktivitás meghatározása MSZ 6830-35:1984Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Arzéntartalom meghatározása MSZ 6962:1984Ipari takarmányok mintavétele MSZ 17634:1984Széna-, szalmafélék és silózott takarmányok mintavétele, vizsgálata és minősítése MSZ 17672:1984Korpa takarmányozási célra MSZ 17676:1984Rizstakarmányliszt MSZ 21339:1981Zöldtakarmányliszt MSZ-08-0383:1983Foszfátvegyületek takarmányozási célra MSZ-08-1141:1983Takarmánysó MSZ-08-1358:1981Búzaőrlemények takarmányozási célra MSZ-08-1360:1979Teljes kukorica zöldliszt vagy pellet MSZ-08-1366:1982Takarmánymészkőliszt CaCOˇ3^ MSZ-08-1367:1981Darált rozs takarmányozási célra MSZ-08-0702:1983Szudáni fűmag takarmányozásra MSZ-08-1139:1984Búzacsíra. Takarmányozási célra MSZ-08-1357:1973Triticale takarmányozási célra MSZ-08-0055:1968Édescsillagfürtmag ipari és takarmányozási célra MSZ-08-1362:1980Édes csillagfürt ipari takarmánygyártás céljára MSZ-08-1365:1980Takarmány lóbab MSZ-08-1354:1985Szárazborsó takarmányozási célra MSZ-08-0712:1986Vinasz takarmányozási célra MSZ-08-0713:1986Kukorica gluten takarmányozási célra MSZ-08-0715:1987Hántolt zabfélék takarmányozási célra MSZ-08-1144:1987Szárított takarmányélesztő MSZ-08-1356:1988Cirokmag takarmányozási célra MSZ-08-0332:1988Házinyúl törzskönyvezése MSZ-08-0364:1988Angóranyúl törzskönyvezése MSZ-08-0365:1988Prémes állatok törzskönyvezése MSZ-08-0366:1988Az ezüstróka küllemi bírálata MSZ-08-0367:1988A sarki róka küllemi bírálata MSZ-08-0368:1988A nutria küllemi bírálata MSZ-08-0370:1988A prémgörény küllemi bírálata MSZ-08-0371:1988A csincsilla küllemi bírálata MSZ-08-0369:1988A nyérc küllemi bírálata MSZ-08-1148:1989Hántolóipari takarmányok MSZ 6326:1985Zab MSZ 6340:1985Köles MSZ 6830-30:1985Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Aflatoxintartalom meghatározása MSZ 6830-36:1985Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A-vitamin-tartalom meghatározása MSZ 6830-37:1985Takarmányok táplálóértékének megállapítása. E-vitamin-tartalom meghatározása MSZ 6830-38:1985Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Kˇ3^-vitamin-tartalom meghatározása MSZ 6830-39:1986Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Erjesztett takarmányok ecetsav-, vajsav- és tejsavtartalmának meghatározása MSZ 6830-26:1987Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Cukortartalom meghatározása MSZ 6830-27:1987Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Tejcukortartalom meghatározása MSZ 6830-5:1987Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Emészthető nyersfehérje-tartalom meghatározása MSZ 6830-17:1987Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Összes magnéziumtartalom meghatározása gravimetriás módszerrel MSZ 6830-41:1987Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Kolin-klorid-tartalom meghatározása takarmánypremixekben MSZ 6830-42:1988Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Szterigmatocisztin-tartalom meghatározása MSZ 6978:1988Mintavétel a takarmányok mikrobiológiai vizsgálatához MSZ 6830-18:1988Takarmányok táplálóértékének megállapítása. Keményítőtartalom meghatározása MSZ 6976:1988Széna- és szalmafélék tárolása MSZ 17671:1988Réti széna és szántóföldi szálastakarmánynövények szénája MSZ 6830-43:1989Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A nitrit- és a nitráttartalom meghatározása MSZ 6830-11:1989Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A peroxidszám és a savszám meghatározása MSZ 6830-46:1989Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A narasin-nátrium-tartalom meghatározása MSZ ISO 6498:1990Takarmányok vizsgálati mintáinak előkészítése MSZ ISO 6491:1990Takarmányok összes foszfortartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel MSZ ISO 6495:1990Takarmányok vízoldható kloridtartalmának meghatározása MSZ ISO 5984:1992Takarmányok nyershamutartalmának meghatározása MSZ ISO 5985:1992Takarmányok sósavban oldhatatlan hamutartalmának meghatározása MSZ ISO 6490-1:1992Takarmányok kalciumtartalmának meghatározása. Titrimetriás módszer MSZ ISO 6490-2:1992Takarmányok kalciumtartalmának meghatározása. Atomabszorpciós spektrofotometriás módszer MSZ ISO 6496:1993Takarmányok nedvességtartalmának meghatározása MSZ ISO 6654:1993Takarmányok karbamidtartalmának meghatározása MSZ 6884-3:1993Takarmányvizsgálati módszerek. A nyersrostartalom meghatározása MSZ 6884-4:1993Takarmányvizsgálati módszerek. A teobromintartalom meghatározása MSZ 6884-5:1993Takarmányvizsgálati módszerek. A hidrogén-cianid-tartalom meghatározása MSZ 6884-1:1994Takarmányvizsgálati módszerek. Általános előírások MSZ 6884-2:1994Takarmányvizsgálati módszerek. Mintavétel MSZ 21340:1995Állati eredetű takarmányok MSZ 12540:1998Morzsolt kukorica takarmányozási célra MSZ EN 12824:1999Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. Horizontális módszer a szalmonellák kimutatására (Az ISO 6759:1993 módosított változata) MSZ 6830-40:1999Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A fluortartalom meghatározása MSZ ISO 4833:1999Mikrobiológia. Általános útmutató mikroorganizmusok számlálásához. Telepszámlálási technika 30 °C-on MSZ ISO 7402:1999Mikrobiológia. Általános útmutató az enterobaktériumok számának reszuszcitáció nélküli meghatározására. MPN és telepszámlálási technika MSZ ISO 7937:1999Élelmiszerek és takarmányok mikrobiológiája. A Clostridium perfringens-szám meghatározásának horizontális módszere. Telepszámlálási technika MSZ ISO 7954:1999Mikrobiológia. Általános útmutató élesztők és penészek számlálásához. Telepszámlálási technika 25 °C-on MSZ 6830-11:1999Takarmányok táplálóértékének megállapítása. A peroxidszám és a savszám meghatározása MSZ EN ISO 14182:2000Takarmányok. A szervesfoszfor-tartalmú peszticidmaradékok meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14182:1999) MSZ EN ISO 6865:2001Takarmányok. A nyersrosttartalom meghatározása. Közbenső szűrési módszer (ISO 6865:2000) MSZ EN ISO 6867:2001Takarmányok. Az E-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 6867:2000) MSZ EN ISO 6869:2001Takarmányok. A kalcium-, réz-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, nátrium- és cinktartalom meghatározása. Atomabszorpciós spektrometriás módszer (ISO 6869:2000) MSZ EN ISO 14181:2001Takarmányok. A klórtartalmú szerves peszticidek maradékainak meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14181:2000) MSZ EN ISO 14565:2001Takarmányok. Az A-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14565:2000) MSZ EN ISO 14939:2001Takarmányok. A karbadoxtartalom meghatározása. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14939:2001) MSZ ISO 6491:2001Takarmányok. A foszfortartalom meghatározása. Spektometriás módszer MSZ ISO 6495:2001Takarmányok. A vízoldható kloridtartalom meghatározása MSZ ISO 6496:2001Takarmány. A nedvesség- és az egyéb illóanyag-tartalom meghatározása MSZ ISO 6498:2001Takarmányok. A vizsgálati minták előkészítése MSZ EN ISO 14902:2002Takarmányok. A tripszininhibitor aktivitásának meghatározása szójatermékekben (ISO 14902:2001) MSZ EN ISO 9831:2004Állati takarmányok, állati termékek és ürülékek vagy vizelet. A bruttó kalóriaérték meghatározása. Kaloriméterbombás módszer (ISO 9831:1998) MSZ EN ISO 6497:2005Takarmányok. Mintavétel (ISO 6497:2002) MSZ EN ISO 7088:2005Halliszt. Szakszótár (ISO 7088:1981) MSZ EN ISO 15914:2005Takarmányok. Az összes keményítőtartalom enzimatikus meghatározása (ISO 15914:2004) MSZ EN ISO 13903:2005Takarmányok. Az aminosav-tartalom meghatározása (ISO 13903:2005) MSZ EN ISO 13904:2005Takarmányok. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2005) MSZ EN ISO 5983-1:2005Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Kjeldahl-módszer (ISO 5983-1:2005) MSZ EN ISO 5983-2:2005Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos/vízgőz-desztillációs módszer (ISO 5983-2:2005) MSZ EN ISO 16472:2006Takarmányok. Az amilázzal kezelt, neutrális detergenses rosttartalom meghatározása (ISO 16472:2006) MSZ EN ISO 17375:2006Takarmányok. Az aflatoxin Bˇ1^ meghatározása (ISO 17375:2006) MSZ EN 15510:2008Takarmányok. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, kobalt-, molibdén-, arzén-, ólom- és kadmiumtartalom meghatározása ICP-AES-sel MSZ EN 15550:2008Takarmányok. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása nyomás alatti feltárást követő grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS) MSZ EN ISO 13906:2009Takarmányok. A savas-detergenses rost- (ADF-) és lignin- (ADL-) tartalom meghatározása (ISO 13906:2008) MSZ EN ISO 14183:2009Takarmányok. A monenzin-, a narizin- és a szalinomicin-tartalom meghatározása. Oszlop utáni származékképzést alkalmazó folyadékkromatográfiás módszer (ISO 14183:2005) MSZ EN ISO 16634-1:2009Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Olajmagvak és takarmányok (ISO 16634-1:2008) MSZ EN 15741:2009Takarmányok. Az OC-peszticidek és a PCB-k meghatározása GC/MS módszerrel MSZ EN 15742:2009Takarmányok. Az OC-peszticidek és a PCB-k meghatározása GC/ECD módszerrel MSZ EN ISO 5983-2:2009Takarmány. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos és gőzdesztillációs módszer (ISO 5983-2:2009) MSZ EN 15781:2009Takarmányok. A maduramicin-ammónium meghatározása fordított fázisú HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel MSZ EN 15782:2009Takarmányok. A nikarbazin meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 15784:2010Takarmányok. A feltételezett Bacillus spp. elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15785:2010Takarmányok. A Bifidobacterium spp. elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15786:2010Takarmányok. A Pediococcus spp. elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15787:2010Takarmányok. A Lactobacillus spp. elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15788:2010Takarmányok. Az Enterococcus spp. (E. faecium) elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15789:2010Takarmányok. A probiotikus élesztőgomba-törzsek elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15791:2010Takarmányok. A deoxinivalenol meghatározása takarmányban. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ EN 15792:2010Takarmányok. A zearalenon meghatározása takarmányban. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer fluoreszcenciás detektálással és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ EN ISO 30024:2010Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2009) MSZ EN ISO 12099:2010Takarmányok, gabonák és gabonaőrlemények. A közeli infravörös spektrometria alkalmazási irányelvei (ISO 12099:2010) MSZ EN 16006:2012Takarmányok. A fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^ összegének meghatározása keverék takarmányban, immunaffinitásos előtisztítással és RP-HPLC-vel, oszlop előtti vagy utáni származékképzéssel és fluoreszcens kimutatással MSZ EN 16007:2012Takarmányok. Az ochratoxin A meghatározása takarmányban, immunaffinitás-oszlopos előtisztítással, nagy felbontású folyadékkromatográfiával és fluoreszcens kimutatással MSZ EN 15621:2012Takarmányok. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, kén-, vas-, cink-, réz-, mangán- és kobalttartalom meghatározása nyomás alatti feltárás utáni ICP-AES-sel MSZ EN 16158:2012Takarmányok. A szemduramicintartalom meghatározása. Folyadékkromatográfiás módszer „faszerkezetű” analitikai megközelítéssel MSZ EN 16159:2012Takarmányok. A szelén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN 16160:2012Takarmányok. A hidrociánsav meghatározása HPLC-vel MSZ EN 16206:2012Takarmányok. Az arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN 16162:2012Takarmányok. A dekokinát meghatározása HPLC-vel és fluoreszcens kimutatással MSZ EN 16215:2012Takarmányok. A dioxinok és a dioxionhoz hasonló PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel és ezek indikátor-PCB-inek meghatározása GC/HRMS-sel MSZ EN ISO 6498:2012Takarmány. A minta-előkészítés irányelvei (ISO 6498:2012) MSZ EN 16277:2012Takarmány. A higany meghatározása hideg gőzös atomabszorpciós spektrometriával (CVAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (extrakció 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN 16278:2012Takarmány. A szervetlen arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HG-AAS), mikrohullámú extrakció és szilárd fázisú extrakciós (SPE) elválasztás után MSZ EN 16279:2012Takarmány. A fluoridtartalom meghatározása sósavas kezelés után, ionszelektív elektródos módszerrel (ISE) MSZ EN ISO 17180:2013Takarmányok. A lizin, a metionin és a treonin meghatározása kereskedelmi aminosav-tartalmú termékekben és előkeverékekben (ISO 17180:2013) MSZ EN ISO 13904:2016Takarmány. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2016) MSZ EN 16877:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A T-2 és a HT-2 toxinok, valamint a deoxinivalenol és a zearalenon meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban LC-MS-sel MSZ EN 16936:2017Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és az avoparcin antibiotikumok szűrése szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, mikrobiológiai lemezvizsgálattal MSZ EN 16930:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A karbadox és az olakvindox meghatározása HPLC/UV-vel MSZ EN 16967:2017Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A kutyáknak és macskáknak szánt takarmány-alapanyagok és összetett takarmányok (kedvtelésből tartott állatok eledelei) metabolizálható energiaszintjének prediktív egyenletei, beleértve a diétás eledeleket MSZ EN 15510:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, vas-, cink-, réz-, mangán-, kobalt-, molibdén- és ólomtartalom meghatározása ICP-AES-sel MSZ EN 15550:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS), nyomás alatti roncsolás után MSZ EN 15621:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kalcium-, nátrium-, foszfor-, magnézium-, kálium-, kén-, vas-, cink-, réz-, mangán- és kobalttartalom meghatározása ICP-AES-sel, nyomás alatti feltárás után MSZ EN 16939:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, spiramicin és virginiamicin kimutatása. Vékonyréteg-kromatográfia és bioautográfia MSZ EN 17050:2017Takarmány. Mintavételi és vizsgálai módszerek. A jód meghatározása takarmányban ICP-MS-sel MSZ EN ISO 12099:2017Takarmány, gabonafélék és gabonaőrlemények. A közeli infravörös spektrometria alkalmazási irányelvei (ISO 12099:2017) MSZ EN 17053:2018Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer) MSZ EN 17049:2018Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, a spiramicin, a virginiamicin, a karbadox és az olakvindox azonosítása szubadditív szinteken, összetett takarmányban. Megerősítő vizsgálatok LC-MS-sel MSZ CEN/TS 17174:2018Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Egyetlen laboratórium által és körvizsgálat által validált analitikai módszerek teljesítményjellemzői nehézfémek meghatározása esetén MSZ 12541:2019Takarmánybúza MSZ EN 17294:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Szerves savak meghatározása ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD) MSZ EN 17298:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Benzoesav és szorbinsav meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) MSZ EN 17299:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányokban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS) MSZ EN 17212:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás detektálással, folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS) MSZ EN 17256:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17270:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Teobromin meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, beleértve a kakaóból származó összetevőket, folyadékkromatográfiával MSZ EN 17194:2020Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. Deoxinivalenol, aflatoxin Bˇ1^, fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^, T-2 és HT-2 toxinok, zearalenon és ochratoxin A meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 16215:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A dioxinok és a dioxionszerű PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel és az indikátor-PCB-k meghatározása GC/HRMS-sel MSZ EN 15741:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az OCP-k és a PCB-k meghatározása GC/MS-sel MSZ EN 15742:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az OCP-k meghatározása GC-ECD-vel MSZ EN 17362:2020Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17374:2021Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. Szervetlen arzén meghatározása takarmányban anioncserés HPLC-ICP-MS-sel MSZ EN 17462:2021Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. A jód-131, a cézium-134 és a cézium-137 radionuklidok meghatározása takarmányban MSZ EN 15786:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Pediococcus spp. kimutatása és számlálása MSZ EN 15787:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Lactobacillus spp. kimutatása és számlálása MSZ EN 15788:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Enterococcus spp. (E. faecium) kimutatása és számlálása MSZ EN 15789:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Saccharomyces cerevisiae kimutatása és számlálása MSZ EN 17517:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az ásványolaj-eredetű telített szénhidrogének (MOSH) és aromás szénhidrogének (MOAH) meghatározása online HPLC-GC-FID vizsgálattal MSZ EN 17547:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Az A-, E- és D-vitamin-tartalom meghatározása. Szilárd fázisú extrakciós (SPE-) tisztítás és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC-) módszer MSZ EN 17550:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A karotinoidok meghatározása összetett takarmányokban és előkeverékekben nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. UV-detektálás (HPLC-UV) MSZ EN 15784:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A takarmány-adalékanyagként használt Bacillus spp. kimutatása és számlálása MSZ EN ISO 14182:2000Takarmányok. A szervesfoszfor-tartalmú peszticidek maradékának meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14182:1999) MSZ EN ISO 6865:2001Takarmányok. A nyersrost-tartalom meghatározása. Közbenső szűrési módszer (ISO 6865:2000) MSZ EN ISO 6867:2001Takarmányok. Az E-vitamin-tartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer (ISO 6867:2000) MSZ EN ISO 6869:2001Takarmányok. A kalcium-, réz-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, nátrium- és cinktartalom meghatározása. Atomabszorpciós spektrometriás módszer (ISO 6869:2000) MSZ EN ISO 14181:2001Takarmányok. A klórozott szerves peszticidmaradékok meghatározása. Gázkromatográfiás módszer (ISO 14181:2000) MSZ ISO 6496:2001Takarmányok. A nedvesség- és az egyéb illóanyag-tartalom meghatározása MSZ EN ISO 14902:2002Takarmányok. A tripszininhibitor aktivitásának meghatározása szójatermékekben (ISO 14902:2001) MSZ EN ISO 6497:2005Takarmányok. Mintavétel (ISO 6497:2002) MSZ EN ISO 15914:2005Takarmányok. Az összes keményítőtartalom enzimatikus meghatározása (ISO 15914:2004) MSZ EN ISO 17375:2006Takarmányok. Az aflatoxin B1 meghatározása (ISO 17375:2006) MSZ EN ISO 16634-1:2009Élelmiszerek. Az összes nitrogéntartalom meghatározása a Dumas-elv szerinti égetéssel és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 1. rész: Olajmagvak és takarmányok (ISO 16634-1:2008) MSZ EN ISO 5983-2:2009Takarmányok. A nitrogéntartalom meghatározása és a nyersfehérje-tartalom kiszámítása. 2. rész: Blokkroncsolásos és vízgőz-desztillációs módszer (ISO 5983-2:2009) MSZ EN 15781:2009Takarmányok. A maduramicin-ammónium meghatározása fordított fázisú HPLC-vel, oszlop utáni származékképzéssel MSZ EN 15782:2009Takarmányok. A nikarbazin meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer MSZ EN 15784:2010Takarmányok. A feltételezett Bacillus spp. elkülönítése és megszámlálása MSZ EN 15791:2010Élelmiszerek. A dezoxinivalenol meghatározása takarmányban. HPLC-módszer immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ EN 15792:2010Takarmányok. A zearalenon meghatározása takarmányban. Nagy felbontású folyadékkromatográfiás módszer fluoreszcenciás detektálással és immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással MSZ EN ISO 30024:2010Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2009) MSZ EN 16006:2012Takarmányok. Az összes fumonizin B1- és B2-tartalom meghatározása összetett takarmányban, immunaffinitásos előtisztítással és RP-HPLC-vel, oszlop előtti vagy utáni származékképzéssel és fluoreszcens kimutatással MSZ EN 16007:2012Takarmányok. Az ochratoxin A meghatározása takarmányban, immunaffinitás-oszlopos előtisztítással, nagynyomású folyadékkromatográfiával és fluoreszcens kimutatással MSZ EN 16158:2012Takarmányok. A szemduramicintartalom meghatározása. Folyadékkromatográfiás módszer, „faszerkezetű” analitikai megközelítéssel MSZ EN 16159:2012Takarmányok. A szelén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN 16160:2012Takarmányok. A ciánsav meghatározása HPLC-vel MSZ EN 16206:2012Takarmányok. Az arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HGAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (feltárás 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN ISO 6498:2012Takarmányok. A minta-előkészítés irányelvei (ISO 6498:2012) MSZ EN 16277:2012Takarmányok. A higany meghatározása hideggőzös atomabszorpciós spektrometriával (CVAAS), mikrohullámú nyomás alatti feltárás után (extrakció 65%-os salétromsavval és 30%-os hidrogén-peroxiddal) MSZ EN 16278:2012Takarmányok. A szervetlen arzén meghatározása hidridfejlesztéses atomabszorpciós spektrometriával (HG-AAS), mikrohullámú extrakció és szilárd fázisú extrakciós (SPE) elválasztás után MSZ EN 16279:2012Takarmányok. A fluorid-tartalom meghatározása sósavas kezelés után, ionszelektív elektródos módszerrel (ISE) MSZ EN ISO 13904:2016Takarmány. A triptofántartalom meghatározása (ISO 13904:2016) MSZ EN 16877:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A T-2 és a HT-2 toxinok, valamint a deoxinivalenol és a zearalenon meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban LCMS-sel MSZ EN 16936:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A tilozin, a virginiamicin, spiramicin, cink-bacitracin és az avoparcin antibiotikumok szűrése szubadditív szinteken, összetett takarmányban, mikrobiológiai lemezvizsgálattal MSZ EN 16967:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kutyáknak és macskáknak szánt takarmány-alapanyagok és takarmánykeverékek (kisállateledelek) metabolizálható energiaszintjének prediktív egyenletei, beleértve a diétás eledeleket MSZ EN 15550:2017Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A kadmium- és ólomtartalom meghatározása grafitkemencés atomabszorpciós spektrometriával (GF-AAS), nyomás alatti feltárás után MSZ EN 17194:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Deoxinivalenol, aflatoxin Bˇ1^, fumonizin Bˇ1^ és Bˇ2^, T-2 toxin, HT-2 toxin, zearalenon és ochratoxin A meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17504:2022Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A gosszipol meghatározása gyapotmagban és takarmányokban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17053:2018Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer) MSZ ISO 5984:2023Takarmányok. A nyershamutartalom meghatározása MSZ EN 17683:2023Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pirrolizidin-alkaloidok meghatározása takarmányban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17270:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Teobromin meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, beleértve a kakaóból származó összetevőket, folyadékkromatográfiával MSZ ISO 6495-1:2023Takarmányok. A vízben oldható kloridok meghatározása. 1. rész: Titrimetriás módszer MSZ ISO 5985:2023Takarmányok. A sósavban oldhatatlan hamutartalom meghatározása MSZ ISO 5985:2002/Amd 1:2023Takarmányok. A sósavban oldhatatlan hamutartalom meghatározása. 1. módosítás MSZ EN 17212:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS) MSZ EN 17362:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel MSZ CEN/TR 17421:2024Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Ajánlások az elemzések multianalit-módszerekkel végzett körvizsgálatok szervezésére és értékelésére MSZ CEN ISO/TS 17764-1:2024Takarmányok. A zsírsavtartalom meghatározása. 1. rész: Metilészterek elkészítése (ISO/TS 17764-1:2002) MSZ CEN ISO/TS 17764-2:2024Takarmányok. A zsírsavtartalom meghatározása. 2. rész: Gázkromatográfiás módszer (ISO/TS 17764-2:2002) MSZ CEN/TS 15754:2024Takarmányok. A cukortartalom meghatározása. Nagy hatékonyságú anioncserés kromatográfiás módszer (HPAEC-PAD) MSZ CEN/TS 15790:2024Takarmányok. Saccharomyces cerevisiae (élesztő) probiotikus törzsek PCR-tipizálása MSZ CEN/TS 17455:2024Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A mikotoxinok meghatározására szolgáló, egyetlen laboratórium által és körvizsgálat által validált elemzési módszerek teljesítménykritériumai MSZ CEN/TS 17697:2024Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A laktobacilusok, pediokokkuszok, enterokokkuszok és bacilusok PFGE-tipizálása takarmányokban MSZ EN 17853:2024Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A sértetlen glükozinolátok meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel MSZ EN 17294:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Szerves savak meghatározása ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD) MSZ EN 17298:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Benzoesav és szorbinsav meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) MSZ EN 17299:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Az engedélyezett kokcidiosztatikumok szűrése és meghatározása additív, illetve 1%-os és 3%-os keresztszennyeződési szinten, valamint a nem regisztrált kokcidiosztatikumok és egy antibiotikum szűrése és meghatározása szubadditív szinteken, összetett takarmányban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával. Tandem-tömegspektrometriás kimutatás (LC-MS/MS) MSZ EN 17256:2020Takarmány. Mintavételi és elemzési módszerek. Ergotalkaloidok és tropánalkaloidok meghatározása takarmányanyagokban és összetett takarmányban, LC-MS/MS-sel MSZ EN ISO 30024:2024Takarmányok. A fitázaktivitás meghatározása (ISO 30024:2024) |
Elnök | Párkányi Gábor |
Elnökhelyettes | Pótsa Zsófia |
Titkár | Szalay Anna |
Megalakulás | 1996-05-22 |
Az MB-hez kapcsolódó európai TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
CEN/TC 327 | Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek | Animal feeding stuffs. Methods of sampling and analysis |
Az MB-hez kapcsolódó nemzetközi TC-k | ||
---|---|---|
Azonosító jele | Neve magyarul | Neve angolul |
ISO/TC 34/SC 10 | Takarmányok | Animal feeding stuffs |
Az MB-be belépett MSZT tagszervezetek | |
---|---|
MB-tag neve | MB-tag képviselőjének neve |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem | Dr. Mézes Miklós |
Mertcontrol Hungary Kft. | Párkányi Gábor |
Concordia Közraktár Zrt. | Kocsis Sándorné |
Gabonatermesztők Országos Szövetsége | Petőházi Tamás |
Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége | Csősz Tibor |
Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara | Balázs Viktor |
Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége | Pótsa Zsófia |
QualcoDuna Proficiency Testing Hungary Nonprofit Kft. | Balázs Gábor |
SGS Hungária Kft. | Molnár Lajos |
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal | Kusnyarik Éva |
Nemzeti Adó- és Vámhivatal | Mádi Éva |
Agrárminisztérium | Máriáss Balázs |