Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 13160 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN 17053:2018
Dokumentumazonosító
167227
Cím
Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A nyomelemek, a nehézfémek és más elemek meghatározása takarmányban ICP-MS-sel (multimódszer)
Angol cím
Animal feeding stuffs: Methods of sampling and analysis. Determination of trace elements, heavy metals and other elements in feed by ICP-MS (multi-method)
Alkalmazási terület
Ez az európai szabvány egy módszert ír elő a takarmányokban lévő nyomelemek, nehézfémek és más elemek meghatározására, induktív csatolású plazma-tömegspektrometriával (ICP-MS). A módszer alkalmazható As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Pb, Se, Tl, U és Zn meghatározására az extrahálóoldatból a nyomás alatti feltárás után. Filloszilikátokat (pl. kaolinit agyagásványt) tartalmazó ásványok és takarmányok extrahálható ólomtartalmának meghatározásakor salétromsavas nedvesfeltárást kell végezni. A leírt módszer alkalmazható akár molekulaion zavaró hatásait csökkentő (pl. ütközési vagy reakciócellás) technológiát alkalmazó, vagy anélküli kvadrupól mérőműszerekben ugyanúgy, mint a nagy felbontású szektormezős (sector-field) rendszerekben. A módszert teljeskörűen vizsgálták és statisztikailag kiértékelték egy nyolc takarmánymintát magába foglaló laboratóriumi körvizsgálatban, As, Cd, Co, Cu, Fe, Hg, Mn, Mo, Pb, Se, Tl, U és Zn elemekre vonatkozóan. Azon elemek esetében, amelyek HORRAT-értéke nagyobb mint 2 (pl. higany, lásd az A mellékletet), a módszer inkább (felmérési célból) szűrőmódszerként alkalmazható, mintsem megerősítési célokra. A nagy felbontású szektor-mezős ICP-MS-t nem vizsgálták a validálási körvizsgálatban. A meghatározási határérték valamennyi elem esetén egyaránt függ a mintamátrixtól és a mérőműszertől. Átlagos feltételek mellett a Co, Mn, Mo, Pb, Tl, U elemek esetén általában 0,10 mg/kg, a Fe és Zn elemek esetén 5,0 mg/kg meghatározási határérték érhető el, míg a Cd esetén 0,03 mg/kg, a Hg esetén 0,04 mg/kg és az As esetén 0,05 mg/kg az általános, mennyiségileg meghatározható határérték. Az egyes elemek sikeresen vizsgált munkatartományának részleteit e szabvány írja le.
ICS
65.120 Takarmányok
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2018-04-01
További adatok
Forrás
idt EN 17053:2018
Előd
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
882/2004/EK a takarmány- és élelmiszerjog, valamint az állat-egészségügyi és az állatok kíméletére vonatkozó szabályok követelményeinek történő megfelelés ellenőrzésének biztosítása céljából végrehajtott hatósági ellenőrzésekről (FEE3)
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 1015413) ,
oldalszáma
33 oldal; Q kategória
ára
Nettó: 13160 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 16582 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 16713 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ EN 17053:2018

2018-04-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok