Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 14180 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ EN 16619:2015
Dokumentumazonosító
660642
Cím
Élelmiszer-vizsgálatok. A benzo[a]pirén, a benz[a]antracén, a krizén és a benzo[b]fluorantén meghatározása élelmiszerekben gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS)
Angol cím
Food analysis. Determination of benzo[a]pyrene, benz[a]anthracene, chrysene and benzo[b]fluoranthene in foodstuffs by gas chromatography mass spectrometry (GC-MS)
Alkalmazási terület
This European Standard specifies a method for the determination of 4 of the 16 EU priority polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), identified as target PAHs. They are benz[a]anthracene (BaA), benzo[a]pyrene (BaP), benzo[b]fluoranthene (BbF) and chrysene (CHR). The method allows their quantification in the presence of the other 12 EU priority PAHs (benzo[j]fluoranthene (BjF), cyclopenta[cd]pyrene (CPP), benzo[k]fluoranthene (BkF), dibenz[a,h]anthracene (DhA), benzo[c]fluorene (BcL), dibenzo[a,e]pyrene (DeP), benzo[ghi]perylene (BgP), dibenzo[a,h]pyrene (DhP), dibenzo[a,i]pyrene (DiP), dibenzo[a,l]pyrene (DlP), indeno[1,2,3-cd]pyrene (IcP), 5-methylchrysene (5MC)) in extruded wheat flour, smoked fish, dry infant formula, sausage meat, freeze-dried mussels, edible oil and wheat flour, by gas-chromatography mass-spectrometry (GC-MS). The extraction of PAHs from solid samples is performed by pressurized liquid extraction (PLE). Soxhlet extraction was applied by some participants in the method validation study by collaborative trial as alternative to PLE. The sample cleanup is performed by applying the following techniques in the reported sequence: size exclusion chromatography (SEC), and solid phase extraction (SPE). This method complies with the performance characteristics specified in Commission Regulation (EU) No 836/2011 (see [1]). In particular the specifications for the limit of detection (LOD) and of the limit of quantification (LOQ) (0,30 µg/kg and 0,90 µg/kg respectively) were met. The method has been validated in an interlaboratory study via the analysis of both naturally contaminated and spiked samples, ranging from 0,5 µg/kg to 11,9 µg/kg. However, linearity of the instrument response was proven for the concentration range 0,5 µg/kg to 20 µg/kg. For the determination of PAHs in edible fats and oils, two other standards are also available, EN ISO 22959 and EN ISO 15753, for more information see [2] and [3].
ICS
67.050 Élelmiszertermékek általános vizsgálati és elemzési módszerei
A szabvány nyelve
angol
Az érvényesség kezdete
2015-08-01
További adatok
Forrás
idt EN 16619:2015
Utód
Módosítás
Kiegészítő információk
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 1078251) ,
oldalszáma
38 oldal; R kategória
ára
Nettó: 14180 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 17867 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 18009 Ft
Szabvány életútja
Megtekintett szabvány

MSZ EN 16619:2015

2015-08-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok