Szabványkereső

Hivatkozási szám, azonosító jelzet, vagy a szabványcímben előforduló kulcsszó szerinti keresés:


ICS (a szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerinti keresés

Nettó ár: 19370 Ft
Kosárba tesz
Alapadatok
Hivatkozási szám
MSZ ISO/TS 22002-1:2011
Dokumentumazonosító
151768
Cím
Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás
Angol cím
Prerequisite programmes on food safety. Part 1: Food manufacturing
Alkalmazási terület
Ez a műszaki előírás követelményeket ír elő az előfeltételi programok (PRP-k) létrehozásához, bevezetéséhez és fenntartásához, elősegítve az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozását. Ez a műszaki előírás alkalmazható minden olyan szervezetre, méretre vagy összetettségre való tekintet nélkül, amely érintett az élelmiszerlánc gyártási szakaszában, és a PRP-ket az ISO 22000:2005, 7. fejezetében előírt követelmények figyelembevételével kívánja bevezetni. Ezt a műszaki előírást nem tervezték, és nem is szánták az élelmiszerlánc más területein való alkalmazásra Az élelmiszergyártás műveletei jellegüknél fogva sokfélék és ebben a műszaki előírásban meghatározott követelmények nem mindegyike vonatkozik az egyedi létesítményre vagy folyamatra. Ha kizárásokat alkalmaznak, vagy eltérő intézkedéseket vezetnek be, azokat veszélyelemzéssel indokolni és dokumentálni kell az ISO 22000:2005 7.4. szakaszában leírtak szerint. Bármely kizárás vagy eltérő intézkedés nem érintheti a szervezetnek azt a képességét, hogy megfeleljen ezeknek a követelményeknek. Kizárások lehetnek pl. az alábbi 1), 2), 3), 4), és 5) pontokban felsorolt, a gyártási műveletekre vonatkozó további szempontok. Ez a műszaki előírás meghatározza azokat a részletes követelményeket, amelyeket figyelembe kell venni az ISO 22000:2005, 7.2.3. szakaszával kapcsolatban: a) az épületek és a kapcsolódó közművek elrendezése és kivitelezése b) a helyiségek elrendezése, beleértve a munkaterületet és a szociális helyiségeket; c) a levegő-, a víz-, az energiaellátás és más közüzemi szolgáltatások; d) a támogató szolgáltatások, beleértve a hulladékkezelést és szennyvízelvezetést; e) a berendezések megfelelősége és megközelíthetőségük a tisztítás, a karbantartás és a megelőző karbantartás során; f) a beszerzett anyagok kezelése; g) a keresztszennyeződések megelőzését célzó intézkedések; h) tisztítás és fertőtlenítő tisztítás; i) kártevőirtás; j) személyi higiénia. Ez a műszaki előírás más szempontokat is megad, amelyek a gyártási műveletre vonatkoznak: 1) újrafeldolgozás 2) a termékvisszahívás eljárásai 3) raktározás 4) termékinformáció és fogyasztói tájékoztatás 5) termékvédelem, bio-elővigyázatosság/bioéberség és bioterrorizmus MEGJEGYZÉS: Ezen műszaki előírás alkalmazási területén kívül esnek a szándékos szennyezések megelőzésére tett intézkedések.
ICS
67.020 Élelmiszeripari eljárások
A szabvány nyelve
magyar
Az érvényesség kezdete
2011-07-01
További adatok
Forrás
idt ISO/TS 22002-1:2009
Előd
Utód
Módosítás
SZK-közlemények
Kapcsolódó európai jogszabály
Kereskedelmi adatok
A szabvány
kapható formátuma
Papír ,
PDF (letöltés) (a fájl mérete: 236977) ,
oldalszáma
22 oldal; XY kategória
ára
Nettó: 19370 Ft
Bruttó:
Papír formátum esetén (5% Áfával): 24406 Ft
PDF (letöltés) formátum esetén (27% Áfával): 24600 Ft
Szabvány életútja
Elődök

Jelenleg nincsenek előzmények

Megtekintett szabvány

MSZ ISO/TS 22002-1:2011

2011-07-01

Utódok

Jelenleg nincsenek utódok