Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 28830 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ ISO/TS 22002-2:2015
Dokumentumazonosító
161515
Cím
Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés
Angol cím
Prerequisite programmes on food safety. Part 2: Catering
Alkalmazási terület
Az ISO/TS 22002 e része követelményeket ír elő az előfeltételi programok (PRPk) tervezéséhez, kivitelezé-séhez és fenntartásához, támogatva az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozás alatt tartását a vendéglátásban és a közétkezetésben. Az ISO/TS 22002 e része valamennyi olyan szervezetre alkalmazható, amely részt vesz az élelmiszerek és ételek feldolgozásában, előkészítésében, elosztásában, szállításában és felszolgálásában és szeretné bevezetni az előfeltételi programokat (PRP-ket) az ISO 22000:2005 7.2. szakaszában előírt követelményekkel összhangban. Az ISO/TS 22002 e részének alkalmazási területe a vendéglátást, a közétkezetést, a légi vendéglátás, a vasúti vendéglátást, a rendezvényeket foglalja magában, többek között központi és kihelyezett egységekben is, az iskolai és a munkahelyi étkezőkben, a kórházi és az egészségügyi intézményekben, a szállodákban, az éttermekben, a kávézókban, az ételszolgáltatások és az élelmiszer-áruházak területén. 1. MEGJEGYZÉS: Mikro-, kis- és közepes vállalkozások (KKV-k) esetén előfordulhat, hogy néhány követelmény nem alkalmazható. A vendéglátást és közétkezetést igénybe vevők érzékeny fogyasztói csoportokba is tartozhatnak, mint például a gyermekek, idősek és/vagy beteg emberek. Néhány országban a „étkeztetési szolgáltatások” kifejezést a vendéglátás és közétkeztetés szinonimájaként alkalmazzák. Az ISO/TS 22002 e részének az alkalmazása nem mentesíti a felhasználót a jelenleg hatályban lévő és alkalmazandó jogszabályoknak való megfelelés alól. Ha a helyi jogi követelményekben az ISO/TS 22002 e részében megadott paraméterek (hőmérséklet, egyebek) meg vannak határozva, a helyi követelményeket kell alkalmazniuk az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak. A vendéglátói műveletek különböző természetűek, és az ISO/TS 22002 e részében előírt összes követelmény nem mindegyike vonatkozik az egyes létesítményekre és folyamatokra. Bár az ISO/TS 22002 e részének alkalmazása nem kötelező az ISO 22000:2005 7.2. szakaszában lévő követelmények teljesítéséhez, de eltérések esetén (ha kizárás történt vagy alternatív intézkedéseket alkalmaztak) elvárás, hogy igazoljuk és dokumentáljuk, ha az ISO/TS 22002 e részét referenciaként alkalmaztuk az előfeltételi programok (PRP-k) végrehajtása során. Ilyen eltérések esetén nem az a cél, hogy a szervezet ne legyen képes megfelelni az ISO 22000 követelményeinek. Az ISO/TS 22002 e része megadja a részletes követelményeket, amelyeket figyelembe kell venni az ISO 22000:2005 7.2.3. szakaszával kapcsolatban. Ezen kívül az ISO/TS 22002 e része hozzátesz más szempontokat, mint például a termék-visszahívási eljárásokat, amelyek relevánsnak közétkeztetési tevékenységekben. 2. MEGJEGYZÉS: A szándékos szennyezések megelőzésére irányuló intézkedések kívül esnek az ISO/TS 22002 e részének alkalmazási területén. Az ISO/TS 22002 e részét úgy tervezték, hogy az ISO 22000 szerinti szervezet(ek)re jellemző előfeltételi programok (PRP-k) kialakítása, bevezetése és fenntartása során alkalmazzák. Az ISO/TS 22002 e része önmagában nem minősítési célokra szánták.
ICS
67.040 Élelmiszertermékek általában
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2015-09-01
További adatok
Forrás
idt ISO/TS 22002-2:2013
Előd
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 250292) ,
oldalszáma
22 oldal; XY kategória
ára
Nettó: 28830 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 36326 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 36614 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ ISO/TS 22002-2:2015

2015-09-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok